På fem år går robotene fra null til hyperaktivitet

Denne animasjonen viser hvordan robothandlerne har tatt over Wall Street.

  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

I 2007 var aksjemeglerne kongene over aksjemarkedet og det omtrent ingen som hadde hørt om aksjeroboter, algoritmer eller høyfrekvenshandlere.

Så tok robotene - steg for steg - over markedet, og i animasjonen øverst i saken kan du se hvordan robotaktiviteten i det amerikanske markedet har utviklet seg mellom 2007 og 2012.

Animasjonen øverst under viser summen av all aktivitet som er definert som robothandel på Wall Street. De forskjellige fargene er forskjellige børser i USA.

Jo høyere på kurven grafen går, jo mer aktivet.

Flash crash

En av utfordringene med aksjeroboter og høyfrekvenshandel ble tydelig 6. mai 2010:

Wall Street kollapset klokken 14:42 New York-tid den dagen.

Dow Jones-indeksen falt fra 10.458 poeng til 9977 poeng på kun seks minutter. Indeksen steg tilbake til 10.479 poeng ti minutter senere, men uroen spredte seg for alle vinder. Dow Jones-indeksen sluttet til slutt på 10.520 poeng, ned 3,2 prosent i torsdagens handel.

Fallet fikk tilnavnet «Flash crash».

Komiteen som fikk i oppdrag å finne ut hva som hendte på den dramatiske dagen har lagt skylden på selskapet Overland Park, som like før fallet solgte en betydelig andel futures-kontrakter på S&P 500-indeksen.

Men det som skjedde i de påfølgende minuttene var trolig et resultat av at aksjeroboter gikk i turbomodus, samtidig som informasjonen om hva aksjer var verdt stoppet helt opp.

Ettersom ulike markedsaktører ikke greide å finne ut hva aksjer var verdt, og informasjon som normalt beveger seg med lysets hastighet tok 30 sekunder å komme fra A til B, ble det utløst ekstreme mengder panikk-salg og verdier for nesten 1000 milliarder forduftet på sekunder.

Eksperter som har sett på eksemplet, som Eric Hunsader, mener fallet var en konsekvens av den store andelen robothandel på Wall Street.

Fra laber til høy frekvens

Robothandlerne får, med enorme kapasitet, tilgang til markedsinformasjon alle ikke har.

En av strategiene baserer seg på at de legger inn og kansellere ordrer på aksjer lynraskt, samtidig som de har mulighet for å gjennomfører flere og raskere handler enn normale meglere.

På oppdrag for E24 har den amerikanske eksperten på aksjeroboter, Eric Hunsader i Chicago-baserte Nanex Llc, analysert samtlige ordrer og handler ved Oslo Børs i november i fjor.

(saken fortsetter under animasjonen)

FORVIRRET? Denne animasjonen forklarer i detalj hvordan robothandel fungerer.

Det er en formidabel mengde data. I løpet av november ble 40 millioner ordrer lagt inn i handelssystemet til Oslo Børs. Kun én av 20 ordrer resulterte i en handel.

Hunsaders analyse er entydig: Aksjerobotene har tatt over store deler av handelen på Oslo Børs. Men ingen har oversikt over omfanget - heller ikke Børsen.

Analysen viser at nær én av tre ordrer på Oslo Børs ble slettet i løpet av 16 millisekunder (16 tusendedelers sekund) – eller enda raskere. I november utgjorde dette mer enn 11 millioner ordrer.

Innen ett sekund var 56 prosent av ordrene forsvunnet.

- Ordrene blafrer, og du vet ikke hvilke priser som er ekte. Mange av ordrene kan være der for å få deg til å gjøre noe. Det kan være for å skape panikk eller for å få deg til å bli mer aggressiv i markedet, sier Hunsader.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. Finansdepartementet om aksjeroboter: - Denne uroen må tas på alvor

  2. Oslo Børs i dag: Slik herjer robotene** Tar jobben til meglerne ** Danker ut traderne** Spyr ut ordrer som slettes umiddelbart

  3. Børsen innfører robot-avgift

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsgigant gir bøtertil aksjeroboter

  6. Her leker robotene seg mens Frontline dundrer i bakken