Sorte soldatfluer skal invadere Oslo Børs

Pronofa skal produsere 50.000 tonn insektslarver til bruk i dyre- og fiskefôr innen 2025, og planlegger notering på Euronext Growth. – Norges største satsing på bærekraftige alternative proteiner, sier sjefen.

KLAR FOR BØRS: Pronofa vil produsere 50.000 tonn insektslarver innen 2025, og planlegger notering på Euronext Growth.
Publisert:

– Dette er sirkulærøkonomi i praksis, sier Hans-Petter Olsen til E24.

Han er adm. direktør i det Fredrikstad-baserte industriselskapet Denofa, som leverer soyabasert protein og olje til bruk i kraftfôr og næringsmidler.

Med det nyetablerte selskapet Pronofa varsler Olsen det han selv beskriver som «Norges hittil største industrielle satsing på nye bærekraftige proteiner til fôrproduksjon».

Et pilotanlegg for insektproduksjon skal bygges i løpet av året, og målet er å etablere en årlig produksjon på 50.000 tonn insektslarver innen 2025.

I første omgang satses det på arten sort soldatflue.

– Fra kompost og bioavfall kan vi produsere et høyverdiprodukt som landbruket og oppdrettsnæringen trenger. Insektproduksjonen globalt er allerede stor, og i ferd med å skyte i været. Det er på tide vi tar dette opp i industriell skala, sier Olsen.

Sikter mot børs

Med på eiersiden i Pronofa sammen med Denofa er investorer som Stein Erik Hagen, Bjørge Gretland, Erik Bøhler, Haakon Sæter og Lars Nilsen.

MED PÅ EIERSIDEN: Stein Erik Hagen og hans investeringsselskap Canica.

Selskapet planlegger en notering på Euronext Growth, men Olsen vil ikke gi mer detaljer om tidsplan eller emisjonsbeløp.

Han beskriver samtidig investeringsbehovet for et fullskala anlegg som «flere hundre millioner».

Selskapet opplyser i en pressemelding at det allerede er i tett dialog med store landbruksaktører angående fôrutvikling og fôringsforsøk.

Pronofa har allerede kjøpt opp insektprodusenten Flying Feed , som i lang tid har forsket på og utviklet på høyproteinprodukter.

– Etterspørselen etter mer proteinråvare er stor, og her har vi både historikken og den industrielle kompetansen til å skalere opp flere norske bærekraftige proteinråvarer i tillegg til de vi har allerede i dag. Testingen er i gang, tomten er klar og byggeplanene godkjente. Vi skal opp i stor skala så raskt som mulig, sier Olsen.

Omstridt brasiliansk soya

Denofa eies av den brasilianske soyaprodusenten Amaggi, og avdelingen i Fredrikstad baserer også mesteparten av sin årlige produksjon på 420.000 tonn på soya fra det søramerikanske landet.

Den kontroversielle avskogingen av Amazonas har økt i tempo de siste årene, og lagt ytterligere press på vestlige aktører som importerer soya fra Brasil.

Les også

Brasil vil igjen ha penger for å stanse hogst i Amazonas

Olsen avviser imidlertid at dette er bakgrunnen for satsingen på insektprotein.

– Definitivt ikke, dette blir et supplement til soya i et marked som stadig etterspør mer proteinråvarer, sier Olsen.

Han viser til at Denofa, i likhet med norske laksefôrprodusenter, utelukkende importerer sertifisert, avskogingsfri soya fra Brasil.

Les også

Investorer som Storebrand og KLP ut mot Brasils avskoging: – Vi er dypt bekymret

Publisert:
Gå til e24.no