Oppkjøpsfond hentet 67 milliarder på rekordtid
Nordic Capital brukte under et halvt år på å spikre sitt største oppkjøpsfond noensinne. Forvalterne satser 4,4 milliarder kroner av egen lomme.
– Vi er veldig glade for å få denne tillitserklæringen fra våre investorer, sier Fredrik Näslund, partner i Nordic Capital, til E24.
Da det globale finansmarkedet begynte å riste av seg den verste coronafrykten i april, gikk selskapet i gang med å stable på bena sitt største fond noensinne. Målet var å hente fem milliarder euro.
Under seks måneder senere er boken lukket på 6,1 milliarder euro, vel 67 milliarder kroner, som var den øvre grensen (hard cap) satt på forhånd.
Pengene er hentet inn fra investorer over hele verden, uten et eneste håndtrykk eller skulderklapp underveis.
– Prosessen har vært heldigital, og dette er faktisk vår raskeste kapitalinnhenting noensinne. Det er vi svært fornøyde med i så usikre tider, der det tar lengre tid enn vanlig å hente penger for en del fond der ute, sier Näslund, som er sjef for selskapets norske virksomhet.
Forvaltere av oppkjøpsfond forsøker å skape verdi for sine investorer gjennom å kjøpe selskaper, videreutvikle dem for så å selge dem videre, forhåpentligvis med profitt.
Oppkjøpsfond skal investere 30 milliarder kroner i fornybarsektoren
Satser på helse og teknologi
Det nye fondet er det tiende i rekken for Nordic Capital siden oppstarten i 1989. Beløpet som er hentet inn representerer en økning på 42 prosent fra forrige fond, som ble lukket på 4,3 milliarder euro i 2018.
Nordic Capital har spesialisert seg på sektorene helse, finansielle tjenester og teknologi/betalingsløsninger. Näslund er mest involvert i sistnevnte, og er samtidig landansvarlig for virksomhetene i Norge og Danmark.
I Norge har selskapet blant annet investert i Bank Norwegian, Bank ID-leverandøren Signicat og softwareselskapet Vizrt. Nordic Capital eier også nettmegleren Nordnet og forbrukslånsbanken Nordax, som satser aktivt på det norske markedet.
– Signicat er ledende i Europa på digital identifikasjon, og vokser inntektene med 40 prosent årlig. De har gjort to tilleggsinvesteringer i Norge og Nederland siden vi gikk inn for halvannet år siden, og her kommer det mer. Et utrolig spennende selskap, sier Näslund.
– Hvordan påvirkes investeringsstrategien deres av den pågående pandemien?
– Svært lite. Vi har i lang tid satset på virksomheter innenfor digitalisering og online business, og dette er jo trender som er blitt forsterket av pandemien og dens tilhørende effekter. Visse deler av helsesektoren ble en del påvirket av redusert besøk i perioden med mest omfattende nedstenging av Europa, men nå ser vi en ketchup-effekt her, sier Näslund.
Hitecvision-selskap slår seg konkurs med milliongjeld: – Helt skrekkelig
Ansatte satser 4,4 milliarder
Å hente stadig større fond stiller også større krav til forvalternes lommebøker og risikovilje. Av totalbeløpet på 67 milliarder kroner kommer 4,4 milliarder kroner direkte fra Nordic Capitals ansatte.
– Slik skal det være i denne bransjen. Investorene er smarte, de skal satse sine egne penger og ønsker at vi er i samme båt. Og naturligvis, det gjør jo at vi tenker oss godt om før fondet investerer pengene, sier Näslund.
Trolig satses det noen kroner fra sentrale skikkelser ved Oslo-kontoret som Tom Vidar Rygh og Arild Abel Engh, tidligere corporate-sjef i ABG Sundal Collier. Nordic Capital ønsker imidlertid ikke å oppgi nøyaktige detaljer om de ansattes investeringer.
Når det besluttes at et fond skal gjøre et delvis nedsalg i et selskap, gjøres dette ofte gjennom en børsnotering der nye investorer inviteres inn. På Oslo Børs er markedet for nynoteringer brennhett om dagen, særlig innen segmenter som teknologi og miljøvennlig innovasjon.
– Er det mer attraktivt å selge enn å kjøpe i dagens kapitalmarked?
– Vi har sett betydelig høyere verdivurderinger innen visse deler av teknologisektoren, samtidig som mer tradisjonell industri og bankvirksomhet har gått andre veien. For Nordic Capital er det nok en del exit-muligheter rundt hjørnet, men vi ser også mange gode investeringsmuligheter innenfor våre kjerneområder, sier Näslund.
Mot rekordår for nordiske oppkjøpsfond
Nordiske oppkjøpsfond går mot et rekordår for kapitalinnhenting.
I løpet av første halvår 2020 ble det hentet inn totalt 4,6 milliarder euro, noe som allerede er over nivået for hele 2019.
– Allerede før utgangen av tredje kvartal vet vi det er hentet inn nærmere 20 milliarder euro og vi forventer total kapitalinnhenting for året vil lande på over 30 milliarder euro, noe som vil være ny rekord i den nordiske oppkjøpsbransjen, sier Ingibjörg Meyer-Myklestad, kommunikasjonsdirektør i den statlige oppkjøpsfond-investoren Argentum.
Ifølge Meyer-Myklestad har norske forvaltere og porteføljeselskaper klart seg «relativt greit» gjennom koronakrisen.
– Styrken ved private equity-modellen er nettopp langsiktig eierskap og finansielle muskler til å hjelpe porteføljeselskapene også i krevende tider, sier hun til E24.