Beintøff start på året for SAS: Svidde av 1,85 milliarder i måneden
Torsdag slapp SAS resultatene for sitt første kvartal – november til januar. Allerede før jul varslet selskapet at starten på året ville bli tøft.
– Vi forventer en svakt kontantstrøm fra driften i første kvartal 2021 (november 2020 til og med januar 2021, journ.anm.) grunnet lav etterspørsel i vintersesongen, kombinert med økende refusjoner, sa avtroppende SAS-sjef Rickard Gustafson i desember.
Torsdag kom selskapet med fasiten og den viser hvor dramatisk coronapandemien fortsatt er for det skandinaviske flyselskapet.
Selskapets regnskap viser at det rant ut 5,50 milliarder svenske kroner av kassen i kvartalet. Det tilsvarer et snitt på 1,85 milliarder norske kroner i måneden.
SAS fikk i kvartalet inn 1,43 milliarder svenske kroner inn gjennom et nytt lån med norsk statsgaranti, som SAS søkte og fikk innvilget på tampen av 2020. Selskapet betalte samtidig noe ned på annen gjeld, slik at denne posten ikke påvirker det store bildet i kontantstrømmen.
Mye av årsaken til at kontantbeholdningen krympet så kraftig var billettrefusjoner til kunder som ikke reiste. SAS opplyser at 2,1 milliarder ble utbetalt i refusjoner i kvartalet.
Selskapet har fått mye kritikk for tiden man har brukt på å refundere kansellerte reiser. Nå melder selskapet at de er «à jour» og at de holder seg innenfor «kravet på syv dagers» behandlingstid.
I tillegg gikk det med 700 millioner til utsatte betalinger fra 2020 og restruktureringskostnader.
Holder man dette utenfor rant det 2,7 milliarder svenske kroner ut i kvartalet, eller rundt 900 millioner per måned. Det er opp fra 633 millioner per måned i kvartalet før.
Finansdirektør Magnus Örnberg sier at man på driften så en «cash burn» på rundt 700 millioner per måned i første kvartal. I fjor sa SAS-ledelsen at man regnet med et nivå på 500 til 700 millioner i måneden gjennom pandemien.
SAS fikk i fjor 12 milliarder svenske kroner inn i frisk kapital gjennom en krisepakke der særlig den svenske og danske staten, samt Wallenberg-familien, bidro med store midler. I tillegg fikk man altså inn en snau halvannen milliard fra den norske lånegarantiordningen for luftfarten.
Uten disse pengene hadde kassen til SAS vært tom for lengst. Selskapet opplyser at de gjennom første kvartal gikk fra en kontantbeholdning på 10,2 milliarder og ned til 4,7 milliarder svenske kroner.
PS! SAS varslet i april i fjor at 5.000 ansatte ville miste jobben. Mye av nedbemanningen ble gjennomført mot slutten av 2020 og førte dermed til utgifter knyttet til nedbemanningen.
SAS forlenger Eurobonus-status med ett år
Håper på mer trafikk mot sommeren
– Pandemien fortsetter å ha alvorlige negative effekter på hele luftfartsindustrien. Et økende antall smittetilfeller har ført til strengere reiserestriksjoner, med en påfølgende reduksjon i etterspørsel gjennom kvartalet og en stans i innhentingen for hele industrien, sier konsernsjef Rickard Gustafson i kvartalsrapporten.
– Utviklingen av vaksiner og vaksineprogrammer gir likevel håp om at restriksjonene vil bli løftet og at vi vil se en vekst i reisingen mot sommeren 2021, fortsetter han.
På samme måte som i forrige kvartalsrapport tør ikke SAS gi noen formell guiding, eller prognose for den kommende tiden. Usikkerheten pandemien fører med seg «gjør det umulig», skriver selskapet.
Flyselskapet skriver imidlertid at de forbereder seg på å gjenåpne 180 direkteruter til sommeren, «hovedsakelig innen Skandinavia og Europa» gitt at reiserestriksjoner lempes på. Man er også helt avhengig av utrullingen av vaksinene, påpeker selskapet selv.
«Etterspørselen vil trolig forbli høyst begrenset i overskuelig fremtid, men vi forventer at etterspørselen vil nå mer normaliserte nivåer i 2022», skriver SAS.
SAS tror også at passasjermiksen vil vri seg mer mot fritidsreisende i fremtiden, «noe som legger enda større krav til fleksibilitet og sesongmessig tilpasning i vår drift».
Nå starter styret jakten på ny SAS-sjef: – Det er en beklagelig timing
Utsetter utgifter og flyleveranser
For å sikre likviditeten og selskapets finansielle posisjon har SAS tatt en rekke drastiske grep det siste året, slik andre flyselskaper også har gjort.
SAS har gjennomført den varslede nedbemanningen på rundt 5.000 stillinger og bruker fortsatt permitteringer i stor grad.
I tillegg til at selskapet fikk utsatt betalinger til leverandører for 700 millioner i 2020 til 2021, opplyser selskapet at man har «reforhandlet et stort antall leverandøravtaler». Dette resulterer i at SAS også i 2021 får utsatt betalinger på nesten 700 millioner.
En annen viktig brikke er flyene.
SAS har allerede blitt enige med Airbus om utsettelser på flere flyleveranser. Dette kombinert med at man har faset ut eldre Boeing-fly raskere enn planlagt, gjør at SAS har fått redusert flåtestørrelsen under pandemien.
I fjerde kvartal i fjor kvittet SAS seg med den siste gamle langdistansemaskinen av typen Airbus A340. I første kvartal ble fem eldre Boeing 737 faset ut, mens tre nye Airbus A320neo kom inn.
I 2021 skal SAS motta ytterligere én A320neo, to A321neo Long Range og to A350 fra Airbus.