Forvaltningshuset henter 100 millioner kroner fra rådgivningskjempe for å fortsette veksten i Norge

En av Nordens største finansielle rådgivere, Söderberg & Partners, investerer 100 millioner kroner i Forvaltningshuset som skal brukes til oppkjøp og rekruttering i det norske markedet.

VIL VOKSE: Styreleder og medgrunnlegger Tore Malm og administrerende direktør Michael Sivertsen i Forvaltningshusets hovedkontor i Oslo sentrum.

Foto: Sindre Hopland
 • Sindre Hopland
Publisert:,

– Når vi skulle ut å se etter en strategisk partner var Söderberg & Partners et av selskapene som virkelig inspirerte oss, sier Tore Malme som var en av dem startet Forvaltningshuset.

Selskapet Malme grunnla i 2006 har opplevd rask vekst de siste årene, og har sett kapitalen under forvaltning gå fra en til seks milliarder kroner siden 2014.

Nå vil selskapet vokse videre gjennom oppkjøp og rekruttering, og det er det rådgivningsselskapet trenger 100 millioner kroner til.

Rett før jul ble dermed Forvaltningshuset enige med Söderberg & Partners om en avtale som sikret svenskene 21 prosent av selskapet.

Les også

Nye eiere legger ned 25 Enklere Liv-butikker

– Vi tror potensialet er ekstremt stort i Norge over de neste ti årene, og det er mye av bakgrunnen for investeringen, sier grunnlegger og toppsjef i Söderberg & Partners, Gustaf Rentzhog.

Den tidligere konkurrenten – og nå aksjonær, har tilstedeværelse i hele Norden, og driver både med finansiell rådgivning, forsikring og andre finansielle tjenester.

Sammenlignet med Forvaltningshuset har det svenske konsernet 144 milliarder kroner under forvaltning, og har rundt 384 milliarder under rådgivning.

Rare og kompliserte honorarer

I 2018 ble MiFID II-reglene innført, hvor Forvaltningshuset har blitt godkjent som en såkalt uavhengig investeringsrådgiver, hvor kunden alltid er eneste oppdragsgiver, i motsetning til for eksempel banker, som også selger sine egne produkter.

Forvaltningshuset har senket og forenklet honorarene finansrådgivere ofte har vært kjent for, noe som både har gitt økt topplinje og svekket resultat – helt etter planen, ifølge daglig leder Michael Sivertsen.

Selskapet har ett honorar for å bli kunde, og et honorar for å være kunde, som belastes årlig.

– Alle andre honorarer og gebyrer er tatt bort. Bransjen har jo blitt kritisert for å ha rare og kompliserte prismodeller, men det ønsker vi å få slutt på, sier Sivertsen.

Honorarene avhenger av hvor mye penger som skal forvaltes, men etableringsgebyret starter på 0,15 prosent, og det årlige honoraret og starter også 0,75 prosent.

Selskapet forklarer at honorarjusteringen har spart kundene for 20 millioner kroner, noe som også er tallet på det negative resultatet for 2018.

– Justeringen har ført til at eksisterende kunder har gått ned i honorarer og at vi har fått mange nye kunder. Den sterke kundeveksten har sørget for at inntektsnivået samlet sett har holdt seg på samme nivå som i 2017, sier Sivertsen.

Omsetningen i 2018 ender på 90 millioner kroner, noe den også gjorde året før.

Kjøper Astrup-selskap

Sommeren 2017 kom også Jo Capital, milliardær og Odfjell-arvingen Johan Odvar Odfjells investeringsselskap inn på eiersiden i Forvaltningshuset.

POTENSIAL: Medgrunnlegger og toppsjef i Söderberg & Partners, Gustaf Rentzhog, ser stort potensial i det norske markedet, spesielt med tanke på hvor mange dollarmillionærer det er per innbygger, som er høyere enn i både Sverige og Danmark.

Foto: Söderberg & Partners

I tillegg til å være medeier, lar også Odfjell-selskapet Forvaltningshuset forvalte store beløp, og selv om styreleder Tore Hopen i Jo Capital ikke vil fortelle E24 nøyaktig hvor mye de lar selskapet forvalte, sier Hopen at de er Forvaltningshusets største kunde.

– Vi tror det er en utrolig styrke at en uavhengig rådgiver kan velge den forvalteren eller produktet ute i markedet man har tror på, i stedet for å presse på kundene et internt produkt, som mange andre gjør, sier Hopen.

Første oppkjøp Forvaltningshuset har foretatt seg etter siste emisjon er Zenith Fonds, som er heleid av investor Fredrik Astrup.

I et brev til sine kunder skriver Astrup at også sine egne midler som tidligere ble forvaltet av Zenith, nå blir Forvaltningshusets ansvar.

Capgemini regner at rundt 170.000 nordmenn er dollarmillionærer (en formue på over 8,5 millioner kroner utover boligverdier), og undersøkelser Norstat har utført viser at 20 prosent av disse bruker en uavhengig rådgiver. Det er her potensialet ligger, ifølge Malme.

– Interessant norsk marked

Toppsjefen i Söderberg & Partners sier deres mål er å bli størst på Private Banking i Norden, og vil utfordre bankene som har majoriteten av disse kundene i dag.

– Norge er superinteressant, blant annet fordi antall formuende er dobbelt så mange som i Sverige justert for innbyggertall, sier Rentzhog.

Og det er nettopp modellen deres svenske storebror har brukt i Norden, Forvaltningshuset vil benytte seg av i Norge.

– Söderberg har vokst ved å kjøpe opp konkurrenter, og rekruttere kvalitetsteam fra større aktører. Det er på samme måte vi ønsker å gjøre det.

Selskapet er ikke bekymret for volatile aksjemarkeder og potensielle dårligere tider i finansmarkedene.

– Det er nettopp i dette markedet man trenger en uavhengig rådgiver, som ikke har interesser knyttet opp i ulike produkter, sier Malme.

Forvaltningshuset ønsker også å endre hvordan folk tenker om finansielle rådgivere, en gruppe som tilbake i tid har hatt et noe frynsete rykte, spesielt med tanke på honorarene som ble tatt.

– Går du ti år tilbake, så var jo finansiell rådgiver ikke alltid et hedersbegrep. Målet vårt er at kunnskapsbransjen uavhengig finansiell rådgivning skal bli like respektert som statsautoriserte revisorer og advokater, sier daglig leder Sivertsen.

Han sier at alliansen mellom Forvaltningshuset, Jo Capital og Söderberg & Partners er den perfekte kombinasjonen for å både levere kvalitet og samtidig fortsette veksten.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Stordalens Ving kjøper 12 hoteller i Spania

 2. Evry fusjonerer med finsk IT-kjempe

 3. Betalt innhold

  Her skal Nicolai Tangens milliarder forvaltes

 4. Annonsørinnhold

 5. Flyanalytiker: – Kunne ikke fått bedre eiere

 6. Betalt innhold

  Dette er «shortkongene» på Oslo Børs