Aker Clean Hydrogen skal hente tre milliarder

Aker Clean Hydrogen skal hente tre milliarder kroner i forbindelse med børsnoteringen. Selskapet verdsettes til åtte milliarder kroner.

Kristian Røkke leder Aker Horizons, som står i spissen for Aker-systemets grønne satsinger i Aker Offshore Wind, Aker Carbon Capture og Aker Clean Hydrogen.
Nytt fra børsselskapene
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oppdatert: Klokken 10:15 melder Aker Horizons at meglerhusene har fått inn nok ordrer slik at emisjonen og opsjonen er overtegnet.

Nyheten kommer frem i en melding fra eierselskapet Aker Horizons.

Aker-konsernets hydrogensatsing Aker Clean Hydrogen skal utstede nye aksjer og hente om lag tre milliarder kroner i en emisjon i forbindelse med børsnoteringen på Euronext Growth.

Dette er fordelt på 187,5 millioner aksjer som er priset til 16 kroner per aksje. En stor andel av de nye aksjene skal etter planen gå til en gruppe hjørnestensinvestorer, inkludert Folketrygdfondet.

Aker Clean Hydrogen er verdsatt til åtte milliarder kroner før emisjonen.

I tillegg vurderer selskapet å selge 28,125 millioner eksisterende aksjer til en verdi av 450 millioner kroner. Etter utstedelsen av nye aksjer og salget av eksisterende aksjer vil 26 prosent av Aker Clean Hydrogen være i fri flyt på Børsen, skriver Aker Horizons.

Fra tidligere har Aker-systemet notert vindkraftselskapet Aker Offshore Wind, CO₂-fangstselskapet Aker Carbon Capture og eierselskapet Aker Horizons.

Les også

Aker Clean Hydrogen satser fra Finnmark til Chile: Skal investere minst 30 milliarder

Folketrygdfondet og AP4 er med

Selskapet tilbyr hjørnestensinvestorer aksjer for minst 1,4 milliarder, eller 40 prosent av de nyutstedte aksjene. Av dette skal aksjer for 900 millioner kroner gå til det svenske pensjonsfondet AP4, DNCA Invest, Folketrygdfondet og Ophir Asset Management.

Aker Horizons har tegnet seg for nye aksjer for 500 millioner kroner gjennom et datterselskap. Disse skal i utgangspunktet låses og ikke kunne omsettes i løpet av de første seks månedene etter noteringen, med visse unntak.

Prosessen starter torsdag og skal fullføres innen fredag klokken 14.

Noteringen av Aker Clean Carbon på Euronext Growth er ventet 10. mars. Euronext Growth het tidligere Merkur Market, og stiller færre krav til selskapene som noteres enn det som stilles til selskapene på hovedlisten på Oslo Børs.

Selskapet sier at det vurderer å noteres på Oslo Børs eller Euronext Expand innen 12 måneder etter at prosessen er fullført.

Les også

Aker Horizons inn i Yaras elektrifiseringsprosjekt i Porsgrunn

Vil investere titalls milliarder

Grønt hydrogen produseres fra vann gjennom elektrolyse ved hjelp av fornybar energi, og er lansert som én av flere løsninger i det grønne skiftet. Men ifølge Rystad Energy er dette fortsatt svært dyrt sammenlignet med hydrogen produsert fra gass. Teknologien vil trolig kreve betydelig støtte inntil kostnadene eventuelt går ned. Flere EU-land har varslet betydelig støtte.

E24 skrev nylig at Aker Clean Hydrogen har planer om å bygge ut og drive produksjonsanlegg for hydrogen flere steder.

Selskapet har signalisert at det vil investere 30 til 36 milliarder kroner det neste tiåret. Det skal blant annet bidra til å gjøre skipsfart utslippsfri og til å kunne bygge vindkraft i Finnmark uten kraftkabler til Sør-Norge.

Kristian Røkke er sjef for porteføljeselskapet Aker Horizons. Den siste tiden har han kunngjort planer om å samarbeide med Yara og Statkraft om hydrogenproduksjon for å kutte gassforbruk på Yaras ammoniakkanlegg i Porsgrunn.

I tillegg kan selskapet bygge hydrogenanlegg sammen med Varanger Kraft i Berlevåg i Finnmark. Det har også planer om et hydrogenanlegg på Rjukan, i samarbeid med Tinn kommune og Rjukan næringsutvikling.

Les meldingen fra Aker Horizons
Les også

Aker vurderer å etablere hydrogenselskap

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nytt fra børsselskapene
  2. Aker

Flere artikler

  1. Aker Horizons vil børsnotere nysatsingen Aker Clean Hydrogen

  2. Aker Clean Hydrogen satser fra Finnmark til Chile: Skal investere minst 30 milliarder

  3. Slik gikk det med Røkkes grønne selskaper

  4. Aker Horizons øker lånefasilitet til fire milliarder kroner

  5. Aker Offshore Wind favoritt til havvindprosjekt i Japan