Kjos dropper sololøpet med Boeing: - De lager ikke et fly som kan konkurrere med Airbus
Etter å ha lagt alle eggene sine i Boeing-kurven går Norwegian til Airbus for å ta langdistansesatsingen til et nytt nivå.
AKER BRYGGE (E24): – Vi har sett på det, men Boeing lager ikke et fly som kan konkurrere med A321LR. Det er nettopp denne flytypen vi trenger, sa Bjørn Kjos da han torsdag la frem kvartalstall og en flynyhet.
Norwegian har altså blitt enige med Airbus om å bytte ut 30 av de 100 Airbus A320neo-flyene som selskapet bestilte i 2012, med 30 nye Airbus A321neo Long Range (A321LR).
Noe av det første Norwegian-sjefen fikk spørsmål om, var hvorfor selskapet nå forlater strategien om å ha én flytype (Boeings Dreamliner) på alle langdistanserutene sine, noe selskapet har argumentert med at gir mindre kompleksitet, lavere kostnader og enklere logistikk med tanke på piloter og lisenser.
Han begynte å peke på at Boeing ikke har et fly som kan konkurrere i dette segmentet, og fortsatte:
– Vi vil få noe økte kostnader på grunn av forskjellige deler til flyene, men trolig kan vi benytte samme kabinpersonale selv om pilotene må ha forskjellige godkjenninger.
Konsernsjefen i Norwegian var tydelig entusiastisk da han kunne fortelle om en ny ordre på Airbus-fly.
Han og finansdirektør Frode Foss presenterte kvartalstallene for Norwegians andre kvartal. Selskapet meldte om et dobbelt så stort overskudd som samme periode i fjor.
Norwegian og AirAsia åpen for samarbeid
15 prosent billigere per hode
I presentasjonen torsdag trakk Norwegian-sjefen to fakta fra Airbus for å forklare bestillingen. Ifølge Airbus er nemlig kostnaden per sete 15 prosent billigere på et A321 Long Range enn et tradisjonelt, stort langdistansefly. I tillegg er rekkevidden 500 nautiske mil lengre enn de A320neo-flyene man hadde bestilt.
Mens Norwegian vil lease ut de 70 A320neo flyene som er under bestilling til andre selskap, skal Norwegian selv bruke de 30 nye A321LR-flyene.
Ifølge Kjos vil de trolig ikke bli satt i det norske datterselskapet, men i et at de utenlandske datterselskapene, på grunn av rutene man da kan fly med de trafikkrettighetene Norwegian får i Irland eller Storbritannia.
Med en større rekkevidde legger A321LR seg i midtsjiktet mellom fullverdige langdistansefly (med to midtganger) og tradisjonelle kortdistansefly. Norwegian har allerede en omfattende bestilling på Boeings 737 Max, som også tilbyr større rekkevidde enn tradisjonelle fly, men ikke så langt som A321LR:
– Vi kommer til å bruke 737 Max også, men disse nye har mye lenger rekkevidde. Vi hadde ikke hatt sjans til å fly for eksempel Oslo-Baltimore eller Oslo-Delhi, men det kan vi med disse, forklarer Kjos.
Boeings 737 Max kan fly fra Skandinavia til Boston, for eksempel, men rekker altså ikke noe særlig lenger.
– Vi er fornøyd med at Norwegian blir den første transatlantiske lavprisoperatøren for A321LR, sier John Leahy, COO Customers, i Airbus, i en uttalelse.
Airbus skal etter planen levere de første flyene av denne typen i 2019, og det er også da Norwegian vil få sine første 8 av totalt 30. De siste 22 fordeler seg jevnt over 2020 og 2021.
– Noe dyrere
Arctic-analytiker Magnus Berg peker på at kostnadsnivået og innleie av fly satte spor i Norwegians regnskaper for andre kvartal, og skriver i en oppdatering at han forventer at analytikerstanden vil senke konsensusestimatene for Norwegian med 5 til 10 prosent etter kvartalsrapporten.
Han er samtidig positiv til nyheten om at Norwegian har byttet om på noen av Airbus-ordrene, blant annet fordi han mener disse passer bedre som et supplement til Norwegians større Dreamlinere enn Boeings 737–800 Max som Kjos også har i bestilling, på grunn av økt rekkevidde. Analytikeren spekulerer også i om ordren også er ment å pleie forholdet til Airbus.
Samlet sett mener analytikeren at flyordren bør oppveie for at Norwegian-tallene skuffet noe. Aksjen lå ved lunsjtider torsdag ned 3,2 prosent, og var på det meste ned 4,2 prosent etter børsåpning.
– Måtte du pleie forholdet til Airbus litt siden du bare leaser ut flyene du kjøper av dem?
– Nei, humrer Kjos.
– Vi har sett på dette flyet en stund, men ytelsesdataene var ikke klare og det var ikke tilgjengelig. Men vi skjønte at når den kom så ville det være et bra fly. Flyet passer veldig bra for oss. Vi går jo ikke ut og konkurrerer direkte mot lavprisselskaper, men «legacy», og da passer dette flyet veldig godt.
Finansdirektør Frode Foss sier til E24 at ordrebyttet på 30 av de 100 Airbus-flyene ikke endrer Norwegians finansieringsplaner i noen nevneverdig grad:
– Det er større fly og blir en noe dyrere investering relativt sett (...) Det er mye penger i fly, men i vårt investeringsprogram innebærer ikke dette en stor endring over tid, sier Foss.
Bjørn Kjos' svigersønn leder mannskapsplanlegging i Norwegian: – Han ble hentet inn da vi så at dette ville kollapse
Los Angeles-basen må vente
Med nye flyordrer, nye forhandlinger med piloter, nye ruter og en ny base i Palma, Mallorca har Norwegian hatt nok å styre med.
Med alt dette på blokken har den nye basen i Los Angeles måttet vike.
Norwegian har i dag to baser i USA, i Fort Lauderdale, Florida og i New York. I august i fjor annonserte imidlertid Kjos at den store trafikken og det potensialet man så fra USAs vestkyst var så stor at man ønsket å åpne en egen langdistansebase der. Nærmere bestemt i Los Angeles.
– Er den lagt litt på hyllen?
– Nei, egentlig ikke, men det handler om hvor mye vi klarer å åpne på en gang. Vi kan ikke åpne for mange baser på en gang, sier Kjos.
Han avviser at amerikanernes trenering med å gi Norwegian flytillatelser for det irske og britiske datterselskapet har bidratt til at Los Angeles-basen ennå ikke er på plass:
– Den går uavhengig av spørsmålet om trafikkrettigheter, fordi vi kan fly så mye vi vil inn til USA.
Ifølge Kjos har de måttet prioritere hva man skal få til først, og viser blant annet til at det å starte en helt ny base er langt mer komplisert enn å utvide eksisterende baser.
Han trekker blant annet frem kortdistansebasene i Madrid og Barcelona som eksempler, og at disse kan utvides til også å ha langdistansefly hvis man ønsker å fly dit.
– Da er det ganske enkelt å utvide basene til langdistanse også. Det er en lavthengende frukt sammenlignet med en helt ny base, sier Kjos, men erkjenner at han fortsatt vil få etablert en egen base på USAs vestkyst med fly og mannskap:
– Vi begynner å få så mye trafikk til Los Angeles at vi burde hatt en base, men vi har ikke hatt kapasitet.