Analytiker om tapene i Sandnes Sparebank:
– Dette burde de ha sett og meldt tidligere

Sandnes Sparebank ville slitt med å tilfredsstille kapitalkrav uten ny egenkapital.

OVERRASKET: Sandnes Sparebank overrasket markedet da de i april 2016 meldte om økte tap i 2015.
 • Johann D. Sundberg
 • Jan Lilleby
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Den erfarne bankanalytikeren Bengt Kirkøen i Swedbank er ikke veldig imponert over at Sandnes Sparebank torsdag melder om markert økte tapsavsetninger i 2015-regnskapet.

Sandnes Sparebank meldte tidligere torsdag at tapsavsetningene for 2015 er økt med vel 150 millioner kroner i forhold det foreløpige regnskapet som ble fremlagt i februar.

Økningen er knyttet til to engasjementer og fører til at bankens overskudd for 2015 er snudd til underskudd. Store tapsavsetninger fører til underskudd også i første kvartal.

– Det som er veldig oppsiktsvekkende, er at de nå i andre kvartal gjør økte tapsavsetninger i fjerde kvartal i fjor. Det er veldig overraskende at det kan komme så sent og at det ikke er sendt børsmelding om det tidligere, sier han.

– De burde sett det og opplyst om det tidligere, legger han til.

– Spesifikke hendelser

Han mener saken stiller spørsmålstegn ved bankhåndverket og mener banken bør forklare nærmere hvordan tapene knyttet til de to engasjementene har oppstått under bankens presentasjon torsdag ettermiddag.

Da E24 snakket med finansdirektør Terje Frafjord i Sandnes Sparebank tidligere torsdag, var han lite lysten til å kaste lys over endringen i tapsavsetningene i 2015-regnskapet.

– Det er to hendelser som oppstod etter at vi la frem fjerdekvartalsresultatene. Det er spesifikke hendelser knyttet til to engasjement, var alt han ville si.

Les også

Ordføreren i oljebyen Sandnes: – Det stopper opp i bransje etter bransje

I presentasjonsmaterialet som er vedlagt børsmeldingen fra Sandnes Sparebank fremgår det at de to engasjementene tidligere er klassifisert som tapsutsatte engasjementer.

Det innebærer at banken kjente til at det var risiko for tap knyttet til engasjementene da banken la frem sitt foreløpige årsregnskap i slutten av februar, men at tapsrisikoen ble kraftig undervurdert.

I utgangspunktet skal bankene være i forkant når det gjelder regnskapsføringen av tap knyttet til utlån hvor det er risiko for tap. Det innebærer at bankene normalt regnskapsfører tapene før de er realisert og konstatert.

– Tar dialogen med styret

Den største egenkapitalbeviseieren i Sandnes Sparebank er konkurrenten Sparebank 1 SR-bank. De eide ved utgangen av mars 13,86 prosent av egenkapitalbevisene, ifølge en oversikt på hjemmesiden til Sandnes Sparebank.

– Hva synes dere om det som har skjedd i Sandnes Sparebank?

– De synspunktene som vi har ønsker vi å ta med banken og med styret, ikke gjennom media, sier konserndirektør Inge Reinertsen i SR-bank til E24.

– Kommer dere til å kreve en forklaring fra Sandnes Sparebank?

– Som eier er det en dialog mellom oss og banken.

– Kunne dette skjedd hos dere?

– Det blir et hypotetisk spørsmål som jeg vil unngå å svare på.

Måtte reise ny egenkapital

Samtidig som meldingen om økte utlånstap i 2015 og nye store utlånstap i første kvartal kom, meldte Sandnes Sparebank også om at de vil styrke egenkapitalen med brutto 350 millioner kroner i løpet av våren.

– Det var de nødt til å gjøre, for ellers ville de hatt problemer med å tilfredsstille myndighetenes krav til egenkapital, sier Swedbank-analytiker Kirkøen.

Også analytiker Zilvinas Jusaitis i Norne Securities peker i en oppdatering på at banken ville hatt problemer med å møte kapitalmålene uten tilførsel av ny egenkapital.

Sandnes Sparebank forklarer økningen i utlånstap i første kvartal med nedturen i oljenæringen som har kommet som en følge av det store fallet i oljeprisene siden sommeren 2014.

Les også

Her er arbeidsløse rogalandstømrere på audition

Banken har sitt lokale nedslagsfelt i Rogaland som er det fylket i landet som er hardest rammet av oljebremsen.

Også storeieren Sparebank 1 SR-bank er tunge i de delene av Norge som er rammet av oljebremsen.

– Hvor eksponert er SR-bank mot oljerelaterte virksomheter i låneporteføljen?

– Den totale eksponering mot olje, oljeservice og offshore er rett under ni prosent, opplyser Reinertsen.

– Generelt har vi vi en fallende etterspørsel på kredittsiden. Også har vi selvfølgelig en del kunder som driver med kontinuerlig omstillingsarbeid. Vi føler oss godt skodd til å takle utfordringene sammen med kundene våre.

Tror på flere tap

Swedbank-analytiker Kirkøen mener også andre banker enn Sandnes Sparebank får økte tap på utlån.

– Vi regner med at tapsavsetningene i bankene vil øke i 2016, men med betydelige forskjeller mellom bankene, sier han.

Han viser til at Sparebanken Møre tidligere torsdag la frem et regnskap for første kvartal som totalt sett ikke var belastet med tap på utlån i det hele tatt. Tvert i mot førte tilbakeføring av tidligere avsetninger til en positiv nettoeffekt i regnskapet med to millioner kroner.

Les også

1.540 har mistet oljejobben denne uken – og flere vil det bli

Les også

– En lykkerus jeg sannsynligvis aldri opplever igjen

Les også

Ekspertene: Slik vil oljekrisen prege ditt liv i 2016

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Sandnes Sparebank
 2. Oljebransjen
 3. SpareBank 1 SR-Bank

Flere artikler

 1. To kunder gir underskudd for Sandnes Sparebank

 2. To bankkunder ga sjokktap på 150 millioner: – Ingen kunne forutse dette

 3. Konkurrent kjøper seg opp i Sandnes Sparebank etter kundesmell

 4. Derfor kan disse friste med økt utbytte

 5. – Det viktigste er lavere tap