Kraftige børsfall i Asia: Dette skremmer investorene

Ustabil oljepris og svært svake handelstall fra Kina senker asiatiske børser onsdag morgen.

SKVETNE: Kinesiske investorer liker ikke det de ser i markedene, og trekker seg dermed ut av sine posisjoner.

Kim Kyung-hoon Reuters
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Selv om oljeprisene har steget kraftig den siste tiden tror jeg ikke investorene er trygge på at dette vil holde seg. Jeg tror heller mange anser dette som en god tid til å selge.

Slik forklarer direktør Tatsushi Maeno i PineBridge Investments de kraftige børsfallene som preger Asia onsdag morgen, ifølge Reuters.

Allerede fra start virket kinesiske investorer usikre og sendte fastlandsbørsen i Shanghai ned 2,90 prosent. Samtidig faller også Hang Seng i Hongkong og japanske Nikkei.

Les også

Kjendisøkonom: – Kina skremmer meg

Etter vekst de siste dagene falt oljeprisen 3,96 prosent i løpet av tirsdagen, og har så langt ikke klart å hente inn fallet tross en oppgang på 0,61 prosent til 39,74 dollar per fat onsdag morgen.

Markedsstrateg Evan Lucas i IG sier til CNBC at han tror investorene nå frykter at oljeprisen har nådd toppen, og dermed ønsker å selge seg ut.

Slik så asiatiske børser ut klokken 06.08:

– Shanghai var ned 2,90 prosent.

– Nikkei var ned 1,01 prosent.

– Hang Seng var ned 0,61 prosent.

Følg markedet i E24s Aksjelive her!

Svake handelstall

Tirsdag annonserte kinesiske myndigheter at landets eksport er ned 24,4 prosent for året, mens importen ser ut til å falle 13,8 prosent.

Dette var mye mer enn analytikerne på forhånd hadde ventet.

– Ny usikkerhet rundt kinesisk økonomi etter svake handelstall har stoppet det fem dager lange børsrallyet vi hadde, og får investorene til å lege etter trygger havner, sier valutastrateg Rodrigo Catril i National Bank of Australia til CNBC.

Les også

Kinesisk formann: – Kina vil definitivt ikke oppleve en hard landing

Tross dette er kinesiske indekser fortsatt høyere enn de var for to år siden, men analytikerne frykter at om myndighetene slutter å støtte markedet vil det falle ytterligere.

– Markedet er svært kortsiktig. De siste tallene gir et salgspress. Myndighetene støtter markedet etter den årlige presentasjonen i Kinas kongress om økonomien i landet. Når denne støtten avtar kan vi se ytterligere tilbaketrekninger, sier seniorstrateg Francis Cheung i CLSA til Bloomberg.

Lørdag annonserte kinesiske ledere at de forventer en BNP-vekst på 6,7 prosent i 2016. Det er en nedgang fra 2015 da veksten lå på rundt 7 prosent.

Les også

Kinas «Las Vegas» opplever supersmell

Ingen endringer

Siden sommeren 2015 har Shanghai-børsen stupt over 45 prosent som følger av uroligheter i markedet og sviktende tro på verdensøkonomien.

– Jeg tror ikke tilstanden i økonomien vil bedre seg i løpet av 2016, sier Maeno i PineBridge Investments til Reuters onsdag morgen.

Han venter fortsatt ustabile oljepriser og svake makrotall fra Kina den neste tiden. Dette kan bidra til at volatiliteten i de asiatiske markedene fortsetter.

Les også

Mener Kina vil knuse dystre spådommer

Forrige uke la Kina frem de dårligste PMI-tallene på flere år, noe som viste at etterspørselen og produksjonen i kinesisk industri fortsatt er fallende.

– Kinas økonomi kommer til å fortsette å slite. Foruten å øke veksten i boligmarkedet i enkelte byer vil myndighetene slite med å takle denne negative trenden, sa sjefstrateg Pu Yonghao i Fountainhead Partners til CNBC kort tid etter at den kinesiske PMI-indeksen ble publisert.

Flere peker også på at det forventede rentekuttet fra den europeiske sentralbanken torsdag kan være en bidragsyter til fallene onsdag.

Les også

Kinesiske PMI-tall på sitt laveste siden 2009

Les også

Børsrally i Japan: – Panikken ligger bak oss

Les også

Kraftig kinesisk handelsnedtur

Her kan du lese mer om

  1. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nytt kraftig oljedrevet fall i Asia

  2. Kraftig børsfall i Asia:
    – Markedene er grepet av frykt

  3. Asiatisk børsrally etter knallsterke kinesiske eksporttall

  4. Annonsørinnhold

  5. Handelsfrykt sender asiatiske aksjer videre ned

  6. Børsoppgang i Asia etter eksportfall i Kina