17 coronasmittet ved skipsverft – kommunen griper inn

Hyllestad kommune har vedtatt at New Havyard Ship Technology må holdes nedstengt frem til 10. oktober etter flere nye coronatilfeller på Leirvik-skipsverftet.

CORONA-RAMMET: Her er verftet til New Havyard Ship Technology på Leirvik.
Publisert:

– Vi har jo seks skip vi holder på å bygge, men nå får vi ikke jobbet, sier Havyard Group-konsernsjef Gunnar Larsen til E24.

17 personer tilknyttet verftet med 460 ansatte har nå fått påvist Covid-19, opplyser selskapet fredag – en økning på 13 personer siden utbruddet først ble oppdaget onsdag.

For å hindre videre spredning og for å få kontroll over situasjonen, har Hyllestad kommune med hjemmel i smittevernloven fredag vedtatt å holde virksomheten nedstengt frem til 10. oktober 2020.

200 verftsansatte testet

– Konsekvensen er at fremdriften stopper opp på prosjektene vi har i ordre, sier Larsen.

Smittevernlege Anette Ester sier til lokalavisen Firda at «all smittesporing fører oss tilbake til verftet».

Corona-utbruddet på verftet har alene ført til at Hyllestad i Sogn – som totalt har litt over 1.300 innbyggere – trolig har blant Norges høyeste smittetrykk akkurat nå, ifølge NRK, som først omtalte kommunens nye vedtak.

Ifølge statskanalen er minst 19 coronasmittet ved verftet, men Havyard-konsernsjefen sier til E24 at han kun kan bekrefte 17.

Antallet er basert på den foreløpige testingen, som ifølge selskapet teller rundt 200 verftsansatte.

Kan holdes stengt lengre

Det var 30. september at corona-utbruddet først ble kjent. Fire personer ble bekreftet smittet, og verftet besluttet å stanse aktiviteten midlertidig. Ifølge BT var det utenlandske arbeidere som tok smitten med seg.

Etter denne nedstengningen har verftet «jobbet tett sammen med lokale helsemyndigheter for å avklare omfanget av smittespredningen», opplyser selskapet i en børsmelding fredag.

Kommunen har varslet at vedtaket om stenging frem til 10. oktober kan bli forlenget. Larsen understreker at de har fullt samarbeid med både kommunen og helsemyndighetene.

– Vi gjør det som vi bli pålagt, sier han.

Publisert: