Analytikere øyner milliardinntekter for Vow på land – venter stort børsbyks

Sparebank 1 Markets’ analytikere er skråsikre på at Vow-aksjen ikke er ferdig med å kaste av seg. De ser en oppside på nærmere 60 prosent.

Vow-sjef Henrik Badin presenterte nylig selskapets halvårsresultater.
Publisert: Publisert:

Bærekraft er en stor snakkis i aksjemarkedet om dagen, der pengeinnsprøytningene er massive i aksjer som blir stemplet som «grønne».

Trenden har også inntatt Oslo Børs i full fart, og blant selskapene som tidvis har ridd den «grønne» bølgen er skipsutstyrsleverandøren Vow, som tidligere het Scanship Holding.

Aksjen er nå opp rundt 90 prosent til en kurs på 38 kroner den siste måneden, etter en noe tråere start på 2020 på grunn av coronaviruset og tilknytningen til den tyngede cruisebransjen.

Les også

– Kan ikke kalle deg ESG-investor hvis du investerer i olje

Anbefaler aksjekjøp

Hos meglerhuset Sparebank 1 Markets mener analytikerne Jonas Meyer og Thomas Dowling Næss at Vow-aksjen har langt mer å gå på.

I en fersk analyse høynes kursmålet til 60 kroner per aksje, som er opp fra tidligere 27 kroner per aksje. Det tilsvarer en oppside på 58 prosent og en markedsverdi på 6,5 milliarder kroner. Dagens prising er på fire milliarder.

Samtidig anbefaler analytikerne kundene å kjøpe aksjen, mens de tidligere hadde et nøytralt syn på den.

Analytikerne viser til at Vow leverte «bunnsolide tall» for første halvår, som viste en årlig inntektsvekst på 37 prosent og en økning i ordrereserven på 63 prosent til rekordhøye 1,1 milliarder kroner.

– Vi argumenterer for at selskapet tilbyr en attraktiv kombinasjon av sterke inntekter og ebitda (driftsresultat før avskrivninger, journ.anm.) fra cruisesegmentet, som har sikret ordrer frem til 2027, samt et enormt vekstpotensial innen den landbaserte teknologien, fremgår det i analysen.

Tror på landvirksomheten

Vow lager hovedsakelig systemer for håndtering av avfall og avløpsvann i cruiseskip. Dette er systemer som renser avløpsvann, gjør det mulig å gjenvinne ressurser i avfallet og gjøre karbonfangst om bord.

I analysen pekes det også på ESG-trenden som nå herjer og som er ventet å fortsette de neste årene.

ESG står for Environment, Social and Governance Criteria, eller miljø-, samfunn- og selskapsstyringskriterier. Kriteriene brukes for å finne ut om et selskap er en god investering ut ifra et bærekraftsperspektiv.

I midten av 2019 kjøpte Vow også franske Etia, som ikke har noen tilknytning til cruiseindustrien, men kun bygger landbaserte anlegg. E24s børskommentator skrev nylig at det største «grønne håpet» for Vow ligger i nettopp landvirksomheten.

I årets første halvår var inntektene fra Etia på 48 millioner kroner, mens de samlet for Vow var på 248 millioner kroner.

Les på E24+

Bakbundne banker kan gi utbyttefest i 2021

Spår milliardinntekter fra land om få år

Sparebank 1 Markets-analytikerne peker samtidig på at landmarkedet vil drives av at EU i større og større grad er i gang med tiltak for å få en verden med mer resirkulering og lavere CO₂-utslipp – og at dette er ventet å fortsette.

– Dersom Vow lever opp til bare ti prosent av sin leveringskapasitet, så argumenterer vi for at inntektene fra landbasert virksomhet kan overgå 1,5 milliarder kroner året om noen år, skriver analytikerne.

Et kursmål er ofte basert på en beregning av hva man venter aksjekursen vil stå i om mellom seks til tolv måneder. Lenger frem i tid øyner Sparebank 1 Markets langt høyere aksjeverdi enn det nåværende kursmålet.

– Hvis Vow klarer å ta en liten porsjon av dette markedet, så argumenterer vi for at selskapet kan bli verdt godt over 100 kroner per aksje, fremgår det om mulighetene EUs bærekraftstiltak åpner for Oslo Børs-selskapet.

Skipselektriker og privatinvestor Eigel Thom er blant de største aksjonærene i Vow.

Publisert: