Lånetørke for banker inntil EU-floken er løst

Usikkerheten må bort før fundingmarkedet åpner igjen, mener Goldman Sachs.

TØFFE TIDER: Innlånsmarkedet for bankene vil være utfordrende inntil statsgjeldproblemene er mer avklart, mener storbank.
  • Even Landre
Publisert: Publisert:

Flere banker kan i praksis ikke finansiere seg i markedet.

Fundingmarkedet - eller bankenes tilgang på lån - vil være stengt inntil usikkerheten med flere lands statsgjeld i eurosonen er avklart, skriver meglerhuset Goldman Sachs i en rapport fredag, ifølge Dow Jones Newswires.

Det skjer til tross for bankenes rekapitaliseringsplaner som følge av kravene fra den europeiske bankmyndigheten, EBA. I slutten av oktober ble det enighet om at bankene i EØS-området må øke sin kapitaldekning til minst 9 prosent.

LES OGSÅ: - Nye regler vil strupe tilgangen på kreditt

Det vil si at disse bankene må ha en bufferkapital på minst 9 prosent målt mot bankens totale plasseringer i såkalte risikovektede aktiva.

Bakgrunnen for at behovet for kapital anses å ha økt, er økt risiko for banker i Tyskland, Italia, Østerrike og Belgia, og at bankene skal være trygge i krisetider.

- Rekapitalisering av bankene har ikke gjenåpnet obligasjonsmarkedet - og vi trodde heller ikke at dette kom til å skje, skriver meglerhuset.

Goldman legger imidlertid til at likviditetstiltakene som Den europeiske sentralbanken (ESB) annonserte torsdag, er direkte adressert mot bankenes funding-problemer.

- Vi forventer at dette vil ha positiv innvirkning på marginer, innskudd og lånetilgjengelighet, skriver meglerhuset.

LES OGSÅ: Europas banker mangler 114,7 milliarder euro i kapital

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Europas banker mangler 114,7 mrd. euro i kapital

  2. Fire årsaker til at DNB-aksjen faller

  3. EU møter motstand fra bankene

  4. Goldman Sachs:«20 paradokser i eurosonen»

  5. Store amerikanske banker består stresstest