Hydro når ikke forbedringsmål på 3 milliarder på grunn av Brasil-problemer

Forbedringsprogrammet på tre milliarder blir ikke nådd på grunn av at aluminaraffineriet Alunorte må kjøre for halv maskin, melder Hydro. Torsdag holder selskapet sin kapitalmarkedsdag, der blant annet planer om investeringer på ti milliarder kroner i 2019 legges frem.

Norsk Hydro møter investorer og analytikere ved kapitalmarkedsdagen i London torsdag. Her konsernsjef Svein Richard Brandtzæg ved en tidligere anledning.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

LONDON (E24): Norsk Hydro møter torsdag investorer og analytikere ved kapitalmarkedsdagen i London, der aluminiumselskapet blant annet skal legge frem sine finansielle planer og mål.

Et mål som ikke blir nådd er forbedringsprogrammet der det til sammen er planlagt 3,0 milliarder kroner i forbedringer over en fireårsperiode fram til utgangen av 2019.

Årsaken er problemene i Brasil, der Hydro er pålagt å kjøre med halv kapasitet ved aluminaraffineriet Alunorte, skriver Hydro i en pressemelding.

Brasil-problemene bidrar også til at selskapet ikke har klart å holde fremdriften for flere av selskapets mål på mellomlang sikt.

Det var tilbake i mars at Alunorte ble pålagt å kjøre med halv kapasitet av miljømyndigheter og en regional domstol, etter utslipp av regnvann fra fabrikkområdet i kjølvannet av et kraftig regnskyll i februar.

Selv har Hydro tilbakevist beskyldninger om miljøskadelige utslipp, og selskapet har lent seg på interne og eksterne gjennomganger som frikjenner selskapet.

Les mer: Går glipp av 600 millioner per kvartal: Så stor er Brasil-regningen

Skal investere minst ti milliarder i 2019

Selskapet jobber fortsatt for å få lov til å starte full produksjon ved Alunorte.

Les også

Hydro har nok alumina ut året

– Vi sikter mot å etablere en felles plattform med myndigheter og rettssystemet for å ha en felles retning mot full produksjon, ved bruk av den beste tilgjengelige teknologien. Vi har det som trengs: De riktige menneskene, den riktige teknologien og innstillingen, sier konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg.

De finansielle planene til Hydro inkluderer investeringer på 6,5-7,0 milliarder kroner i snitt i perioden 2018–21. Dette er medregnet investeringer som skal gjøre Alunorte mer robust.

For 2019 er de totale investeringene anslått til 10-10,5 milliarder kroner.

Ved kapitalmarkedsdagen i fjor var den langsiktige investeringsprognosen på 5,5 til 6 milliarder kroner per år.

Samtidig er fortsatt selskapets utbyttepolitikk at 40 prosent av selskapets nettoresultat skal betales ut.

Les også

Høyere priser hjelper Hydro

Venter underskudd i aluminiumsmarkedet

Hydro venter at etterspørselen etter primæraluminium vil vokse med 2–3 prosent i 2019. Det vil gi et vedvarende underskudd i det globale markedet for primæraluminium, ifølge selskapet.

Den samme veksttakten er ventet over de neste ti årene for primæraluminium, mens etterspørselen etter bearbeidede produkter og resirkulering er ventet å stige med henholdsvis 3 og 3 til 4 prosent i denne perioden.

– Vi ser mange eksempler på god utvikling i selskapet, for eksempel teknologipiloten på Karmøy, den nye produksjonslinjen for bildeler (AL3) i Tyskland og kontinuerlige forbedringer i forretningsområdet Extruded Solutions, sier Brandtzæg.

Han peker på at integrasjonen av sistnevnte er i rute mot et mål om 200 millioner kroner i synergieffekter.

– Med bransjens dyktigste og mest dedikerte ansatte og vår ledende posisjon innenfor innovasjon og bærekraft, har vi positive utsikter på lang sikt, sier Brandtzæg.

Les også

Hydro har nok alumina ut året

Les også

Går glipp av 600 millioner per kvartal: Så stor er Brasil-regningen

Les også

Hydro-sjefen varsler gjennomgang etter sjokkrapport

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Dagens Industri

Flere artikler

  1. Disse hindrene må Hydro passere for å løse Brasil-krisen

  2. Går glipp av 600 millioner per kvartal: Så stor er Brasil-regningen

  3. Kraftig svekkelse for Hydro

  4. Annonsørinnhold

  5. Hydro ett skritt nærmere oppstart i Brasil

  6. Hydro-oppstart kan halvere Brasil-regningen