PGS-sjefen om resultatet: – Bedre kort på hånden

Seismikkselskapet steg markant på børsen onsdag. En solid «cashflow» sender aksjen opp, ifølge analytiker.

Publisert:

– Det var en hyggelig opplevelse å legge frem resultatet. Vi har et godt kvartal. Det begynner å synes i tallene våre at vi, og markedet går riktig vei, sier administrerende direktør i PGS, Rune Olav Pedersen til E24.

Totalt melder selskapet om inntekter på 198,5 millioner dollar, drøye to milliarder kroner med den nåværende dollarkursen, i tredje kvartal. En forbedring på nesten 57 millioner dollar fra tilsvarende kvartal i fjor.

Det er selskapets «cash-flowcash-flowKontantstrøm er et regnskapsuttrykk som viser forskjellen mellom bevegelsen av kontanter inn og ut av en bedrift i løpet av en regnskapsperiode.» som sender aksjen til værs i følge analytiker i ABG Sundal Collier, John Olaisen.

– Kombinasjonen av en sterk cash-flow og at markedet fortsetter å forbedre seg var det positive i kvartalsrapporten. Det er derfor aksjen er opp, sier han.

PGS-sjefen sier det ikke burde komme som noen overraskelse på markedet at cashflowen er god. Han tror det var mange som forventet det, men at de måtte vise det også.

– Det er nok en form for lettelse over at inntektene blir til cashflow, og at vi har betalt et stort låneavdrag i kvartalet, og at vi fremdeles har en veldig god likviditet likviditet Likviditet betyr betalingsevne og er et økonomisk uttrykk for evnen til å kunne betale løpende utgifteri systemet, sier Pedersen.

PGS-aksjen endte opp 7,49 prosent på Oslo Børs onsdag.

Analytiker John Olaisen i ABG Sundall Collier har satt kursmål på 13 kroner for PGS-aksjen, og ser optimistisk på fremtidsutsiktene til selskapet.

– Mange er veldig bekymret for refinansieringen

Selskapet har varslet at det vil refinansiererefinansiereen prosess hvor man erstatter eksisterende gjeld med et nytt lån. Målet er at det nye lånet har bedre betingelser enn den opprinnelige gjeldsposten gjeld før tredje kvartal neste år. Analytikeren tror det vil skje enda tidligere.

– De må nok refinansiere neste år, senest i andre kvartal. De har et stort lån som forfaller høsten 2023. Også har de 500 millioner dollar som forfaller i mars 2024. Det må de refinansiere. De har nok en halv milliard dollar som må refinansieres i slutten av neste år, sier Olaisen.

Selskapet har rundt 800 millioner i gjeld, analytikeren sier at det ikke er unormalt med en gjeld på rundt 500 millioner. Med cashflowen som selskapet har nå vil gjeldssituasjonen være en helt annen neste år, tror han.

– Hvis de genererer 100 millioner kroner i kvartalet så har de 400 millioner mindre i gjeld innen et år, sier Olaisen.

Analytikeren sier at refinansieringen, og troen på selskapets cashflow er det som er preger aksjekursen til selskapet. Det siste året er PGS-aksjen opp over 70 prosent.

– Det er mange som er veldig bekymret for refinansieringen. Du må ha tro på at det blir sterk cashflow, hvis ikke er gjelden et megaproblem. Du må ha litt «bullishbullishEn optimistisk holdning hos investorer til prisutviklingen i et marked.» estimater om du skal tro på «PGS-caset».

Enklere å refinansiere

PGS sin administrerende direktør er optimistisk inn mot refinansieringen neste år.

– Når man skal refinansiere som vi jo skal før tredje kvartal neste år, så er det viktig å vise gode kvartaler, og at det også resulterer i god cashflow er jo selvfølgelig veldig viktig og gjør det enklere å få refinansiert. Det er viktig for rating, og investorene at det positive vi sier til markedet faktisk materialiserer seg, sier han.

– Har dere bedre forhandlingskort på hånden nå, inn mot refinansieringen?

– Vi har naturligvis bedre kort på hånden når vi rapporterer gode resultater. Det går på prising av gjeld også, som er viktig. At man tar ned gjelden og klarer å betjene låneavdrag, og at den såkalte «leverage-ratioen» faller som den gjør, samt at vi har sterk kontantstrøm er de viktigste elementene, sier Pedersen.

Publisert:
Gå til e24.no