Derfor senker Yara utbyttet

Yara-aksjen faller etter skuffende tall og forslag om kutt i utbyttet. Den gode nyheten er at gjødselprodusenten har kuttet kostnadene mer enn planlagt.

SVAKE TALL: Gjødselprodusenten Yara skuffet markedet selv om resultatet steg i fjerde kvartal fra samme periode året før. Her er Yara-sjef Svein Tore Holsether på selskapets kapitalmarkedsdag torsdag.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Yaras aksjekurs faller torsdag.

Det skjer etter skuffende tall fra gjødselgiganten i fjerde kvartal, og etter at Yara foreslo et utbytte på 6,50 kroner per aksje, ned fra 10 kroner året før.

Aksjen falt 4,6 prosent fra start, men fallet dempet seg noe utover dagen.

Årsaken til at utbyttet kuttes er at Yaras resultat etter skatt falt fra 6,3 milliarder kroner i 2016 til 4 milliarder kroner i 2017. Som andel av resultatet øker utbyttet derimot noe.

– Vi har holdt utbyttet i prosent, og har jo sagt at vi typisk skal ha en utbyttebetaling på 40 til 45 prosent av resultatet. Nå er den på 45 prosent, i fjor var den på 43 prosent, men i absolutte tall er det en reduksjon, sier finansdirektør Torgeir Kvidal i Yara til E24.

– Vi syns jo det er fornuftig å betale ut mer når vi har god inntjening, og heller mindre når vi har svakere inntjening, sier Kvidal.

Yara sier torsdag at selskapet vil skifte til å rapportere i dollar fra første kvartal 2018, etter tidligere å ha rapportert i kroner.

Les også

Får milliardlån med statsgaranti: – Sikrer arbeidsplassene

Foran skjema på kutt

Samtidig med kvartalstallene har Yara en kapitalmarkedsdag i Oslo, hvor selskapet legger frem sine utsikter.

Her forteller selskapet at det ligger foran skjema med planene om å kutte kostnadene med 500 millioner dollar (3,95 milliarder kroner) innen 2020 som del av et forbedringsprogram.

Målet var å kutte 150 millioner dollar i fjor, men selskapet sier at det har kuttet 230 millioner dollar så langt.

– Det er godt foran skjema, sier konsernsjef Svein Tore Holsether på selskapets kapitalmarkedsdag torsdag.

– Vi er foran skjema takket være at alle prosjektene i programmet har levert sterkt, spesielt ser vi at virkninger av forbedringer i stabiliteten innen gjødselsproduksjonen mot slutten av året og vårt prosjekt for å forbedre innkjøpene våre, sier Holsether.

Les også

Yara tjener på energibransjens hodepine

Venter milliardgevinst

Kostnadskuttene og investeringer i økt produksjon kan bidra til å løfte selskapets inntjening fremover.

– Hvis du ser på forbedringsprogrammet vårt, så skal inntjeningen gå opp med det. Ser du på vekstprosjektene som vi initierer, så skal den gå opp. Og dagens priser gir høyere inntjeningsnivå enn snittprisene i 2017. Så vi er optimistiske der, sier Kvidal.

Til sammen skal forbedringsprogrammet og investeringene i økt produksjon øke Yaras driftsresultat (ebitda) med totalt 1,1 milliard dollar (8,7 milliarder kroner) i perioden frem til 2020, ifølge tall selskapet legger frem på kapitalmarkedsdagen.

(Saken fortsetter under bildet)

KUTTER RASKT: Yara har kuttet kostnadene raskere enn ventet i 2017. Her er Yaras finansdirektør, Torgeir Kvidal, på selskapets kapitalmarkedsdag torsdag.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Utelukker ikke videre kutt

Yara beholder kuttmålet for 2020, men løfter nå målet for kuttene som skal gjennomføres i 2018 med ytterligere 50 millioner dollar etter fremgangen i 2017.

– Vi legger veldig godt an, så det er positivt nytt, sier Kvidal.

