Fredriksen-favoritt løfter Oslo Børs til
nye årshøyder fra start

Så langt i 2013 har ikke Hovedindeksen stått høyere enn hva den gjør fredag morgen. 

OPP FOR FREDRIKSEN: Hovedaksjonær i Seadrill, John Fredriksen, ser at aksjen løfter seg fra start. Det er med på å gi ny årsrekord på Oslo Børs.
Publisert:

De amerikanske børsene startet august på best tenkelige måte. Både Dow Jones og S&P 500 steg til nye historiske rekordnoteringer.

Oslo Børs har riktignok enda litt opp til den historiske toppnoteringen på 534,27 poeng som ble oppnådd 19. juli 2007, men tendensen er utvilsomt positiv.

Torsdag gikk Hovedindeksen opp 0,49 prosent til 497,77 poeng. Fredag morgen løftes Hovedindeksen ytterligere opp 0,20 prosent til 498,55, og forbi tidligere toppnoteringer i 2013.

Seadrill, Orkla og Algeta starter alle børsdagen friskt, og er med på å sende børsen opp. Seadrill er opp 1,84 prosent.

Statoil, Seadrill og Royal Caribbean Cruises er mest omsatt.

LES OGSÅ: Tror på ny årsrekord på Oslo Børs

Rec og Statoil trekker ned

Men solen skinner ikke like god for alle, og etter en times handel bremser solenergiselskapet Rec børsen kraftig, og er ned 4,9 prosent. Statoil fortsetter nedturen (-0,6 prosent), og ned er også DNB (-0,1 prosent) og Yara (-0,5 prosent).

Aksjen snur fra en positiv oppgang til å gå marginalt i rødt etter vel to timers handel.

Så langt i år har Oslo Børs steget 12,27 prosent. I juli gikk Hovedindeksen opp 5,7 prosent.

Kjøpefest for Fredriksen

Det er storhandelen til Fredriksen som drar opp investeringslysten hos aksjonærene. I løpet av de siste seks ukene har selskapet lagt inn et ordreprogram som består av 24 enheter. Dette inkludert ni boreskip, to halvt-nedsenkbare enheter for harde farvann og 13 avanserte oppjekkbare rigger.

I tillegg har selskapet fastpris-opsjoner på ytterligere to ultradypvannsenheter.

Dette øker utbyttekapasiteten til selskapet, og i et analytikernotat fra Citibank trekkes det frem at nyinvesteringene øker utbyttekapasiteten i selskapet vesentlig.

- Vi øker inntektsestimatene fra 2016 til 2020 med gjennomsnittlig 17 prosent basert på nybyggingsprogrammet og eierandelen i Sevan Drilling, heter det i rapporten.

LES OGSÅ: Sevan steg langt over budprisen fra Seadrill

«Bull» på børsen

«The bulls» har gjenvunnet kontrollen, uttalte Matthew Sherwood, fondsforvalter i Sydney Perpetual Investments til Bloomberg basert på oppgangen i Asia.

Riktignok er det lenge igjen av handelsdagen, men ser man på hvordan de asiatiske finansmarkedene landet, samt at Wall Street landet toppnoteringer i går gir bred optimisme i finansmarkedene.

Budskapet fra den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi om at rentenivået vil holde seg lave i en lengre periode, samt svært gode jobbtall fra USA er de bakenforliggende årsakene til at børsene har steget kraftig torsdag og fredag.

I tillegg tyder også signalene fra Kina på at industriproduksjonen ikke vil bremse så mye som mange først fryktet.

LES OGSÅ: Wall Street-festen fortsetter i Asia

Løft i oljeprisen

Også oljepriser er på vei opp, hvilket er med på å dra en oljetung Oslo Børs.

Brent-oljen med september-levering stiger 0,12 prosent til 109,67 dollar fatet, mens WTI-oljen omsettes for 108,58 dollar fatet, opp 0,64 prosent.

Ved børsslutt torsdag ble et fat Nordsjøolje omsatt for 108,94 dollar fatet.

LES OGSÅ:

Publisert: