Markant løft på Wall Street

Wall Street bykset onsdag kveld etter en bred nedgang tidligere i uken. Den amerikanske tiårsrenten falt etter å ha bikket 4 prosent, som er høyeste nivå siden 2008.

Aksjemarkedet er inne i måneden som historisk har vært den svakeste.
Publisert:

Slik så de toneangivende indeksene ut ved stenging onsdag:

  • Tek-indeksen Nasdaq steg 2,01 prosent
  • Samleindeksen S&P 500 steg 1,95 prosent
  • Industri-indeksen Dow Jones steg 1,88 prosent

Det skjedde etter at S&P 500 og Dow Jones falt for sjette dag på rad på tirsdag.

Tiårsrenten synker etter kraftig løft

Natt til onsdag steg renten på den tiårige amerikanske statsobligasjonen til over fire prosent for første gang siden 2008.

Men klokken 22 hadde den sunket til 3,719.

Den sank fra formiddagen etter at Bank of England avbrøt planer om å selge statsobligasjoner og isteden kjøpe obligasjoner for å stabilisere pundet etter kraftig valutafall tidligere i uka.

Renten omtales ofte som «verdens viktigste» fordi den påvirker renter og finansmarkeder verden over.

Etter at Bank of England annonserte planer om å kjøpe obligasjoner for å stabilisere pundet har den amerikanske tiårsrenta sunket

Mener styringsrenten også må opp

En rekke Fed-representanter har de siste dagene sagt at ytterlig høyere styringsrenter er nødvendig for å stagge den amerikanske inflasjonen. Tirsdag uttalte Louis James Bullard, Fed-sjefen i St. Louis, at renten kanskje må heves til 4,5 prosent.

Federal Reserve (Fed) hevet tidligere i september renten med 0,75 prosentpoeng for tredje gang på rad, og intervallet ligger nå på 3,0 – 3,25 prosent, det høyeste siden 2008. Grepene kommer i en tid med skyhøy inflasjon og sterk lønnsvekst i USA.

Samtidig sliter amerikanske bedrifter med tilgang på arbeidskraft, noe som har presset lønnsveksten oppover. De siste tallene viste at den amerikanske lønnsveksten la seg på årlige 5,2 prosent i august.

Feds sentralbanksjef, Jerome Powell, har gjentatte ganger understreket at prisveksten har vært altfor høy, og at den vil gjøre det som skal til for å få den ned mot målet på to prosent.

Investorer er bekymret

Russ Mould, investeringsdirektør i AJ Bell, sier ifølge Bloomberg at investorer i økende grad er bekymret for virkningen av økte kostnader på bedriftenes inntjening.

– Noen investorer kan til og med ha blitt for redde til å holde for mange aksjer, gitt utsikter til mye høyere renter på sparekontoer, sier han ifølge TDN.

Blackrock har taktisk undervektet aksjer i utviklede markeder

Kapitalforvalteren BlackRock anbefalte tirsdag investorer å «sky de fleste aksjer», og legger til at de er taktisk undervektet i aksjer i utviklede markeder, ifølge Bloomberg.

Kapitalforvalteren mener markedet ikke har priset inn risikoen for en global resesjon og kvitter seg med aksjer.

Aksjer på billigsalg

Ragnild Wiborg i Wiborg kapitalforvaltning sa til E24 på mandag at hun mener det fortsatt er mange selskap som har tilstrekkelig grunn å stå på , og at det er en god periode å få aksjer på billigsalg. Men hun vil ikke «gå all in».

– Jeg har vært skeptisk til markedet en stund, så jeg mener det er greit å sitte på en del cash i en slik situasjon. Så jeg sitter med cash og ser etter interessante eksponeringer som faller for mye sett opp mot de rasjonelle og fundamentale vurderingene, sier hun.

Ragnhild Wiborg i Wiborg Kapital mener aksjemarkedet har en svært volatil periode i møte, og er også usikker på når det vil få fotfeste igjen.

Apple-aksjen faller

Apple-aksjen falt rundt 1,27 prosent etter at etterspørselen etter Iphone 14 har vært lavere enn ventet, ifølge Bloomberg.

Apple vil ikke øke produksjonen med 6 millioner enheter i løpet av siste halvår, som egentlig var planlagt.

Biogen har ved stenging steget med 39,85 prosent.

Selskapet og dets japanske partner Eisai har meldt deres eksperimentelle Alzheimers-medisin dramatisk bremset sykdommens progresjon i en studie, og reduserte svekkelse av kognitive funksjoner med 27 prosent, ifølge TDN.

Apple nedjusterte produksjonsforventningene av Iphone 14 fra 96 til 90 millioner enheter i løpet av siste halvår.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om