Analytiker øyner nordisk riggsammenslåing: – Må raskt ta grep for å holde tritt

Maersk Drilling, Odfjell Drilling og John Fredriksens Northern Ocean bør finne sammen – og det kjapt, mener Danske Bank-analytiker. Et hinder er at Fredriksens eierandel i et slikt selskap sannsynligvis utraderes.

Illustrasjonsbilde av rigg. Den gjeldstyngede riggbransjen slet allerede før coronakrisen inntraff og resulterte i at oljeselskapene måtte barbere investeringene sine i oljeleting.

China Newsphoto China Daily Info / X01745
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Flere USA-noterte riggselskaper har de siste månedene varslet massive restruktureringer for å sikre videre overlevelse.

Valaris, Noble og Diamond Offshore har søkt konkursbeskyttelse, og det er ventet flere slike nyheter fremover.

Når de amerikanske selskapene kommer ut av de omfattende konkursprosessene med en bortbarbert gjeldsbyrde, mener Danske Bank at de nordiske konkurrentene Maersk Drilling, Odfjell Drilling og Northern Ocean bør slå seg sammen for å holde hodet over vann.

Det fremgår i en fersk sektorrapport på den svært tyngede riggbransjen fra Danske Bank-analytiker Steffen Evjen.

Les også

Equinor har betalt 420 mill. til et forskningssenter i Angola som aldri er bygget

– Det eneste rette å gjøre

Evjen påpeker at i midten av 2021 kan de tre nordiske riggselskapene «plutselig» være mer gjeldstynget enn sine internasjonale konkurrenter, som igjen vil kunne gjøre de mindre konkurransedyktige.

– Ettersom konkurransesituasjonen er ventet å endre seg, mener vi de nordiske riggselskapene raskt må ta avgjørende grep for å holde tritt og ikke falle etter. I vårt syn er det å forene krefter det eneste rette å gjøre, fremhever analytikeren.

En slik sammenslåing vil gjøre selskapet til ledende innenfor rigger som opererer under røffe værforhold, såkalt «harsh environment». Samlet vil det få en markedsandel på den norske kontinentalsokkelen på over 40 prosent, ifølge Danske Bank.

Les på E24+

Bakbundne banker kan gi utbyttefest i 2021

Mest alvorlig for Maersk Drilling

Northern Ocean og Odfjell Drilling driver utelukkende med «harsh envorinment»-rigger, mens Maersk Drilling blant annet også har flytende dypvannsrigger i flåten.

– Hos disse tre ser vi styrker som komplementerer hverandre, mens svakhetene kan bli minimert eller eliminert, påpeker Evjen, og skriver at han øyner årlige kostnadsbesparelser på opptil 60 millioner dollar årlig.

Analytikeren fremhever at Maersk Drilling har mindre gjeld per rigg enn de to andre selskapene, mens Odfjell Drilling og Northern Ocean har en større ordreserve og mer synlighet i kontantstrømmen.

Sammenslåingen vil riktignok sannsynligvis kreve at Maersk Drilling kvitter seg med sine tyngede flytende rigger for dypt vann, tror Danske Bank.

– Vårt syn er at Maersk Drillings dypvannsflåte vil møte utfordrende tider fremover, med et langvarig overtilbud og enda tøffere konkurranse enn før.

Meglerhuset mener situasjonen derfor er mest alvorlig for Maersk.

– Hvis ingen grep tas, tror vi det er en god sjanse for at vi kan se Maersk Drilling avslutte neste år med den høyeste gjelden per rigg blant alle de globale riggselskapene med tilstedeværelse i dyptvanssegmentet, påpekes det.

Les på E24+

Borregaard skriker etter en grønnere prising

Vil vanne ut Fredriksen kraftig

Danske Bank trekker frem at et annet mulig «hinder» for scenarioet er de ulike kontrollerende eierne av riggselskapene.

I Maersk Drilling eier A.P Møller-familien 53 prosent, Helene Odfjell kontrollerer 60 prosent av Odfjell Drilling og John Fredriksen sitter på i underkant av 40 prosent av Northern Ocean-aksjene.

– En kombinasjon vil vanne ut beslutningsmakten for både Helene Odfjell og John Fredriksen, dersom man antar at sammenslåingen gjennomføres på vilkår som er lik de nåværende markedsverdiene, skriver Evjen.

I Danske Banks regnestykke vil A.P Møller-familien sitte med 40 prosent av det nye selskapet, mens Helene Odfjell og John Fredriksen vil ende opp med henholdsvis 14 prosent og 1 prosent hver.

Meglerhuset mener investorer bør følge med på de tre aksjene fremover, da de kan stige på grunn av nyheter og forventninger i markedet som peker på konsolideringen.

Danske Bank forventer riktignok ikke at sammenslåingen vil skje før minst ett av de internasjonale selskapene er ute av konkursbeskyttelsen neste år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Riggselskaper
 3. Rigg
 4. Maersk Drilling
 5. Northern Ocean
 6. Odfjell Drilling
 7. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Ny analytiker øyner større oppside i riggaksje: – Eneste alternativet

 2. Meglerhus øyner dobling i Odfjell Drilling-aksjen

 3. Analytiker: Riggkjempenes verdier vil barberes langt mer

 4. Analytikere mer positive til riggyndling: – Ligger godt an til utbytte

 5. Venter milliardresultat for norsk riggyndling: – I en særstilling