Han sier selskapet har høyere interne mål på deler av programmet, og utelukker ikke at målet kan bli hevet senere.

– Vi vil gjerne på et tidspunkt komme tilbake med nye mål, men vi syns det er viktig å holde målet nå. Dette vil også variere over tid, du får jo tidvis tilbakeslag på grunn av produksjonsproblemer, som vi for så vidt har hatt med ammoniakkfabrikken i Porsgrunn i 2017, sier Kvidal.

Les mer: Her er Yaras teknodingser

Les også

Her er Yaras teknodingser

Svakere tall enn ventet

Yara melder om betydelig fremgang både på omsetning og bunnlinje fra samme kvartal året før, men det var et uvanlig svakt kvartal hvor Yara gikk med tap.

Resultatet etter skatt i fjerde kvartal 2017 var på 846 millioner kroner, fra minus 333 millioner kroner i samme periode ett år tidligere.

Det justerte driftsresultatet gikk frem til 2,85 milliarder fra 2,47 milliarder, men var svakere enn forventningene var på 3,23 milliarder, ifølge SME Direkt for TDN.

Les mer: Yara-resultat skuffer

Omsetningen i fjerde kvartal var på 23,73 milliarder kroner, mot 22,16 milliarder kroner i fjerde kvartal året før. Det var ventet 25,3 milliarder kroner.

Les også

Yara investerer 50 mrd. på fire år

Løftet av høyere priser

Yara sier at driftsresultatet i fjerde kvartal ble løftet med 1,3 milliarder kroner på grunn av høyere priser, men at dette ble noe motvirket av at energiutgiftene økte med over en halv milliard kroner.

Gass er en viktig faktor i produksjonen av gjødsel. Etter en periode hvor Yara har spart mye på lave gasspriser har prisene økt den siste tiden.

Les mer: Yara tjener på energibransjens hodepine

Les også

Yara-resultat skuffer

Store investeringer

Yara investerer for tiden store penger i utvidelser, oppgraderinger og vedlikehold.

Les mer: Yara investerer 50 mrd. på fire år

Dette er noen av selskapets investeringer i perioden 2015-2018:

 • Utvidelse av fabrikk i Porsgrunn: 2,2 mrd. kroner
 • Ny salpetersyrefabrikk i Köping, Sverige: 1,4 mrd. kroner
 • Utvidelse av ureaproduksjon i Sluiskil, Nederland: 1,7 mrd. kroner
 • Oppgradering av anlegg i Rio Grande, Brasil: 2,8 mrd. kroner
 • Ny ammoniakkfabrikk sammen med BASF i Freeport, USA: 3,7 mrd. kroner
 • Fem nye fraktefartøy for ammoniakk: 1,6 mrd. kroner
 • Utvidelse av fosfatgruven Galvani i Brasil: 3,7 mrd. kroner

Yara produserer også AdBlue, som fjerner nitrogenoksider fra biler, ved fem anlegg. Selskapet har nå utvidet verdens største anlegg i Brunsbüttel for 250 millioner kroner slik at det produserer 1,1 millioner tonn i året.

Selskapet fikk nylig et milliardlån for å dekke de pågående oppgraderingene i Porsgrunn. Det var tilrettelagt av Citi, med garanti fra statlige GIEK.

Les mer: Får milliardlån med statsgaranti: – Sikrer arbeidsplassene i Porsgrunn

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Yara
 2. Digitalisering
 3. Landbruk
 4. Oslo Børs
 5. Aksjer
 6. Næringsliv
 7. Teknologi

Flere artikler

 1. Gjødselgigantens vekstscenario: Så mye kan Yara tjene

 2. Yaras syv store prosjekter for 2018: – Nok til å holde oss travle

 3. Sterkere tall fra Yara

 4. Annonsørinnhold

 5. Svakere enn ventet fra Equinor

 6. Dropper program for utbytteaksjer og øker investeringene