Tungt Equinor-fall trakk Børsen ned

Hovedindeksen på Oslo Børs endte med en nedgang på 1,18 prosent.

Publisert:

Børsen åpnet med oppgang, men snudde i likhet med oljeprisen ned i løpet av dagen.

Energiaksjer, spesielt Equinor trakk ned. Energikjempen endte dagen ned 5,59 prosent.

Hovedindeksen endte ned 1,18 prosent til 1.182,96 poeng.

Oljeprisen er ned 2,1 prosent til 84,1 dollar fatet.

Også Aker BP og Vår Energi endte med kursfall, henholdsvis 3,02 og 4,81 prosent.

Ser nedside

Gassprisen har falt tirsdag.

Frontkontrakten for europeiske gasspriser (TTF) er ned rundt fire prosent, og har siden midten av desember falt rundt 45 prosent.

Forward-gassprisenForward-gassprisenprisen for levering av gass på et gitt fremtidig tidspunkt for 2023 er ned 37 prosent i samme periode, noe ifølge Pareto Securities skaper uattraktiv «risk/reward»«risk/reward»risiko opp mot avkastning på kort sikt.

Meglerhuset estimerer en 22 prosent nedside til konsensus-estimatenekonsensus-estimatenehva som ventes for resultatene for Equinors driftsresultat i 2023, og tror at konsensus for 2023 vil komme ned med 20-25 prosent ettersom estimatene oppdateres mot den lavere forward-kurven.

«Med Brent-oljepriser på 85 dollar fatet, og basert på forward gasspriser estimerer vi at Equinor handler til en P/E på 7xP/E på 7xP/E står for "price/earnings", altså pris delt på inntjening og er et mål på hvor dyr eller billig aksjen er. Når P/E er 7x betyr det at aksjen er priset til syv ganger inntjeningen. Dette er attraktivt sammenlignet med de fleste sektorer, men med prisinger for europeiske majors på 5x, vil det fortsatt trolig legge press på aksjekursen. På relativ basis favoriserer vi Aker BP (oljevektet portefølje uten sidestykke) og Vår Energi (lavere prising og høy vekst på kort sikt)», skriver meglerhuset.

Arctic Securities venter fremover å se «motstand» mot ytterligere nedgang i gass- og kraftpriser fordi nedgangen i gassprisene gir insentiv til et skifte tilbake fra olje til gass, og øker dermed den underliggende gassetterspørselen.

Kraftig fall for Selvaag

DNB Markets nedgraderer Selvaag Bolig til selg fra hold og nedjusterer kursmålet på aksjen til 25 kroner fra 32 kroner.

Nedgraderingen kommer etter oppdateringen for fjerde kvartal fra Selvaag Bolig mandag, hvor KPIer (nøkkeltall) var godt under meglerhusets prognoser.

Selvaag Bolig solgte 49 boliger for til sammen 255 millioner kroner i løpet av fjerde kvartal. Til sammenligning ble det solgt 306 boliger for 1,4 milliarder boliger i fjerde kvartal 2021.

Aksjen falt kraftig med en nedgang på 7,76 prosent til 29,7 kroner.

Les på E24+

Dette skjer i dag: Bankman-Fried i retten

TGS med ny undersøkelse i Bangladesh

Seismikkselskapet vil gjennomføre et 2D-seismikkprosjekt for flere klienter offshore i Bangladesh. Det fremgår av en melding tirsdag.

Undersøkelsens første fase vil omfatte om lag 11.000 linjekilometer, og det samlede prosjektet er planlagt å omfatte rundt 32.000 linjekilometer med seismiske data, som dekker det meste av offshore Bangladesh.

Datainnhentingen i første fase er planlagt å starte i januar 2023, med endelig behandlet levering forventet i første kvartal neste år.

Aksjen ble sendt ned 1,48 prosent.

Nedgang på Wall Street

Mens børsene i Asia og Europa stort sett har steget i løpet av dagen, har Wall Street snudd ned. Den brede S&P 500-indeksen faller 0,5 prosent.

Apple og Tesla tynger utviklingen med en nedgang på henholdsvis 3,6 og 10 prosent.

Fjoråret på børsen

Børsåret 2022 endte svakt i minus og Hovedindeksen falt totalt én prosent.

Eksperter peker på at børsåret har vært preget av høyere energipriser, raskere renteoppgang enn ventet og et skattesjokk i laksenæringen.

Les på E24+

Gørild (34) jobber i en bransje i vekst. Her finner du flest ledige stillinger nå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om