Mærsk Drilling skal børsnoteres

Den danske shippinggiganten Mærsk har bestemt seg for å børsnotere boreselskapet Mærsk Drilling, og har sikret nær 13 milliarder kroner i finansiering.

VIL BØRSNOTERE: Den danske shippinggiganten A.P. Møller-Mærsk fortsetter å satse på logistikkvirksomheten og kvitte seg med oljevirksomheten. Nå vil selskapet børsnotere Mærsk Drilling i København til neste år. Dette er boreriggen Maersk Interceptor.

Foto: Aker Bp NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Shippinggiganten A.P. Møller-Mærsk har bestemt seg for å børsnotere Mærsk Drilling neste år, ifølge en melding.

Totalt har selskapet forventninger om å få inn fem milliarder dollar (42,4 milliarder norske kroner) på å kvitte seg med oljevirksomheten Mærsk Oil, fraktrederiet Mærsk Tankers og boreenheten Mærsk Drilling.

Mærsk Drillings separate finansiering vil frigjøre inntekter til moderselskapet A.P. Møller-Mærsk på 1,2 milliarder dollar, ifølge meldingen.

Tidligere har det vært spekulert i at selskapet var misfornøyd med markedet og vurderte å selge boreenheten til konkurrenter. Danske Børsen har blant annet nevnt norske Aker ASA, Borr Drilling og Odfjell Drilling.

«Etter å ha vurdert ulike muligheter for Mærsk Drilling har A.P. Møller-Mærsk konkludert med at det å børsnotere Mærsk Drilling som separat selskap gir de mest optimale og langsiktige utsiktene for aksjonærene», skriver Mærsk i meldingen.

Anslått verdi: 38 milliarder

DNB Markets anslår verdien av Mærsk Drilling til 4,5 milliarder dollar (38,1 milliarder kroner), inkludert gjeld.

– Vi mener pris og størrelse er årsaken til at det ikke har blitt gjennomført oppkjøp eller sammenslåinger, skriver DNB Markets i et notat.

DNB anslår verdien av Mærsk Drillings rigger til 4,35 milliarder dollar, og sier at de fleste børsnoterte boreselskaper allerede er høyt belånt og ville slite med å finansiere en slik transaksjon.

– 4,35 milliarder (dollar, journ. anm.) i aksjer ville trolig ha blitt tøft for de fleste boreselskaper å finansiere, skriver DNB.

Clarksons Platou Securities anslår riggverdiene i selskapet til nærmere fem milliarder dollar, og tror markedsverdien av selskapet fratrukket gjeld kan bli på 3,5 til fire milliarder dollar.

– Det blir verdens nest største riggselskap etter markedsverdi, etter Transocen, sier Clarksons Platou Securities-analytiker Frode Mørkedal til E24.

Sliter med lønnsomheten

Moderkonsernet A. P. Møller-Mærsk, som blant annet driver verdens største containerfraktrederi Mærsk Line, leverte omsetningsvekst på 24 prosent i andre kvartal etter kjøpet av Hamburg Süd.

– Vi sliter fortsatt med lønnsomheten, sier Mærsks konsernsjef Søren Skou.

Moderselskapet fikk et resultat etter skatt på 18 millioner dollar i andre kvartal, sammenlignet med et resultat på minus 269 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Det er noe sterkere enn forventningene om et resultat på minus 65 millioner dollar.

Rendyrker logistikken

Konglomeratet satser for fullt på logistikkvirksomheten, etter tidligere å ha solgt Mærsk Oil til franske Total for 7,45 milliarder dollar.

Rendyrkingen av selskapet til å bli et rent logistikkselskap startet for to år siden.

– Etter å ha tatt avgjørelsen om Mærsk Driling kan A.P. Møller-Mærsk fokusere på å omstille seg til et integrert transport- og logistikkselskap, sier konsernsjef Søren Skou i A.P. Møller-Mærsk.

Mærsk Drilling har sikret seg gjeldsfinansiering på 1,5 milliarder dollar (12,7 milliarder norske kroner) fra en gruppe internasjonale banker for å sikre sterk kapital etter en børsnotering, skriver Mærsk.

– Teamet i Mærsk Drilling har gjort en fremragende jobb med å drive virksomheten i en periode med stor usikkerhet, og er godt posisjonert til å bli et suksessrikt selskap på Nasdaq København, sier styreleder Jim Hageman Snabe i A.P. Møller-Mærsk.

Sitter fortsatt på Total-aksjer

Mærsk solgte Total-aksjer for 1,2 milliarder kroner i juli. Dette gir en økt verdi siden salget til Total ble signert i august 2017, påpeker Mærsk.

Det danske selskapet sitter fortsatt på 78,3 millioner aksjer i Total, med en total verdi på rundt fem milliarder dollar.

Etter at Mærsk Drilling blir skilt ut, vil en betydelig andel av de gjenværende Total-aksjene bli distribuert til moderselskapets aksjonærer i form av kontantutbytte, tilbakekjøp av aksjer eller direkte distribusjon av Total-aksjer, skriver selskapet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Mærsk
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mærsk Drilling blir selvstendig selskap

 2. A.P. Møller – Mærsk skiller ut og børsnoterer riggselskapet Mærsk Drilling

 3. Betalt innhold

  Nå får riggselskapet Maersk Drilling nytt navn

 4. «Temperaturmåleren» advarer mot vekstbrems

 5. Mærsk kjøper lagerfirma i USA for fem milliarder