Nå rømmer investorene fra japanske aksjer

Børsen i Tokyo har hatt elendig utvikling så langt i år. Markedet frykter at «Abenomics» ikke virker.

SVAK UTVIKLING: Børsen i Tokyo har hatt svak utvikling så langt i år, og stadig flere blir nå negative til japanske aksjer.

Foto: Thomas Peter Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

For første gang siden Shinzo Abe ble valgt til statsminister i desember 2012, er verdens investorer i gjennomsnitt undervektet japanske aksjer.

Dette opplyser strateg Øystein Nerva i Nordea.

– Det er veldig store bevegelser i det japanske aksjemarkedet for tiden, mye drevet av en sterk dollar, som er uheldig for den japanske økonomien, sier han til E24.

Fra inngangen til året har børsen i Tokyo falt over 15 prosent. Fra den foreløpig siste toppen i august i fjor er fallet på over 22 prosent.

Tokyo-børsen er stengt onsdag som følge av helligdag. Mandag, som var siste handelsdag, falt Nikkei 225-indeksen 3,11 prosent.

– Det investorene har håpet på i det siste, er valutaintervensjoner, kjøp av utenlandsk valuta og salg av yen for å presse kursen ned, men etter USA mandag plasserte Japan på en «watch-list» over land som har store valutareserver og kan finne på å gjøre nettopp dette, blir det mindre sannsynlig, sier Nerva.

Ifølge Financial Times står Japan på listen sammen med Kina, Korea, Taiwan og Tyskland som potensielle valutamanipulatorer.

Mister tålmodigheten

Nordea gjør nå som det globale flertallet og inntar et negativt markedssyn på landets aksjemarked.

«Bedringen i økonomien lar vente på seg, og vi er ikke alene om å miste tålmodigheten», skriver Nerva i en fersk analyse.

Strategen mener at investorene er i ferd med å rømme japanske aksjer i frykt for at Abes ekspansive økonomiske politikk, såkalt «Abenomics», ikke virker.

«Det er ikke uten grunn at investorene blir nervøse. Pengepolitisk stimuli til tross har makrodata bare blitt verre: Detaljhandel og utenrikshandelen viser negativ vekst år‐over‐år, industriproduksjon har først nå kommet opp i positiv årsvekst og ledende indikatorer bekrefter de svake utsiktene».

Dette skjer altså til tross for at sentralbanken i Japan har stimulert mer aggressivt enn noen andre. Utfordringen er å motivere bankene til å øke utlånene og konsumentene til å bruke mer penger, hvilket er vanskelig så lenge inflasjonen ikke tar seg opp.

Sterkere yen

Den siste tiden har yenen skapt hodebry. Der man i fjor sommer på det meste måtte ut med over 125 yen for en dollar, er forholdet i dag på 105-tallet. Dette slår ut på landets eksport og gir en negativ effekt for de eksportrettede selskapene på Tokyo-børsen.

For å stoppe yen-oppgangen forsøkte sentralbanken seg med negative renter tidligere i år, men den ønskede valutaeffekten uteble. Ved sentralbankmøtet i april var det derfor et visst håp om at noe annet skulle bli dratt opp av hatten.

Les også

IMF: – Kraftig fall i veksten i Japan og Kina

Det som derimot skjedde var at sentralbanken opprettholdt det pågående stimulitiltaket på 80 trillioner yen i året, forskjøv inflasjonsmålet på to prosent seks måneder ut i tid og åpnet for ytterligere stimuli i form av enda mer negative renter i fremtiden.

Strateg Øystein Nerva i Nordea.

Foto: Nordea

«Kort fortalt ble resultatet nesten helt motsatt av hva mange investorer ser ut til å ha forventet, som umiddelbart resulterte i den største yen-styrkelsen mot dollar på nesten seks år, og sendte japanske aksjer kraftig ned», oppsummerer Nerva.

Billigere å låne

DNB Markets slapp mandag oppdaterte anslag for verdensøkonomien, og her anslår økonomene at sentralbanken vil kutte styringsrenten til -0,25 prosent i juni, videre til -0,35 prosent i november og ytterligere 15 basispunkter til -0,5 prosent i midten av 2017.

Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Vil dette fungere?

«Ja og nei», sier makroøkonom Ole André Kjennerud. Han peker på landets høye gjeld.

– Vi ser helt klart at den pengepolitikken som har blitt ført de siste årene, inkludert endringene gjennom det siste halvåret, har bidratt til å senke rentekurven. Dette gjør det billigere for myndighetene å låne penger, og rentekostnadene er nå på historisk lave nivåer, sier han.

Dette betyr at det koster myndighetene stadig mindre for hvert lån som forfaller og refinansieres, hvilket skaper fleksibilitet i finanspolitikken de ellers ikke ville hatt.

– Sånn sett funker det, sier Kjennerud.

– Ser veldig svakt ut

Han sier seg imidlertid også enig i at tiltakene kun har gitt «begrensede til ingen» effekter på den private etterspørselen.

– Bedriftenes investeringsetterspørsel er også svak, langt svakere enn overskuddene og kapasitetsutnyttelsen skulle tilsi, og forbruksveksten har vært veldig svak de siste årene.

DNB Markets venter at inflasjonen vil forbli godt under inflasjonsmålet i perioden frem mot 2020. Kjennerud mener at dette reflekterer hvilket vekstpotensial som egentlig er i Japan.

– Dersom man ser på japansk økonomi er det egentlig rart at veksten er så lav, for enkelte bedrifter har forholdene aldri vært bedre. Overskuddene er rekordstore, japanske husholdninger har fortsatt god kjøpekraft. Vekstevnen i økonomien er dårlig på grunn av demografiske og globale forhold, og når man agerer opp ser det veldig svakt ut, sier han.

Les også

Japans sentralbank gjør ingenting - det sender børsen kraftig ned

Les også

Mitsubishi innrømmer å ha jukset siden 1991

Les også

Bloomberg: Japans sentralbank vurderer å betale bankene for å låne penger

Her kan du lese mer om

  1. Japan
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bank of Japan tar uventede grep

  2. Japans sentralbanksjef åpner for nytt rentekutt

  3. Japans sentralbank gjør ingenting - det sender børsen kraftig ned

  4. Annonsørinnhold

  5. Japan vurderer å gripe inn for å svekke yenen

  6. Strateg om børsuro etter USA-tall: – Ekstraordinært