Yara leverer tross svake ureapriser

Ureasalget økte med 42 prosent.

PRESENTERER TALL: Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad legger fram Yaras resultat før det andre kvartalet i dag.
Publisert:

- Yara rapporterer et sterkt andre kvartal, med rekordleveranser, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i forbindelse med selskapets resultater for det andre kvartalet.

Som ventet melder kunstgjødselprodusenten Yara International om svake ureapriser. Globalt var disse ned nesten 30 prosent.

Les også: Nomura kutter Yara

Samtidig har selskapet økt sine leveranser for alle produkttypene. Målt i volum har ureasalget økt med 42 prosent, hovedsakelig i Brasil og Nord-Amerika. Urea er et viktig nitrogengjødsel.

Det meldes også om en oppgang på 30 prosent i leveransene av NPK-gjødsel med sterk vekst i Europa og Asia, mens salget av nitrater øker 14 prosent på europeisk etterspørsel.

- Vi har sett en betydelig nedgang i ureaprisene - nesten 30 prosent - mens prisene på nitrat og NPK er på nivå med fjoråret, ettersom fortsatt sterke matvarepriser motiverer bonden til å optimalisere produktiviteten med mer effektiv gjødsel, sier Haslestad.

Større inntekter

Yaras omsetning i perioden endte på 23,19 milliarder kroner, mot 21,42 milliarder kroner i andre kvartal 2012. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) ble 3.995 millioner, et fall fra 4.966 millioner året før.

Resultatet etter skatt endte på 1.865 millioner kroner, tilsvarende 6,68 kroner per aksje. Justert for valutatap og spesielle poster var resultatet 7,98 kroner per aksje, mot 10,14 kroner per aksje året før.

Det var på forhånd ventet omsetning på 19,91 milliarder, EBITDA på 3.814 millioner kroner og et resultat på 7,9 kroner per aksje. Dette viser estimater innhentet av Stocklink.

- Gode marginer for bøndene

Yara melder ellers at lagrene er 19 prosent lavere enn i fjor, og beskriver marginene for europeiske bønder som gode, med lavere kornpriser og høyere meieriproduktpriser.

Utviklingen i USA regnes som positiv, mens en planlagt eksportavgift på urea kan legge en demper på eksporten fra landet. Denne eksporten har, i takt med fallende kullpriser, presset ureaprisen.

Yara opplyser ellers at tilbudsveksten utenfor Kina er begrenset.

Det er ventet at Yaras milliardkjøp av den brasilianske gjødselvirksomheten til Bunge sluttføres i det tredje kvartalet.

Les også: - Yara krever 300 millioner fra tidligere datterselskapeier

Les også: - Her er det størst fare for skuffelser

Les også: Deutsche kutter Yara

Publisert:
Gå til e24.no