Bank of England: – Vil ikke nøle med å endre renten

Det har vært uro i britisk økonomi etter forrige ukes forslag om store skattekutt. Nå antyder den britiske sentralbanken at den er klar til å øke renten så mye som nødvendig.

Sentralbanksjefen i Storbritannia, Andrew Bailey.
Publisert:

Det kommer frem i en melding.

Bank of England gjør ingen umiddelbare grep med renten, men sier at den er klar til å sette opp renten mer hvis det blir nødvendig.

Pundet har svekket seg og markedsrentene har økt etter at den britiske regjeringen fredag la frem en vekstplan med forslag om store skattekutt.

«Som den pengepolitiske komitéen har forsikret, vil den gjøre en full gjennomgang på sitt neste oppsatte møte av påvirkningen regjeringens kunngjøringer har hatt på etterspørsel og inflasjon, og på fallet i pundet, og handle deretter», skriver Bank of England.

«Den pengepolitiske komitéen vil ikke nøle med å endre renten så mye som det trengs for å få inflasjonen tilbake på målet på to prosent over tid», legger sentralbanken til.

Inflasjonen i Storbritannia var på 9,9 prosent i august. En rekke sentralbanker har i det siste hevet rentene i rask takt, inkludert i Norge, Sverige, USA og Storbritannia.

Pundet har svekket seg

Det har vært noen dramatiske dager i britisk økonomi, der pundet har svekket seg kraftig mot valutaer som amerikanske dollar.

Ved starten av året var ett pund verdt 1,35 dollar, men mandag var pundet nede i rekordlave nivåer på 1,03 dollar. Pundet hentet seg noe inn utover dagen, og like før klokken 18 er pundet verdt 1,06 dollar.

Sentralbanken påpeker at den britiske regjeringen har gjort flere viktige kunngjøringer de siste ukene, inkludert å sette et tak på økningen i folks energiregninger og legge frem en vekstplan med betydelige skattekutt.

«Pengepolitikkens rolle er å sikre at etterspørselen ikke løper foran tilbudet på en måte som leder til større inflasjon på mellomlang sikt», skriver Bank of England.

Sentralbanken sier at den følger med på markedene.

«Banken overvåker utviklingen i finansmarkedene veldig nøye i lys av de betydelige endringene i verdsettelsen av finansielle eiendeler», skriver Bank of England i meldingen mandag ettermiddag.

Varslet skattekutt

Renten på britiske statsobligasjoner med ti års løpetid steg mandag til 4,2 prosent, det høyeste siden 2010, ifølge Trading Economics.

Landets ferske statsminister Liz Truss varslet i forrige uke store skattekutt i sin vekstplan. Tidligere har hun også lovet å fryse britenes energiregninger i to år, for å motvirke et kraftig hopp i folks energiutgifter som var varslet fra oktober.

Grepene vil ha store kostnader, og har ført til spekulasjoner om at Bank of England kan komme til å sette opp renten langt mer aggressivt fremover.

Den britiske sentralbanken har hevet renten i flere store sprang i det siste. Styringsrenten i Storbritannia ligger nå på 2,25 prosent.

Publisert: