Rigganalytiker om markedet Trøim vedder på: – Nærmer seg bunnen

Borr Drilling er det siste tilskuddet på Oslo Børs. Tross riggkrisen og en flåte der ti av tolv rigger står uten jobb, tror analytikere på bedre tier.

PÅ BØRS: Borr Drilling ble onsdag det siste tilskuddet på Oslo Børs.

Foto: Marius Lorentzen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Børsnoteringen onsdag skjer kun et drøyt år etter at investor Tor Olav Trøim grunnla riggselskapet, som er et veddemål på at riggmarkedet blir bedre etter flere år i krise.

I mellomtiden har Borr blant annet hentet inn egenkapital i to omganger, til sammen 955 millioner dollar, kjøpt en flåte av rigger og oppnådd en markedsverdi på ni milliarder kroner i gråmarkedet (OTC).

I riggmarkedet har de to tidligere parhestene John Fredriksen og Tor Olav Trøim – nå konkurrenter, satset på hvert sitt riggselskap.

Etter å ha vært forretningspartnere i en årrekke, og blant annet bygget opp Seadrill til et av verdens største riggselskap skilte Fredriksen og Trøim lag i 2014.

Siden den gang har riggmarkedet gått inn i en dyp nedtur

– Bunnen nærmer seg

Medregnet kjøpet av Transoceans riggflåte har Borr nå en flåte på 12 oppjekkbare rigger, samt bestillinger på fem nye rigger i samme kategori.

Ifølge rigganalytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier er det klare tegn til at markedet for oppjekkbare rigger ikke lenger er på vei nedover.

– Det har vært tegn til at ting har bunnet ut. Antall tendere (anbud) har kommet ganske kraftig opp fra bunnen, sier Daul til E24.

Også tallet på tildelte kontrakter i segmentet Trøim satser på har gått opp, ifølge analytikeren.

– I første halvår 2017 er det sluttet like mange rigger som i hele 2016. Faktisk har antall rigger på kontrakt gått opp i andre kvartal for første gang på tre år. Det er observerte bevis på at segmentet nærmer seg bunnen.

Riggmarkedet kan i grove trekk deles opp i kategoriene boreskip, flyterigger og oppjekkbare rigger, der sistnevnte riggtype står på lange ben på havbunnen under boreoperasjoner.

Borr skriver i noteringsprospektet at strategien fortsatt er å kjøpe moderne oppjekkbare rigger til attraktive priser. Fokuset på segmentet grunt vann skyldes forventninger om at etterspørselen her vil komme raskere tilbake enn i segmentene for mellomdypt og dypt vann.

Riggene er kjøpt på billigsalg. I snitt har Borr betalt en tredjedel av historisk byggekostnad for slike rigger, ifølge prospektet.

– Dynamikken er litt annerledes enn i flytermarkedet fordi mesteparten av markedet på grunt vann er relatert til produksjonsboring. De største kundene er nasjonale oljeselskaper, som kanskje gir mindre svingninger i etterspørsel fordi du må erstatte brønnene for å holde produksjonen intakt. Det er kanskje litt av tankegangen, sier Daul.

– Og segmentet bunner muligens ut litt før flytersegmentet. Du får en raskere innhenting av aktiviteten, som har falt mye, legger han til.

Ti av tolv rigger uten jobb

Videre er riggselskapets mål at det skal ha de laveste kostnadene i segmentet, delvis fordi det har lavere gjeldsnivå enn konkurrentene. Ved siste kvartalsrapportering var selskapet tilnærmet gjeldfritt.

Det er imidlertid fortsatt et vanskelig riggmarked. Ti av tolv Borr-rigger, pluss nybyggene som er bestilt fra Keppel-verftet, er uten arbeid. Men en av riggene er ventet å starte på en kontrakt for Total Nigeria i tredje kvartal.

Les også

Analysesjef om Trøims riggsatsing: Får Schlumberger-hjelp i kontraktjakt

Selv advarte selskapet potensielle aksjonærer før noteringen om den høye risikoen i aksjen.

– Etter at de tok over Transocean-riggene er fokuset å slutte noen av de riggene på kontrakt. De har ikke noe gjeld. De har en relativt robust finansiell posisjon, sier ABG-analytikeren.

– Det er en prioritet å få de riggene i arbeid og på de ratene som er gjeldende klarer de å generere avkastning, på grunn av ren egenkapitalfinansiering og lavere kostnadsbase. Det er en fordel i forhold til konkurrentene, fortsetter han.

«Overbevisende spill»

Blant analytikerne som er positive til Borr er Danske Banks Sondre Dale Stormyr, som ga aksjen en kjøpsanbefaling da meglerhuset tok opp dekningen i forrige uke.

Han skriver i et kundenotat at Borr er et «overbevisende spill», på en bedring i offshoremarkedet, og viser til at selskapet er finansiert med egenkapital, har kvalitetsrigger kjøpt til lave priser og en erfaren ledelse.

Stormyr skriver videre at meglerhuset ser en bedring i markedet i 2017–2018 som følge av at det skapes etterspørsel og skrapes rigger.

– Fra 2019 bør dette løfte dagrater, kontantstrøm og inntjening, skriver Stormyr.

Les også

Tidligere Fredriksen-favoritter gjør det sylskarpt på «billigsalg»

Les også

Borr Drillings rigghandel med Transocean i boks

Les også

Trøims riggselskap vil på Oslo Børs

Her kan du lese mer om

 1. Borr Drilling
 2. Børsnotering
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trøims riggsatsing har handlet for 22 milliarder: – Vi skal ikke vokse bare for å vokse

 2. Trøims riggsatsing: – Målet er returnere så mye kapital til eierne som mulig

 3. Shelf Drilling går på børs med 38 rigger: Markedet er «fortsatt utfordrende»

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker varsler kraftig verdifall i rigg: – Et historisk lavt nivå

 6. Betalt innhold

  Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg