WPP gransker egen sjef og grunnlegger for «uanstendig oppførsel»
Reklamelegenden nekter for anklagene, men sier han forstår behovet for gransking.
WPP, verdens største reklamebyrå, har plassert sin egen grunnlegger og sjef, den smått legendariske Martin Sorrell, under lupen for blant annet å ha misbrukt selskapets midler. Det bekrefter selskapet i en uttalelse sent tirsdag, amerikansk tid, etter at The Wall Street Journal først avslørte nyheten.
Avisen har snakket med flere anonyme kilder, som forteller at styret i selskapet også skal se nærmere på anklagene mot Sorrell om upassende personlig oppførsel.
Selskapet skriver i sin uttalelse at beløpene det er snakk om ikke er vesentlige.
– Forstår behovet for gransking
I en egen uttalelse avviser Martin Sorrell anklagene, selv om han anerkjenner behovet for å gjennomføre undersøkelser, skriver Market Insider.
– Jeg avviser påstanden uforbeholdent, men innser at WPP må undersøke det. Slik jeg forstår det vil denne prosessen bli fullført i løpet av kort tid. Åpenbart kommer jeg ikke til å ta noen del i ledelsen av den pågående granskingen, sier Sorrell.
Nyheten kommer i en vanskelig periode for WPP, som nylig har levert sitt verste årsresultat siden finanskrisen, i tillegg til at de har spådd nullvekst i det kommende året.
Skandalene som felte Uber-sjefen
Bygget fra bunnen
Martin Sorrell overtok WPP, Wire and Plastic Products, i 1986, da selskapet var en produsent av handlekurver.
Over 30 år etter, i 2017, ble 72-åringen av CNBC omtalt som «trolig den viktigste reklamedirektøren i verden». To av tre selskaper på Fortune Global 500-lista er nå klienter av WPP.
I CNBC-podcasten Fortt Knox fortalte Sorrell i fjor at han som 40 år gammel finansdirektør i det som da var oppstartsbedriften Saatchi & Saatchi, bestemte seg for å bygge sitt eget selskap.
– Jeg tenkte at det kunne være godt å prøve seg. Jeg hadde tjent litt penger, og lånte 250.000 pund (tilsvarende rundt 2,4 millioner kroner etter dagens kurs). 40 i de dager var en ganske kritisk alder, i og med at du begynner å jobbe når du er 20 og avslutter når du er 60. Nå er jeg 72 og holder fortsatt på.
Asias «supermann» (89) pensjonerer seg
«Mad Men»
Til The Guardian har Sorrell sagt at reklamebransjen på 80-tallet var preget av å være en «gutteklubb». I tillegg, sa Sorrell, var bransjen høyst fragmentert og åpen for flere oppkjøp og sammenslåinger.
– Det var få hindringer mot å entre bransjen. Jeg mener, du trengte bare en pult og en telefon. Du kunne sjekke inn på et hotell og starte et reklamebyrå fra rommet, som du ser i «Mad Men», sa Sorrell, med en referanse til TV-serien mange tenker på når de hører navnet Martin Sorrell.
For oppbyggingen av WPP har ikke blitt gjort med silkehansker hele veien, skriver CNBC.
Under et såkalt fiendtlig oppkjøp (hostile takeover) av Ogilvy & Mathers, ble han av David Ogilvy omtalt som en «ugudelig liten dritt». Ogilvy endret imidlertid mening og begynte senere å jobbe for WPP.
Ifølge The Guardian sa den tidligere sjefen for mediagruppen Tempus, Chris Ingram, at han «heller ville slikke gulvet på et slakteri» enn å jobbe for Sorrell.
– Det er personlig
Blant selskapene som etter hvert ble samlet under WPP-paraplyen finner man reklamenettverkene J Walter Thompson, Grey og Young & Rubicam, samt PR-firmaene Holl & Knowlton og Burson-Marsteller.
– Vi har gjort det som eufemisk kalles fiendtlige situasjoner. Det er veldig interessant. Var det Jimmy Goldsmith (avdød finansmann) som sa at det ikke er noe som heter fiendtlig oppkjøp? Det er egentlig ikke det. Det er fiendtlig mot én person, og det er direktøren av målselskapet. Det er ikke fiendtlig mot aksjonærene, klientene eller de som jobber der, så det blir mer personlig i så måte, sa Sorrell til The Guardian i 2010.
Sorrell, som ble slått til ridder i 2000, gikk fra å tjene 48 millioner pund i 2016 til rundt 15 millioner pund i 2017 som følge av de økonomiske utfordringene selskapet står overfor, ifølge The Times. Lønnskuttet i norske kroner tilsvarer å gå fra 530 millioner til 165 millioner.