Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina: – Grunnlag for aksjerally

USAs utsettelse av tolløkning på kinesiske varer kan gi opptur i markedene. – Kortsiktig bør det være grunn for litt aksjerally, sier Nordea Markets' sjefstrateg.

VENTER AKSJERALLY: Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Markets tror det kan bli oppgang i aksjemarkedene mandag, særlig i Asia. Grunnen er en utsettelse av USAs tolløkning på kinesiske varer med 90 dager. Det gir mer tid for partene til å forhandle om de vanskelige spørsmålene i handelskrigen.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Mange investorer har håpet på godt nytt fra G20-møtet i Buenos Aires, etter at et forsuret forhold mellom USA og Kina har smittet over i markedene og bidratt til kraftig aksjefall i høst.

Lørdag hadde USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping en arbeidsmiddag, hvor de to handelsgigantene gikk løs på viktige konfliktspørsmål, i tillegg til ytrefilet med rødløk, ricotta-ost og dadler samt argentinsk rødvin.

Xi og Trump ble ifølge Det hvite hus enige om at USA utsetter sin planlagte tolløkning fra 10 prosent til 25 prosent på kinesiske varer med 90 dager. Økningen skulle etter planen tre i kraft ved nyttår.

Til gjengjeld skal Kina øke sine kjøp av blant annet landbruksvarer, energi og industrivarer fra USA og i tillegg slå hardt ned på kinesisk salg av opioidet fentanyl til USA, som er herjet av en opioid-epidemi.

– Kortsiktig bør det være grunnlag for litt aksjerally, spesielt i Asia, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Markets til E24.

– Vi bør få en positiv stemning på dette, kortsiktig i alle fall. Og det blir nok ikke bare i Asia. En av tingene som for eksempel har tynget Apple den siste tiden er frykten for handelskrig. Og i og med at Fed backet litt av i forrige uke, så øker sjansen for et slags year-end rally, sier Rein.

Les også

90 dagers våpenhvile i handelskrigen: USA og Kina kjøper seg tid

Uro i aksjemarkedene

Jerome Powell er sjefen for USAs sentralbank, Federal Reserve, og hans uttalelser i forrige uke om at rentene er nær nøytrale ble tatt godt imot av markedene. Det kan bety at banken ikke vil være fullt så hissig på rentehevingene fremover.

Teknologikjempen Apple har lenge vært USAs største selskap og nådde i høst en markedsverdi på over 1.000 milliarder dollar, men i høst har aksjen falt fra 232 dollar på toppen til 178 dollar.

De store indeksene i USA var en stund i minus for året, men har steget igjen i det siste. I Asia er Nikkei-indeksen i Japan er fortsatt 1,8 prosent i minus året sett under ett, etter å ha vært opp 6,6 prosent i starten av oktober, før uroen satte inn i aksjemarkedene.

– Hvor lenge tror du et eventuelt rally varer?

– Sist varte våpenhvilen i tre dager, så det er litt Trump-avhengig. Det er litt kron og mynt, sier Rein.

Les mer: 90 dagers våpenhvile i handelskrigen: USA og Kina kjøper seg tid

Les også

Wall Street suser opp etter nye uttalelser fra Fed-sjefen

– Større mulighet for løsning

Den kortvarige utsettelsen av tolløkningen vil trolig få investorer til å trekke et lettelsens sukk, men sjefstrategen tror ikke det blir noe ellevilt rally før en eventuell varig løsning på handelskonflikten.

– Markedene vil nok se større mulighet for løsning. Men jeg tror ikke markedene tror at dette er ferdig og over, og at det er «happy days», sier Rein.

– Vi har hatt sånne avtaler før, hvor Kina blant annet skulle kjøpe mer energi fra USA. Den avlyste Trump etter tre dager på grunn av kritikk fra Kongressen, legger han til.

Denne gangen ser derimot Trump selv ut til å ha vært mer delaktig i å inngå avtalen, og dermed tror Rein det kan sitte lenger inne å avslutte den.

– Nå har vi i alle fall 90 dager hvor det ikke blir en eskalering av handelskrigen. Da er det større mulighet for en løsning, sier Rein.

– Det kan jo være at våpenhvilen etter hvert forlenges igjen, for eksempel ved at man får en avtale om at Kina skal håndheve opphavsretter mer og slå hardere ned på kopiering og tyveri, samtidig som tollene legges på vent, sier han.

Les også

Apple forbigått av Microsoft i markedsverdi

Dette forhandler de om

Kina og USA skal ifølge Det hvite hus forhandle videre om endringer i Kinas tvungne teknologioverføring fra vestlige selskaper og landets beskyttelse av opphavsrettigheter, samt andre eksportbarrierer enn toll (som særegne lokale krav og regler), spørsmål som datainntrengning og datakriminalitet, tjenester og landbruk.

Ifølge Det hvite hus skal Kina blant annet ha gått med på å øke innkjøpet av landbruksvarer fra USA, etter en nedgang i Kinas kjøp av amerikanske soyabønner. Dette er reelle innrømmelser fra Kinas side, ifølge Rein.

– Vi ser at eksporten av soyabønner til Kina har falt til ned mot null, og nå kommer det nok nye ordrer igjen. Dette er jo mer enn bare symbolsk, sier han.

Kan ta tid

Det kan bli krevende for USA og Kina å bli enige om de store spørsmålene i handelskrigen før de 90 dagene går ut. Men nå har de kjøpt seg tid.

– Jo lenger tid det tar før det tollen er full innført, jo lettere er det for bedriftene å tilpasse seg. Man slutter ikke å handle med hverandre, men hvis det skjer over natten får det ofte større konsekvenser enn om det skjer over tid, sier Rein.

– Vi kan få en permanent løsning til slutt, men handelsavtaler tar normalt lang tid å lage, det kan fort ta fem år å lage en fullstendig ny avtale, sier Rein.

Han påpeker at Trump tidligere har vært villig til å godta en avtale som ikke inneholder så veldig omfattende endringer fra tidligere, nemlig den reviderte versjonen av den nordamerikanske handelsavtalen med Mexico og Canada, Nafta.

– Det kan være at Trump tar noen snarveier, som i den nye Nafta-avtalen som hovedsakelig er en liten justering av den gamle avtalen, sier Rein.

Les mer: Trump feirer handelsavtale med små endringer: – Gir ham en seier

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. USA
  3. Kina

Flere artikler

  1. 90 dagers våpenhvile i handelskrigen: USA og Kina kjøper seg tid

  2. Handelskrig har kostet USA og Kina flere milliarder dollar hver i 2018

  3. Bloomberg: Finnes ingen avtale om kutt i Kinas biltoll

  4. Trump ber Kina fjerne toll på landbruksvarer

  5. Markant oppgang i Asia etter «delvis» handelsavtale