Foretok én milliard robotsamtaler: Får rekordbot på 1,9 milliarder

Markedsførerne foretok én milliard robotsamtaler for å selge forsikringer. Nå får de tidenes høyeste bot på nesten to milliarder kroner fra det amerikanske tilsynet FCC.

Fungerende styreleder Jessica Rosenworcel i amerikanske FCC deler ut en rekordhøy bot til aktører hun mener har brutt loven. De skal ha stått bak over én milliard robotsamtaler.

Jonathan Newton, The Washington Post / AP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det opplyser FCC i en melding.

Boten er gitt til to menn som drev markedsføringsselskaper under navn som JSquared Telecom, Rising Eagle og Rising Phoenix Group.

De foretok over én milliard automatiske telefonoppringinger for å selge kortsiktige helseforsikringer. Mange av samtalene oppga feilaktig at de representerte kjente forsikringsselskaper som Cigna og Blue Cross Blue Shield, ifølge tilsynet.

Boten på 225 millioner dollar (1,9 milliarder kroner) er den høyeste FCC har gitt noensinne.

De aktuelle robotsamtalene ble foretatt i de første 4,5 månedene av 2019.

– I dag gjør vi noe historisk: vi gir den største boten noensinne for ulovlig bruk av feilaktige telefonnummer, sier fungerende styreleder Jessica Rosenworcel i FCC.

– De involverte løy ikke bare om hvem de var når de ringte, de sa også at de ringte fra velkjente forsikringsselskaper i mer enn én milliard samtaler. Det er svindel i enorm skala, sier hun.

Les også

Finanstilsynet refser Lindorff – ringte skyldnere åtte ganger per dag

Stort omfang

Fra 2018 økte antallet klager på automatiske oppringninger om helseforsikringer betraktelig. Hver dag ble det foretatt nesten 24 millioner robotsamtaler knyttet til helseforsikringer blant de fire største mobiltilbyderne i USA, ifølge FCC.

Mye av denne trafikken var det selskapet Rising Eagle som sto for, mener tilsynet.

Amerikansk lovverk (Truth in Caller ID Act) forbyr manipulasjon av identifikasjonen av den som ringer opp, og FCC sier at selskapet Rising Eagle skal ha drevet med dette.

Det skal ha ført til mange sinte telefoner til minst ett selskap som feilaktig ble oppgitt som kilde til robotsamtalene, ifølge FCC.

En av de to mennene som har fått boten skal ha innrømmet overfor bransjegruppen Industry Traceback Group at han foretok millioner av oppringninger daglig. Han skal også med vilje ha ringt til folk som sto på reservasjonslisten mot telesalg, fordi han mente det ville være lønnsomt.

Industry Traceback Group er et bransjekonsortium som gransker automatiske oppringninger på oppdrag fra FCC.

Les også

Grindr kan få historisk gebyr: Forbrukerrådet vil ha enda strengere tiltak

– En plage

FCC styres av fem kommissærer utnevnt av presidenten. Blant disse er Nathan Simington. Han påpeker at illegale robotsamtaler er det FCC mottar flest klager på.

– De er en plage for det amerikanske folket. FCC har gjort dem til en prioritet, sier Simington i en kommentar.

– Akkurat som den har støttet den industriledede Industry Traceback Group, som var en nøkkel for å identifisere hvor disse robotsamtalene kom fra, må kommisjonen fortsette å jobbe sammen med privat sektor for å sikre løsninger som STIR/SHAKEN, sier han.

Han referer til et system som USA holder på å innføre. Det skal sikre at mobiltilbydere sørger for at telefonnumre som brukes i samtaler gjennom nettverkene deres er godkjent som legitime, også av de andre tilbyderne.

Rosenworcel mener det må gjøres enda mer for å stanse ulovlige automatiske telefonsamtaler. Nå etablerer FCC et eget team på over 50 økonomer, ingeniører og analytikere fra flere myndigheter som skal koordinere kampen mot robotsamtalene.

Hun opplyser at FCC også har sendt ut ordrer til seks forskjellige tilbydere som de mener legger til rette for ulovlige automatiske samtaler. Der ber de aktørene om å stanse denne virksomheten innen 48 timer.

– Disse grepene vil ikke være de siste, sier Rosenworcel.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. FCC
  2. Telefonsalg
  3. Telefonsvindel

Flere artikler

  1. Store investorer og fond investerer 550 mill. i Norse Atlantic Airways før børsnotering

  2. Oslo Børs snudde i pluss etter oljeopptur

  3. Kongsberg Gruppen vil ikke ta over Bergen Engines: – Vi er ikke en riktig eier

  4. Bratt tek-fall på helrød Wall Street

  5. Kveiteoppdretter dropper børsnotering - skylder på svakt marked