Mølsæter har snudd krisen etter rekordmåned: – Porteføljen har vært ekstremt utbombet

Martin Mølsæters aksjefond er tilbake i pluss etter krisestarten i år. I november knuste han indeks og leverte fondets beste måned noensinne. Nå øyner han en skjult, «grønn» børsperle. – Fullstendig undervurdert av markedet.

Martin Mølsæter har stor tro på energiaksjer, som har vært en tapersektor på børs i år.
Publisert: Publisert:

Det norske fondet First Generator var blant de aller største taperne på Oslo Børs gjennom årets første måneder.

Martin Mølsæter, som forvalter fondet, tviholdt på energiaksjene som fikk juling på grunn av viruskrisen, et valg som sendte avkastningen i kjelleren.

Senere har det imidlertid sett noe bedre ut. Og i forrige måned, som ble beste november-måned på Oslo Børs i moderne tid, leverte også Mølsæter First Generators aller beste månedsavkastning noensinne.

– Mange av aksjene jeg har hatt har lidd av en industriresesjon siden starten av 2018. Den var i ferd med å bunne ut i 2020 når handelskrigen begynte å roe seg ned, men så kom corona og ga porteføljen et ekstra dunk ned, sier Mølsæter til E24.

– Men jeg har vært tydelig på at aksjene jeg sitter med klarer seg uansett. Det er ikke selskaper som har høy gjeld og må gjøre kriseemisjoner, men de er så billige at det bare er et spørsmål om tid før det snur, legger han til.

Les også

Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

– Blåste liv i porteføljen

Fondet steg 35,6 prosent i perioden, mens referanseindeksen, fondsindeksen på Oslo Børs (OSFX) steg 15,1 prosent.

– Positive vaksinenyheter blåste liv i porteføljen, som har vært helt ekstremt utbombet en stund, fremhever Mølsæter.

Han understreker at han fortsatt ikke har truffet skikkelig blink med sektorene han har satset på i år.

– Energiindeksen på Oslo Børs er 25 prosent i minus så langt i år, så her tror jeg på et ganske bra løft fremover. Så det er mye å gå på for porteføljen.

Det aktivt forvaltede fondet er nå opp 6,4 prosent for året.

– Olje vil bli en vaksinevinner

Mølsæter har heller ingen planer om å gjøre sykliske aksjer, som svinger i takt med konjunkturene i økonomien, til en mindre del av porteføljen.

– Oljeaksjer har hengt igjen siden redusert transportbehov under lock-downs har dratt ned oljeetterspørselen. Men olje vil bli en vaksinevinner. Og oljeprisen er den råvareprisen som har mest å gå på til neste år, sier han til E24.

Mølsæter velger derfor å beholde aksjer som BWO, BW Energy, Aker og Aker Solutions.

– Det er mange som ikke rører Aker Solutions nå fordi det er oljeservice, men de har ambisiøse planer om å vri seg over til blant annet offshore vind og hydrogen. Da kan det komme mange nye investorer inn.

Energi er fondets største sektor med nær 35 prosent av verdiene.

Les også

Vedder over 30 milliarder på kollaps i vaksinekandidat

– Fullstendig undervurdert av markedet

Fornybar energi, som er svært populært om dagen, utgjør en mindre del av porteføljen, med rundt to prosent. Men forvalteren øyner en skult, «grønn» perle på Børsen.

– Vi har økt posisjonen i Norske Skog. Mange misforstår og tror det bare er en avispapirprodusent. Her er det fallende etterspørsel, men Norske Skog er så mye mer. Og kursen har ikke fulgt med oppover.

– Selskapet har en rekke grønne prosjekter som er fullstendig undervurdert av markedet. To-tre av dem kan være verdt like mye som hele markedsverdien til selskapet i dag. I tillegg kan nåverdien av konverteringsprosjektet deres fra avispapir til kartong være verdt like mye som dagens børsverdi, sier Mølsæter.

Norske Skog har en markedsverdi på 2,4 milliarder kroner. Aksjen er ned 20 prosent så langt i år.

Bioenergi, nye trebaserte produkter og biokjemikalier er noen av områdene utenfor papir som Norske Skog håper skal gi de et løft. Ved selskapets Saugbrugs ble blant annet biogassanlegget til 150 millioner kroner åpnet i 2017.

Les også

Hydrogenverdiene på Oslo Børs passerer 40 milliarder: – Dårligere odds enn lotto

– Fått med seg budskapet mitt

Mølsæter har tidligere jobbet som aksjeanalytiker. Han har også erfaring fra å jobbe for Øystein Stray Spetalen.

De siste årene har han slitt med at sviktende resultater går hardt utover First Generators forvaltningskapital.

Ifølge et presentasjonsmateriale er forvaltningskapitalen per månedsskiftet på 604 millioner kroner fordelt på fondets A-klasse og S-klasse, mens den per 1. juli 2018 var på 1,6 milliarder kroner.

Forvaltningskapitalen har riktignok beveget seg rett vei de siste månedene. I mars var den nede på 428 millioner kroner.

– Det var vondt å sitte gjennom coronatiden, men mange av kundene har fått med seg budskapet mitt og visste at jeg ikke kom til å endre stil eller holdning. Heldigvis valgte de å sitte gjennom, sier Mølsæter til E24.

Publisert: