Shearwater har satset milliarder i seismikk: – Markedet er krevende

Shearwater har satset milliarder på seismikk i nedturen. Fortsatt er markedet tøft, men neste år vil oljeselskapene bruker mer penger på seismikk, tror Pareto.

SATSER I SEISMIKK: Irene Waage Basili, sjef for seismikkselskapet Shearwater.

Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): På årets Paretokonferanse rådet optimismen, med god drahjelp fra en oljepris som bikket 80 dollar fatet på konferansens første dag.

Det gir håp om at det er bedre tider i vente også for leverandørene i oljeindustrien, der det frem til nå er oljeselskapene som ser de store pengene strømme inn.

Når oljeselskapene tjener mer, vil det etter hvert dryppe på leverandørene også, er forventningen. Først seismikk, deretter rigg og så supply, har vært en vanlig oppskrift når markedene løftes.

I dag er imidlertid situasjonen fortsatt krevende, ifølge Irene Waage Basili, sjef for seismikkselskapet Shearwater.

– Foreløpig er markedet i aller høyeste grad krevende. Vi ser en vesentlig forbedring i aktivitetsnivå, men fortsatt gjenstår prisingsdelen, sier Basili til E24.

– Først må du absorbere kapasiteten som er der ute, så kan man få bedre kontraktspriser. Det er fortsatt krevende å få marginer som gjør at man per i dag kan levere avkastning til eierne, sier hun.

Les også

Trøims riggsatsing: – Målet er returnere så mye kapital til eierne som mulig

Har satset milliarder

Selskapet hun leder ble opprettet i 2016 av GC Rieber Shipping og Rasmussengruppen, for å satse på seismikk etter nedturen.

I august økte seismikkveddemålet, da Shearwater kjøpte Schlumbergers seismikkvirksomhet WesternGeco for fem milliarder kroner.

Blant annet kjøpte Shearwater 10 seismikkskip, av dem syv 3D-fartøy og tre flerbruksskip, 12 komplette streamer-pakker med reservedeler og to kildeskip.

Flåten økte dermed til 14 skip.

– Når vi har investert i dette caset så er det en kalkulert antagelse om at markedet kommer tilbake, sier Basili.

Venter investeringsopptur i 2019

Seismikkselskapenes virksomhet er geologisk kartlegging av havbunnen for å finne ut hvor det kan være olje. Bransjen er kjent for å være den som merker det først når pengene sitter løsere hos oljeselskapene, men også når pengebruken kuttes.

Les også

Riggtopper tror på bedre tider etter kriseårene: – Signalene er veldig positive

Det ser man også tegn til denne gangen. I Pareto Securities sin årlige rapport om oljebransjen finner analytikerne at lete- og produksjonsselskapenes inntekter steg med 30 prosent i første halvår fra samme periode i fjor, mens seismikksektorens inntekter er opp rundt fem prosent, rigg er omtrent uendret og omsetningen i supply fortsatt faller.

Etter at investeringene i offshore seismikk nådde bunnen på 3,4 milliarder dollar i 2016, det laveste siden 2004, steg de til 3,7 milliarder dollar i fjor, og vil omtrent være uendret i år, før de stiger med 15 prosent i 2019, ifølge Paretos estimater.

Les også

Pareto sier 2018 kan bli oljeservice-bunn: – Har midlene, motivene og muligheten

– Det vil alltid ta tid når man kommer fra et så opptørket marked til at det begynner å ta seg opp igjen, sier Shearwater-sjefen.

Hun viser til at det i perioden fra 2014 var kraftige kutt i lete- og produksjonsselskapenes investeringer.

– Men nå begynner man å få en økning. Så er man nå i en situasjon med en oljepris som gjør at de fleste felt er profitable. Oljeselskapene tjener penger, de har anledning til å investere og samtidig betale utbytte. Og så er de i en situasjon hvor de er nødt til å reinvestere, sier Basili.

Les også

Nordsjøens største oljefelt stenges innen få år

Les også

Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – En velsignelse å ikke få det som man vil

 2. Betalt innhold

  Shearwater GeoServices sikret jobb av Equinor

 3. Betalt innhold

  Bergensrederi har nå syv ganger mer jobb enn i fjor

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Bruker krisen til å utvide seismikkflåten

 6. Betalt innhold

  Norske aktører kjøper seismikkvirksomhet av Schlumberger for 5 milliarder