STOLER PÅ REGJERINGEN: Siem setter kursen mot Norge

Skipsreder Kristian Siem har bestemt seg for å flagge offshoreflåten hjem til Norge. - Vi kan ikke forstå at Regjeringen har etablert det nye regimet for så å endre på det igjen. Så den sjansen tar vi, sier han til Aftenposten.

FAMILIEKJÆR: Kristian Siem, her med sin kompositør-datter Sasha, vil ikke flagge flåten hjem for enhver pris.
Publisert:

De halvveis drar i vei, halvveis stopper opp og trygler om å bli løftet opp i trygge armer. De er blitt gamle nå, de to små hundene Henry og George på kveldstur i sommervarme Italia. Gradestokken har ennå ikke veket en millimeter fra høydetoppen over 34 grader. Det må være et slit å være hund i Firenze på denne tiden av året.

Men den ferierende eieren kunne neppe hatt det bedre, der han varmlufter sine hunder mellom levningene fra den gangen Firenze var pavers hjemby og tilholdssted for verdens rikeste familier.

Kristian Siem har det ikke så trangt, han heller. Etter flere tiår i USA og Storbritannia har skipsrederen og industrieieren bygget opp forretninger med virksomhet over hele verden. Bedriftene sysselsetter 6600 ansatte, og morselskapet i forretningskonsernet hans hadde i fjor en egenkapital på like mange millioner.

Milliardæren, som fikk sin formue anslått til 6,5 milliarder kroner av Kapital før finanskrisen i fjor høst, møter Aftenposten i kjølvannet av at Stein Erik Hagen på TV2 har plumpet ut med at han skal flytte til Sveits, der Siem har bodd i tre-fire år. Men mens Hagen har spist seg mer enn mett av den norske rødgrønne menyen, ser Siem en skatterett han liker godt.

Flagger hjem
Til Aftenposten forteller rederen at han nå vil hente hjem en betydelig flåte av supplyskip, ankerhåndteringsfartøy og andre offshorefartøy til den nye norske rederiskatteordningen. I alt skal 25 skip, som i dag er eid av selskaper rundt om i verden, legges inn i det norske Siem Offshore Rederi i Kristiansand.

Flyttingen er en seier for den rødgrønne regjeringens ordning, og den kommer rett før valget. Siem måtte likevel tvile seg frem til tro på Kristin Halvorsens opplegg. Den øvrige norske rederstanden ligger tross alt i rettsstrid med staten, etter at avviklingen av den gamle rederibeskatningen utløste en voldsom skattesmell for næringen.

- Vi kan ikke forstå at Regjeringen har etablert dette nye regimet for så å endre på det igjen. Så den sjansen tar vi. Og når vi nå velger å gjøre det, kan vi flytte hele vår driftsorganisasjon og drive flåten fra Norge. Vi synes det er en fordel å ha den landbaserte organisasjonen på ett sted, sier Siem til Aftenposten.

- Vi føler tilhørighet til det norske maritime miljøet, og ønsker en sterkere tilknytning til Norge og Kristiansand.
Også selskapet har norske røtter. Siem Offshore stammer fra Det Søndenfjelske Norske Dampskibsselskap, etablert i 1854.

Vurderer mer
Selv om flåten nå blir norskeid, er selskapet Siem Offshore Rederi inntil videre eid av det utenlandske Siem Offshore Inc., som er notert på Oslo Børs. Men også dette selskapet kan bli norsk i overskuelig fremtid.

- Det er under vurdering og kan bli et neste steg. Jeg ser ikke bort fra at det kan føre til at vi flytter selskapet hjem til Norge.
Rederibeskatningens beskaffenhet til tross, Siem er på ingen måte begeistret for andre norske skatter.

- Jeg har et syn på at formuesskatt på driftsmidler i næringslivet er bestraffelse av industrivirksomhet som ikke tjener samfunnet. Den bør i hvert fall fjernes, mener jeg. Når det gjelder formuesskatt for øvrig, blir disuksjonen mer nyansert.
Han er like oppgitt over at familier som eier bedrifter må betale arveavgift når virksomheten skal overføres til en ny generasjon.

- Norge har ikke bare store bedrifter, men også mange små. Det kan være hoteller på Vestlandet eller det kan være fiskebruk som går fra far til sønn, og det bør være mulig uten at man må selge ut en del av virksomheten for å betale arveavgiften. Særlig når det gjelder industri som alle har glede av, bør man sløyfe arveskatten.

Sparer kona for Norge

Kristian Siem går langt i å antyde at en flytting til Norge for ham og familien ikke er sannsynlig. Men det skyldes ikke bare skattenivået. I familien er det bare hundene George og Henry han snakker norsk til.

- Det er mer et familiespørsmål enn det er et skattespørsmål. Min kone er engelsk, og jeg har hatt et hjem i England i 28 år, så lenge vi har vært gift. For henne å slå seg ned i Norge vil være en mulighet, men samtidig en kulturell overgang. Jeg ser ikke noe behov for å utsette henne for det i dag, sier Siem.

Han mener at han ikke er et eksempel på rike som forlater norske skatter til fordel for billigere land.

- Jeg flyttet fra Norge uten en øre i 1972, og jeg flyktet ikke fra skatt i Norge. Jeg har derimot brakt inn betydelig kapital til Norge, jeg har plassert den største fartøysordre ved norske verft, det er blitt minst 12.000 årsverk for norsk industri. Det er ikke slik at jeg har berøvet noen noe.

De siste tre-fire årene har skipsrederen vært bosatt i Sveits.

- Det var i forbindelse med at jeg gikk inn i et eiendomsprosjekt i alpene. Det viste seg at jeg måtte være bosatt her for å eie så mye land i Sveits. Da trakk jeg meg fra prosjektet, men det ville ikke partnerne ha noe av, så de ordnet med bosetting på rekordtid.

- Norge som aktivt medlem av det internasjonale samfunn bør ikke legge noe negativt i at folk flytter inn og ut av landet, sier Siem.

Les også:

Flere saker på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om