Wall Street stupte fra start

Forrige uke avsluttet Wall Street uken med sitt kraftigste fall siden 2011. Da børsen åpnet mandag stupte de største hovedindeksene, men har nå hentet seg kraftig inn igjen.

FOLDER HENDENE: Investorene har lite annet å gjøre enn å krysse fingrene for at trenden på Wall Street vil snu i løpet av kort tid.

Richard Drew
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Susanne Klungtveit
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Mandagen startet med børsfall på 8,5 prosent i Asia, og fortsatte med det kraftigste børsfallet siden finanskrisen i Norge.

Klokken 15.30 ble det klart at Wall Street kom til å helle bensin på et allerede ildrødt marked.

Kort tid etter åpning stupte hovedindeksene i USA:

– Dow Jones er ned 3,69 prosent.

– Nasdaq er ned 3,96 prosent.

– S & P 500 er ned 3,57 prosent.

Det så dermed ut til at det kraftige børsfallet som har preget åpningen av uken i resten av verden ville fortsette i USA. Den røde åpningen i USA bidro til å sende Oslo Børs ytterligere ned, og en drøy halvtime før stengetid var Børsen ned 6,83 prosent.

Ved stenging var Oslo Børs ned 5,19 prosent etter at Wall Street ganske tidlig hentet seg inn igjen.

Klokken 19.30 norsk tid er status for de amerikanske hovedbørsene denne:

** Nadsaq er ned 1,28 prosent etter å ha vært kun 0,06 prosent ned ved lunsjtider.

** S & P 500 er ned 1,90 prosent.

** Dow Jones er ned «bare» 1,70 prosent.

Les også

Dette betyr Kina-fallet for Norge

Panikkhandel

– Det er en konsekvens av det som har skjedd i andre markeder, vi visste Wall Street ville være dramatisk ned, med dette er kanskje 1–2 prosent mer ned enn forventet på forhånd, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank til E24 rett etter at New York-børsene åpnet.

– Dette er jo panikkhandel, 7 prosent på en dag er veldig uvanlig og nesten litt rart med tanke på at det ikke er noe spesielt på makronivå som kan legges til grunn, fortsetter han som kommentar på eksempelvis Apple som var ned nesten 7 prosent rett etter åpning.

Utover dagen har Apple imidlertid styrket seg og er opp 0,22 prosent en knapp halvannen time før ordinærhandelen er over.

Les også

Tror kinesiske aksjer kan fortsette fallet

Han legger til at det foruten et svakt tall fra Kina er det lite som peker mot noen annen årsak for fallet enn at aksjene til nå har vært noe overpriset.

– Det amerikanske markedet er nok kanskje 20 prosent overpriset. Det er mange måter å regne på, men det er ingen som ikke sier det er dyrt. Investorer benytter muligheten til å selge unna, sier Hermanrud.

Kortvarig

Til tross for at børsfallet startet allerede i forrige uke tror ikke Hermanrud den fallende trenden på børsene vil være langvarig.

–Det er klassisk at slike krakk kommer på høsten. Investorer hos oss er veldig nervøse og er opptatt av alt som er galt. Jeg tror dette er en kortvarig korreksjon og tror det vil stige igjen om en måned eller to, sier sjefstrategen.

På lørdag sa han til E24 at han trodde børsene ville snu i oktober, og at september alltid var en farlig måned å spå utviklingen i da børsene gjerne er volatile i denne måneden.

Flere aksjer var stengt

CNBCs Bob Pisani melder nå at alle aksjene på New York-børsen fortsatt ikke er i handelen.

Tidligere i dag tok New York-børsen i bruk det som kalles regel 48, som enkelt forklart betyr at børsrepresentanter kan pause aksjer fra børsåpningen for å unngå et ukontrollert fall.

Regelen sier at man ved en slik beslutning fritas fra kravet om å opplyse åpningsindikatorer på aksjen, noe som betyr at handelen i aksjen må igangsettes manuelt.

Mange aksjer skal fortsatt ikke være åpnet for handel som følge av dette, melder CNBCs reporter.

Oljeprisen stuper

Da Wall Street åpnet stupte også oljeprisen, og lå en kort periode i nærheten av 43 dollar per fat. Siden da er den steget noe igjen, men er fortsatt ned 4,26 prosent og ligger nå på 43,35 dollar per fat.

Oljeprisen er trolig en av driverne til fallet på Oslo Børs, som har vært kraftig siden start. Før helgen var oljeprisen på sitt svakeste på seks og et halvt år.

Sjekk E24s oljekart: Disse feltutbyggingene er i fare med dagens oljepris

– Nyhetene på tilbudssiden fortsetter å dominere. Frykten for økt iransk eksport vil sannsynligvis tilta ytterligere etter at Irans oljeminister sa at de ville øke produksjonen uansett kostnad, skriver ANZ i et notat, ifølge Reuters.

Les også

Største børsfall siden finanskrisen på Oslo Børs: – Nå er jeg snart «all in»

Les også

– Det ringer alvorlige alarmklokker for den oljeavhengige norske økonomien

Les også

Kina-frykten sprer seg: Største børsfall på mange år

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ekspertene tror på ny blodrød uke for børsene

 2. Oslo Børs faller kraftig

 3. Oslo Børs halverte fallet – Hovedindeksen falt 5,3 prosent

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs endte med svært kraftig nedgang

 6. Hermanrud om New York-børsen:
  – Uhyre sjelden at dette skjer