Investorenes aksjekjøp

Vedder 237 milliarder på børsstup for tre grønne bilprodusenter

Aksjemarkedet har minst tro på bilselskapene som satser på strøm og hydrogen. Neste måned ventes riktignok et «dramatisk» fall i de negative børsveddemålene mot Tesla.

Nikola, Tesla og Nio har en markedsverdi på henholdsvis 10 milliarder dollar, 473 milliarder dollar og 66 milliarder dollar.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Flere «grønne» aksjer har blitt sendt rett opp på børs i år, blant annet i lys av svær pengeinnsprøytning i selskaper som forbindes med bærekraft.

Men ikke alle er like positive.

Det er de mer alternative, «grønne» børsnoterte selskapene i USA som driver med produksjon av bil og lastebil som aksjespekulanter nå er mest skeptisk til.

De tre mest shortede aksjene i disse sektorene, målt i dollar, er Elon Musks elbilprodusent Tesla, hydrogenlastebil-produsenten Nikola og den kinesiske elbilprodusenten Nio, ifølge ferske tall fra analysebyrået S3 Partners.

Tre fjerdedeler av veddemålene

Samlet er shortinteressen i de tre selskapene på 26 milliarder dollar, eller 237 milliarder kroner.

Det betyr at 74 prosent av shortsalget i sektorene for produksjon av bil, lastebil og anleggsmaskiner er fordelt på disse tre, ifølge S3 Partners.

Her inngår blant annet også General Motors og Ford.

Den siste måneden har shortingen i Tesla riktignok falt markant, mens den har økt med flere hundre millioner dollar i Nio og Nikola, fremgår det.

Veddemålene mot de tre er nå på henholdsvis 22 milliarder dollar, 3,1 milliarder dollar og 1,2 milliarder dollar.

Både Tesla og lillebror Nio har steget kraftig på New York-børsen i år. Nikola-aksjen har svingt på grunn av svindelpåstander, men har fortsatt doblet seg siden årsskiftet.

– Kan skremme nye shortselgere

Analysebyrået fremhever at man bør forvente at Tesla-shorterne, som har tapt stort denne uken og ligger inne med et papirtap på 30 milliarder dollar siden årsskiftet, fortsetter å kaste kortene fremover.

Det ettersom elbilaksjens inntog i S&P 500-indeksen i slutten av desember betyr at indeksfond må laste opp betydelig med Tesla-aksjer.

– Da burde vi se et økende positivt aksjepress som resulterer i større papirtap for shortselgerne i Tesla, skriver analysesjef Ihor Dusaniwsky i S3 Partners.

– De nye tapene vil tvinge noen nåværende shortere til å trimme posisjonene, og kanskje enda viktigere er det at frykten for en forestående kjøpsrunde kan skremme nye shortselgere fra å inngå ferske posisjoner, forklarer han.

Dusaniwsky mener at kombinasjonen av kort som kastes og et bortfall av nye posisjoner kan resultere i «et dramatisk fall i samlede Tesla-aksjer som shortes i desember».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Shorthandel
 3. Tesla
 4. Nio
 5. Nikola Motor Company
 6. Wall Street

Flere artikler

 1. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

 2. Shortselgere tapte 2.000 mrd. kroner i fjor - mange gir nå opp

 3. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

 4. Øker veddemålene på Tesla-knekk: – Forventer fall fra overopphetet marked

 5. Shortsmell i Tesla – taper over 20 mrd.