Børspause i Northland etter aksjestup

Det kriserammede gruveselskapet falt kraftig før viktig kreditormøte.

GRUVEKAOS: Northland ba i begynnelsen av februar om konkursbeskyttelse på grunn av lav likviditet og for å gi selskapet muligheten til å sluttføre forhandlingene rundt en langsiktig finansiering.
  • Even Landre
Publisert:

Gruveselskapet Northland Resources, som for snart én måned siden varslet at det har søkt konkursbeskyttelse for sin svenske virksomhet, er fortsatt i investorenes søkelys.

Klokken 10 i dag møter selskapet kreditorene i tingretten i Luleå for å presentere sine forslag for restrukturering og videre drift, og det er stor spenning knyttet til utfallet av dette.

Fredag formiddag svar aksjen ned nærmere 20 prosent, men klokken 9.55 valgte Oslo Børs å innføre pause i handelen av aksjen. Handelsstoppen vil vedvare inntil det er publisert en melding fra selskapet om utfallet av møtet i tingretten.

Søkte konkurseskyttelse for én måned siden
Ifølge selskapet ble beslutningen om konkursbeskyttelse tatt på grunn av lav likviditet og for å gi selskapet muligheten til å sluttføre forhandlingene rundt en langsiktig finansiering.

Northland hadde ved utløpet av året investert mer enn 900 millioner dollar i Kaunisvaara-prosjektet i Nord-Sverige.

Les også: Her er Northlands største kreditorer

Selskapet fikk den 21. februar samtykke fra et flertall av obligasjonseierne til å få utbetalt ytterligere seks millioner dollar av en sperret konto på tilsammen 72,6 millioner dollar.

Dermed skal selskapet ha nok likvider for å kunne drive frem til 4. mars. Det er ventet at en finansieringsløsning er ventet innen den tid.

I tillegg til dette forhandler selskapet med de viktigste leverandørene sine for å kunne driver videre etter 4. mars. Forhandlingene dreier seg i følge selskapet om fordringene de har mot Northland, og i hvilket tempo selskapet må betale fortløpende utgifter.

Sjokkmelding fra Northland
I januar overrasket Northland Resources markedet med at de trengte mer penger. Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggignen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Selskapet fortklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven er høyere enn planlagt, investeringsbehovet er høyere og prisen på jernmalm er lavere enn anslått.

Les også: - Northland i samtaler med konsortium

Nyheten sendte aksjen i en dramatisk nedadgående spiral på børsen. Aksjen falt med tosifrede prosentbeløp over flere dager.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Northland Resources

Flere artikler

  1. Northland Resourcesminsket tapene

  2. Northland Resourcesoverlever litt til

  3. Northland Resourcesfår leve videre

  4. - Det er bare å brette opp ermene

  5. Northland ute avkonkursbeskyttelse