Brasil-trøbbel for Sevan Drilling

Petrobras er igjen ute med sparekniven, hvilket resulterer i en terminert kontrakt og mindre betaling til Sevan Drilling.

RAMMES AV PETROBRAS-KUTT: Kontrakten for riggen Sevan Driller har blitt terminert før tiden, mens raten kuttes for Sevan Brasil.

Sevan Drilling
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

Kun én uke etter at det ble kjent at det pressede brasilianske oljeselskapet Petrobras gjorde endringer i avtalen for Seadrill-riggen West Tellus, kommer det melding om at også søsterselskapet Sevan Drilling har måttet godta endrede kontrakter.

Petrobras og Sevan Drilling har avtalt tidlig terminering av kontrakten til Sevan Driller, mens den kontraktsfestede dagraten for Sevan Brasil reduseres.

Selskapet skriver i en melding onsdag at dette var å foretrekke fremfor en potensiell terminering av begge kontraktene og en mulig runde i rettsapparatet. Gjennom avtalen bevares 220 millioner dollar av selskapets ordrebok knyttet til Sevan Brasil, og selskapet kan markedsføre Sevan Driller for alternativt arbeid.

Ordrebokreduksjon på 1,8 mrd.

Dagraten for Sevan Brasil reduseres til 250.000 dollar per dag fra 26. februar og gjennom resten av kontrakten, som løper til juli 2018. En del av betalingen skal også finne sted i brasilianske real.

Ifølge den siste flåteoppdateringen fra Seadrill var dagraten på Sevan Brasil 383.000 dollar per dag. Ratekuttet er dermed på snaut 35 prosent.

Den totale ordreboken til selskapet oppgis til 509 millioner dollar per 26. februar. Dette er en nedgang på 216 millioner dollar – rundt 1,8 milliarder norske kroner – fra 725 millioner ved utgangen av fjerde kvartal.

Et lyspunkt for selskapet er at Sevan Driller har blitt tildelt en brønnintervensjonsavtale med Shell i Brasil på 60 dager, pluss opsjon på to ganger 30 dager. Dette gir en ordrebokeffekt på 11 millioner dollar, og lavere driftskostnader.

Kutter kostnader

Bakteppet for reforhandlingene er svært utfordrende tider i riggmarkedet, der lave oljepriser og påfølgende lav investeringsvilje hos oljeselskapene har gitt for mange rigger i forhold til det tilgjengelige arbeidet.

Petrobras er rammet av oljenedturen i betydelige grad, og har igangsatt omfattende kostnadsreduserende tiltak.

Les også

Petrobras terminerer Havila-kontrakt

Dette bunnet blant annet ut i at selskapet i midten av 2015 begynte forhandlinger med Sevan Drilling om de to aktuelle riggene. Som et resultat av forhandlingene ble Sevan Drillers kontrakt suspendert i desember.

Gitt suspensjonen, og i kjølvannet av at betingelsene for forlengelsen av West Tellus ble kjent (omtalt som «ny rekord i lave dagrater), kommer dagens melding ikke overraskende.

– Petrobras er i en vanskelig situasjon. De må kutte ytterligere i pengebruken og tvinge kostnadene ned. Dette er nok et ledd i dette, og jeg tror det kan komme mer fra Brasil, sa analytiker Janne Kvernland i Nordea til E24 for én uke siden.

Inkludert de overnevnte har Seadrill og Sevan Drilling fem ultradypvannsriggger i Brasil. De ikke nevnte er West Orion og West Carina.

Les også

Rousseffs koalisjonspartner trekker seg fra regjeringen

Les også

DNBs Brasil-sjef: – Nå ramler alt ut av skapet

Les også

Seadrill-kontrakt setter «ny rekord i lave dag-rater»

Her kan du lese mer om

 1. Sevan Drilling
 2. Seadrill
 3. Petrobras
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Seadrill-kontrakt setter «ny rekord i lave dag-rater»

 2. Betalt innhold

  Terminert kontrakt og lavere rate i Brasil

 3. Analytiker spår fortsatt tøffe tider: – Riggmarkedet ser utfordrende ut

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Milliardkontrakt for Seadrill-boreskipet West Tellus

 6. Sevan Marine-styret mistenker lovbrudd