Dansk fagforening om SAS-kuttene: Uakseptabelt

- Bekymret hvis ledelsen mener det som kommer frem i pressen.

UAKSEPTABLE KUTT: Sier dansk fagforening om planene om 15 prosent lønnskutt og oppsigelser i SAS.
Publisert:

Søndag avslørte dansk TV 2 deler av innholdet i den nye sparepakken til SAS - som selskapet selv skal legge frem mandag morgen før børsåpning.

Ifølge den danske kanalen skal 1.000 ansatte sies opp og de resterende må regne med lønnskutt på 15 prosent.

Hvis sparekutt på minst 3 milliarder svenske kroner ikke blir gjennomført, får ikke SAS fornyet sine lånerammer på tilsammen 4,7 milliarder. I så fall ser det svært mørkt ut for flyselskapet.

- Uakseptabelt

Men i den danske sammenslutningen av fagforeninger for kabinpersonale i SAS, CAU, er viljen til å gå med på flere lønnskutt lav.

Presseansvarlig Jean Pierre Schomburg i CAU.

- Holdningen er, at det som er lagt frem i mediene, ikke er akseptabelt, sier presseansvarlig Jean Pierre Schomburg i Cabin Attendents Union (CAU) til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Samtidig sender CAU ut en pressemelding der de sier at de venter på å bli invitert av selskapets ledelse til dialog om fremtiden.

- Vi har deltatt i en rekke informasjonsmøter med SAS om situasjonen i selskapet og vi avventer nå at ledelsen inviterer oss til en dialog om fremtiden, skriver CAU.

Mange kutt

Men etter år med innstramminger i SAS, som bare for kort tid siden ble ferdig med forrige effektiviseringsprogram, SAS Core, ser man ikke så lyst på nettopp fremtiden.

Når SAS' administrerende direktør, Rickard Gustafson, i morgen skal legge frem detaljene i spareprogrammet «4Excellence New Generation», vil ansatte i både Norge, Sverige og Danmark følge med.

E24 har vært i kontakt med flere av de norske fagforeningene som representerer norske piloter, kabinpersonell og bakkemannskap.

Få ønsker å uttale seg om det som har kommet frem av detaljer rundt nedskjæringene, før det i morgen foreligger bekreftelse fra SAS selv.

E24 kjenner til at mange ansatte opplever spekulasjonene på om SAS nå står på randen av konkurs, slik svensk presse skriver i dag, som belastende.

- Uaktuelt med lønnskutt

Luftfartens Funksjonærforening, som organiserer store deler av de norske bakkeansatte i SAS, sier de vil motsette seg lønnskutt.

- Det er fortsatt helt uaktuelt for oss å kutte lønnen. Vi har vært gjennom en slankekur de siste årene med flere år med null-vekst i lønnen, og nå er det ikke mer å kutte av, sier Asbjørn Wikestad, leder i Luftfartens Funksjonærforening.

Men nettopp bakkemannskapene kan nå også oppleve å skifte arbeidsgiver. Ifølge svenske medier og eksperten og bloggeren Richard Björnelid er et av tiltakene i spareplanen å selge SAS eget bakkemannskapselskap, SAS Ground Handling.

CAU i Danmark kommer med en påminnelse i sin pressemelding om at de danske kabinansatte for knappe fire måneder siden gikk med på 0 prosent lønnsstigning og 11,5 måneders lønn i 2012 og 2013.

- Bekymret

- Når det er sagt, er vi selvfølgelig villige til å lytte til ledelsen og de utfordringen som de mener ligger til grunn for den aktuelle situasjon, skriver CAU.

Samtidig skriver foreningen at den er svært bekymret for de konsekvensene det vil få for medlemmene hvis ledelsen virkelig mener det som fremgår i svensk presse i dag.

Avisen Expressen har i dag meldt at det pågår krisesamtaler i SAS og blant toppene i den svenske regjeringen, og at oppfatningen er at en konkurs er bare timer unna. Samtidig siterer svenske medier kilder som sier at det ligger an til 25 prosent lønnskutt, flere arbeidstimer og mindre mulighet til å ta ferie for de ansatte i SAS.

Publisert: