SAS får analytikerros etter resultatvarsel: Men fremtiden er ikke problemfri
SAS varsler at selskapet etter all sannsynlighet vil gå med milliardoverskudd både i år og neste år. Det får aksjemarkedet til å juble, men bak tallene gjemmer det seg en sannhet om at markedet fortsatt er beintøft.
– Jeg kan ikke huske og ha sett et slikt tall fra SAS i de over 10 årene jeg har dekket selskapet. Vanligvis sier de bare at de forventer et lite underskudd eller et lite overskudd. Så dette viser at det er mer stabilitet i virksomheten til SAS enn det har vært på lenge.
Det sier analysesjef for aksjer i Sydbank, Jacob Pedersen til E24, etter at SAS fredag slapp et overraskende resultatvarsel om økt overskudd.
SAS sitt regnskapsår (2016/2017) tok slutt ved utgangen av oktober, og SAS varslet at de har omsatt for om lag 42,5 milliarder svenske kroner i året som nå er over, opp fra 39,5 milliarder i fjor. Resultat før skatt og engangseffekter økte fra 900 millioner til om lag 1,9 milliarder, mens resultat med engangseffekter før skatt er ventet å øke fra 1,4 til 1,7 milliarder.
Samtidig varsler SAS et resultat før skatt og engangsposter på mellom 1,5 og 2,0 milliarder neste år (november 2017 – oktober 2018).
– Det er ganske logisk at SAS slapp disse tallene nå som de uansett arrangerte en generalforsamling der de ba aksjonærene om fullmakt til å gjennomføre en emisjon. Hvis nye investorer skal investere i selskapet må de ha oppdaterte tall tilgjengelig, sier Pedersen i Sydbank.
Skal kutte kostander – venter samme resultat
SAS fikk ja av aksjonærene, og som E24 skrev i oktober vurderer SAS å bruke fullmakten til å gjennomføre en milliardemisjon for å hente kapital til nye fly.
Pedersen sier han tror SAS vil klare å få til ytterligere 700 millioner kroner i kostnadsreduksjoner neste år slik de selv forventer, men påpeker at dette også avdekker et interessant poeng:
– Det er viktig å merke seg at de forventer et resultat på 1,9 milliarder i år. Så skal de spare 700 millioner i kostnader og allikevel ende med et resultat på 1,5 til 2,0 milliarder neste år, altså omtrent det samme nivået. Dermed sier ledelsen at de tror det er sannsynlig at inntjeningen vil falle neste år, sier Pedersen og legger til:
– Det viser jo hvor konkurranseutsatt markedet er, sier Pedersen.
– Vi forblir veldig positive
I aksjemarkedet ble de nye tallene fra SAS tatt imot med applaus. SAS-aksjen skjøt opp over åtte prosent da Stockholm-børsen åpnet fredag og utover dagen stabiliserte den seg med en oppgang på drøye fem prosent.
Nordea-analytiker Hans-Erik Jacobsen påpeker i en fersk analyse at han hadde ventet et resultat før skatt og engangsposter på 2,1 milliarder i år, men at differensen på 200 millioner ned til fasiten på 1,9 milliarder forklares med effekter knyttet til balansejustering og valutasikring.
– Justert for dette er resultatet på linje med våre forventninger, skriver Jacobsen og påpeker at neste års guiding på 1,5 til 2,0 milliarder i overskudd er på linje med hans estimat på 1,9 milliarder.
– Vi forblir veldig positive til SAS' evne til å forbli lønnsom. De betydelige strukturelle endringene som SAS har gjennomført de siste årene, kombinert med nye kostnadstiltak, vil etter vår mening styrke konkurranseevnen, skriver Jacobsen videre.
Nordea-analytikeren mener utsiktene til SAS fremover er gode, og at utviklingen øker sjansen for at SAS vil bli en del av det han beskriver som «den pågående konsolideringen» i bransjen.
Tror Norwegian blir mindre plagsomme
Jacob Pedersen mener også guidingen fra SAS tyder på at flyselskapet er i bedre form enn tidligere.
– Det er generelt gode tider for europeisk luftfart nå, noe vi har sett i tallene vi nylig har fått fra Lufthansa, Finnair og for så vidt også Ryanair. Ser man på resultatrapporten fra Norwegian, så understreker ledelsen at det er i Norden konkurransen er tøffest. Derfor anser jeg også SAS-tallene som veldig sterke, sier Pedersen.
Han hadde også ventet et resultat i år som var omtrent 200 millioner høyere enn fasit, men justert for disse postene i balansen og valutasikringene er det underliggende likt.
– Det er positivt at de allerede nå guider med et resultat på 1,5 til 2,0 milliarder neste år før engangsposter og skatt. Dette viser at det er mer stabilt i virksomheten nå enn tidligere, sier Pedersen, som selv hadde en forventning om 2,1 milliarder neste år.
– Kommer ditt estimat primært på grunn av utviklingen i bransjen eller basert på SAS sin egen utvikling?
– Det handler både om min generelle forventning til markedet og SAS sin evne til å bedre sine egne resultater. Jeg venter blant annet at Norwegian vil være mindre aggressive på prisingen i det nordiske markedet neste år, sier Pedersen.
SAS forventer at deres kapasitetsvekst vil falle til én til tre prosent neste år, blant annet fordi langdistansesatsingen og innfasingen av A320neo-flyene ikke lenger vil gi den samme veksten som vi har sett i år.
– For det skandinaviske markedet samlet sett tror jeg det vil ende mot toppen av det SAS indikerer for sin del, sier Pedersen.