Norwegian får ikke igjen forskuddet – men er kvitt 88 nye Airbus-fly

Flyselskapets forhandlinger med kreditorene fortsetter for fullt. Nå har Norwegian klart å kvitte seg med kjempeordren på 88 nye Airbus-fly og har i tillegg landet en avtale med motorprodusenten Rolls-Royce.

Norwegian nærmer seg enighet med eierne av flyene. Her er et av selskapets Boeing-fly avbildet. Norwegian har eid Airbus-fly gjennom et datterselskap, men har aldri selv brukt dem i egen drift.
Publisert:

Tirsdag ble det kjent at Norwegian var nær en avtale med Airbus og Rolls-Royce i forbindelse med den pågående rekonstruksjonen av selskapet.

Under et rettsmøte onsdag skal Norwegians advokat Brian Kennedy ha bekreftet at partene nå er enige, ifølge Dagens Næringsliv.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters bekreftet advokaten til Airbus det samme.

Dermed har flyselskapet kommet til enighet med Airbus om et oppgjør rundt kanselleringen av en flyordre fra flyprodusenten. De fulle detaljene i avtalen er ikke kjent.

Ifølge Reuters sa Norwegians advokat at Airbus får beholde forhåndsbetalinger som Norwegian og deres datterselskap Arctic Aviation Assets har gjort for flyene så langt.

I tillegg vil Norwegian skylde Airbus 600.000 pund, ifølge nyhetsbyrået.

Selv om Norwegian ikke får tilbake de betydelige summene som har blitt innbetalt i forskudd, så slipper selskapet altså store fremtidige forpliktelser knyttet til flyleveransene.

Airbus: 46 millioner dollar i forskudd

Samlet sett hadde Norwegian forpliktelser på fremtidige flyleveranser i perioden 2020 til 2027 på totalt 9,8 milliarder dollar per utgangen av 2019 – altså prisen for alle fly som var under bestilling.

Per utgangen av 2019 hadde Norwegian betalt forskudd på fly som ikke var levert på til sammen 4,95 milliarder kroner, ned fra 8,56 milliarder ett år tidligere.

Etter hvert som fly leveres blir bokførte forskudd fortløpende omgjort til bokførte eiendeler i regnskapet.

Benoit De Saint-Exupery i Airbus har i domstolen i Irland opplyst at Norwegians datterselskap Arctic Aviation Assets har betalt inn totalt 46 millioner dollar for fly som ennå ikke er levert – dette tilsvarer 386 millioner kroner med dagens kurs.

I regnskapet for tredje kvartal opplyste Norwegian at de hadde lån for forskuddsbetaling på nye fly (hos både Airbus og Boeing) på til sammen 723,3 millioner kroner.

Les også

Norwegian oppgraderer reisen for kreditor Iselin Nybø

Slipper levering av 88 fly

Enigheten med Airbus blir svært viktig for Norwegian, når selskapet nå arbeider for en kraftig nedskalering av flåten til 50 fly.

Selskapet har aldri selv brukt Airbus-fly i flåten, men har i stedet leid ut eller solgt flyene de har fått fra Airbus videre til andre.

Ved inngangen til 2020 hadde Norwegian 93 Airbus-fly i bestilling. Selskapet skulle motta fem A320neo-fly det året, men to ble forsinket til 2021. Disse to leveransene ser det nå ut til at det ikke blir noe av.

Ifølge ordreboken til Airbus hadde Norwegian per utgangen av januar mottatt totalt 7 Airbus A320neo opp gjennom årene. Selskapet hadde ordrer for ytterligere 88 fly, fordelt mellom 58 A320neo og 30 A321neo Long Range,

Disse 88 ordrene blir nå kansellert i henhold til den nye avtalen.

I tillegg har altså flymotorprodusenten Rolls-Royce godkjent detaljene som ligger i den nye redningsplanen. Dette innebærer at selskapet får rundt fem prosent av kravene, hovedsakelig i form av nye aksjer.

E24 skrev tirsdag at leasingselskapet Aercap ikke lengre protesterer mot tilbudet som er gitt, men at det fortsatt har innvendinger på «rekkefølgen». Disse innvendingene vil Aercap-advokat Rossa Fanning komme tilbake til fredag, fortalte han onsdag, ifølge DN.

PS! Norwegian slipper sin nyeste kvartalsrapport på fredag.

Les også

To norske Norwegian-selskaper søker konkursbeskyttelse

Publisert: