Bjørn Kjos spår en opptur i 2018: – Vi skal slippe disse kostnadene i år
Norwegian-sjef Bjørn Kjos har kalt 2017 «et drittår» og har slått fast at flyselskapet «neppe tjente penger» i året som nå er over. Men med nok piloter og et redusert konkurransepress skal 2018 bli mye bedre, mener han.
FORNEBU (E24): Bjørn Kjos' beskrivelse av 2017 kom i et intervju på Hegnar TV like før jul, men 2018 skal bli langt bedre, skal vi tro Norwegian-sjefen selv.
– Slik det ser ut i dag kommer vi ikke til å måtte leie inn fly til sommeren, såfremt det ikke skjer noe uforutsett, sa Bjørn Kjos da han torsdag møtte pressen til en presentasjon.
Etter å ha brukt et sted mellom 400 og 500 millioner på å trene opp Dreamliner-piloter, mener nemlig Kjos at Norwegian ikke vil ha pilotmangel og dermed heller ikke vil måtte leie inn fly i år, slik de måtte i fjor.
I tillegg til dette mener Kjos at konkurransepresset i markedet ikke er like tungt og at selskapet har en lavere veksttakt enn i 2017. Så lenge det ikke kommer noen streiker eller andre hendelser, så skal 2018 bli langt mer smertefritt for det norske lavprisselskapet.
Innleie fly og de mange andre problemene i 2017 kostet Norwegian nesten en milliard kroner i ekstra kostnader, ifølge Norwegian-sjefen.
– Du har sagt at dere ikke vil tjene penger i 2017 som følge av problemene. Når dere nå har nok piloter, regner du med et pent overskudd i 2018?
Geir Karlsen er ny finansdirektør i Norwegian
– For å si det sånn, vi skal slippe de kostnadene nå. Vi har ikke kommet med guiding nå, men analytikerne regner jo med et overskudd i 2018, sier Kjos.
Kjos sier at han opplever konkurransepresset i flymarkedet som mindre nå enn tidligere:
– Det gjelder både Europa og langdistanse. Markedet rundt i Europa har stabilisert seg, og når oljeprisen stiger så er det mange gamle fly som flyr over Atlanteren som ikke er like lønnsomme lenger, sier Kjos.
Vokser i år også – men ikke like fort
Selv om Norwegian skal fortsette å vokse, begynner selskapet nå å dabbe litt av på farten.
Selskapet talte rundt 9.000 ansatte ved utgangen av 2017. Selskapet ansatte rundt 2.000 bare i fjor, men i år planlegger man å ansette 1.400 til. Det tallet er primært piloter og kabinansatte, men inkluderer også noen ansatte på bakken.
– Det er god tilgang til personal både på short og long haul nå, i motsetning til i fjor, sa Kjos under presentasjonen.
På flysiden blir veksttakten også lavere. Selskapet hadde en flåte på 149 fly ved utgangen av 2017. Det kom inn 36 fly i fjor, men i 2018 trappes dette ned til 25 nye fly.
Selskapet tar inn de to siste Boeing 737-800-flyene sine som er bestilt, og tar i tillegg imot 12 stykk av Boeing 737-Max-flyene. Dette er kortdistansefly hvor nye fly også brukes til å fase ut eldre fly i flåten.
På langdistansesiden fyller man kun på flåten og her kommer det inn 11 nye Boeing 787–9 Dreamliner-fly. I 2019 og 2020 trapper Norwegian ned til fem nye fly i året, slik at de til slutt vil ha 42 Dreamliner-fly i flåten.
På toppen av de 42 kommer 737-Max-flyene som også kan brukes til noen ruter til USA, og de kommende Airbus A321 Long Range.
Mener kostnadene skal ned i 2018
Noe av det som har skuffet mange investorer og analytikere i året som har gått er at Norwegian har slitt med å få redusert kostnadsnivået sitt, målt i enhetskost (kostnad per setekilometer).
I de tre første kvartalene i 2017 økte enhetskostnaden fra 40 til 43 øre (syv prosent) mot samme periode i 2016, mens den økte fra 32 til 33 øre hvis man holder drivstoffkostnader utenom.
Med mindre innleie av fly og nok piloter mener Kjos det skal være mulig å kutte kostnadsnivået i år:
– Ja, med de forutsetningene som ligger til grunn for drivstoffprisen og dollarkurs er det innen rekkevidde for oss, sier Kjos.
Under presentasjonen trakk Norwegian-sjefen selv frem mye av det som har skjedd i 2017, blant annet konkursene i de europeiske lavprisselskapene Monarch, Air Berlin og østerrikske Niki.
– Går det noe flykapasitet ut av markedet som følge av disse konkursene tror du?
– Det tror jeg kanskje ikke så mye, men det har ført til at man får konsolideringer og får en bedre struktur. I tillegg er det også fortsatt vekst i Europa, sier Kjos.
-At Monarch, Niki og Air Berlin gikk under har gitt oss en gevinst, men man må ikke tro at det er en permanent effekt, legger han til.