Tror toppen er nådd: – Det går i riktig retning

Inflasjonen i USA dempet seg i november, og Wall Street gikk bratt oppover. Etter noen timer har børsen roet seg. Sjefstrateger mener dette er positivt, men vil ikke friskmelde amerikansk økonomi.

RETT VEI: Anders Johansen mener dagens tall er positive, men stusser på børsreaksjonen på Wall Street.
Publisert:

Prisveksten i USA dempet seg til 7,1 prosent i november, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

På forhånd ventet økonomene at prisveksten skulle dempe seg til 7,3 prosent, ifølge tall Bloomberg har hentet inn.

Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, mener dette er et godt signal i en periode der man sjelden får gode nyheter om den amerikanske økonomien.

– Det går definitivt i riktig retning. Det er ingenting som tyder på at det er noe som er oversett. Om man tar ut den ene tingen som fortsetter å stige, som er kostnadene for å bo, og som vi vet henger etter på grunn av de sterkt stigende boligprisene de siste årene, så tyder det meste på at dette er et steg i riktig retning, sier Johansen.

Nordeas sjefstrateg Erik Bruce stemmer i, og mener inflasjonsdempingen har festet seg.

– Nå har vi hatt to måneder med lavere inflasjon enn ventet. Når man ser på månedsveksten, så ligger den der man ønsker den. Dette er absolutt et bra tall, sier Bruce.

Les på E24+

Hvordan be om lønnsøkning i en tid med økte priser?

OVER TOPPEN: Sjefstrateg Anders Johansen tror den galopperende prisveksten i USA er over for denne gang.

Forstår ikke børshopp

Ikke lenge etter de ferske inflasjonstallene, åpnet handelen på Wall Street. Der skjøt markedet fart.

Klokken 16 er teknologiindeksen Nasdaq opp hele 3,7 prosent, og den brede S & P 500 er opp 2,2 prosent. Dette klarer ikke Johansen helt å forstå.

– At aksjer skal stige tre prosent, det synes jeg er overraskende. Inflasjonstallene var litt mer ned enn ventet på kjerneinflasjonen, men dette er ingen «game changer». Fed (den amerikanske sentralbanken) setter fortsatt opp renten med 0,5 prosentpoeng i morgen, i alle fall ikke i mitt hode, sier han.

– Hvordan skal man forklare det? Er folk sulteforet på gode nyheter?

– De er i alle fall posisjonert og redde for at forrige runde med dempet inflasjon kun skulle være en glipp. Men disse tallene bekrefter jo at inflasjonen er på vei ned.

Etter at denne artikkelen ble publisert, har utviklingen på Wall Street bremset, og klokken 19 er Nasdaq-indeksen opp 0,6 prosent, S&P 500 er opp 0,4 prosent, og industriindeksen Dow Jones faller svakt med 0,1 prosent.

GODE TALL: Erik Bruce i Nordea tror fremdeles lønnsveksten i USA er for høy, selv om dagens tall er positive.

Heller ikke Bruce tror dette friskmelder den amerikanske økonomien, og tviler på at det vil ha noen særlig effekt på rentebeslutningen som kommer torsdag.

– Jeg tror ikke dette betyr noe annet enn at det blir 0,5 prosentpoeng torsdag. Det vil fremdeles være et klart signal om at tempoet skal ned, sier Bruce.

Han tror den eneste effekten er at man vil se en endret tone fra rentemøtet i den amerikanske banken onsdag. Fed-sjef Jerome Powell vil holde pressekonferanse om møtet onsdag kveld norsk tid.

Før man kan snakke om at økonomien er friskmeldt, mener Bruce at lønnsveksten må ned.

– Problemet er at lønnsveksten er for høy i USA, det er et for stramt arbeidsmarked. Det derfor for høy lønnsvekst for å nå inflasjonsmålet, sier han.

JULESTEMNING: Tirsdag er en god dag på Wall Street.

Resesjon

I USA har resesjonsfrykten allerede ridd markedet i flere måneder. Heller ikke Johansen tror dagens inflasjonstall holder til å friskmelde økonomien, og spør seg helder hvorfor inflasjonen dempes så raskt som den gjør.

– Vi tror det er en resesjon rett rundt hjørnet, og da faller inflasjonen. Vi tror dette bare er tegn på at det nærmer seg en resesjon, om den ikke allerede har begynt, sier han, og påpeker at man først får svaret på om et land er i en resesjon tre til seks måneder etter at det har begynt.

Nå kan den som bekymrer seg for prisvekst i verdens største økonomi ta en ørliten pust i bakken.

– Dette er et tegn på at man er over toppen av inflasjonen for denne gang i USA, det tror jeg vi kan være trygge på. Men spørsmålet er nå: Hva skjer her i Europa, her hvor vi har superhøye energipriser.

Johansen advarer mot at man skal tro man klarer å tøyle inflasjonen like lett i Europa som man har gjort i USA.

– Det er nok ikke like lett i Europa å drive inflasjonen ned. Det hadde vært fint om vi kunne trekke likhetstegn mellom USA og Europa, men det kan vi ikke, sier han.

Publisert: