Milliardsmell for Heimstaden

Heimstaden, som kontrolleres av investor Ivar Tollefsen, la fredag ettermiddag frem resultater for fjerde kvartal.

Heimstaden er kontrollert av eiendomsinvestor Ivar Tollefsen.
Publisert: Publisert:

Selskapet tapte 4,7 milliarder svenske kroner i årets siste kvartal, ifølge den fersk årsrapporten.

I samme kvartal året før hadde selskapet et overskudd på 7,5 milliarder.

Tapet kommer i hovedsak fra nedjusteringer i verdi på eiendom, som var på 11,7 milliarder.

Utleiegiganten hadde et netto driftsresultat på 2,060 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 1,397 i fjerde kvartal 2021.

Brå endring i markedsforholdene

For 2022 som helhet hadde Heimstaden leieinntekter på 12,7 milliarder svenske kroner, opp fra 8,6 milliarder året før. Den sammenlignbare veksten i utleieinntekter var på 5,4 prosent.

Totalresultatet for året landet på 8,4 milliarder kroner.

– Til tross for et utfordrende makroøkonomisk miljø, leverte vår rimelige og geografisk diversifiserte portefølje et sterkt driftsresultat i 2022, sier Helge Krogsbøl, administrerende direktør, i en uttalelse.

Samtidig skriver selskapet i årsmeldingen at det opplevde en brå endring i markedsforholdene som følge av økt inflasjon, Russlands krig i Ukraina og den europeiske energikrisen. Kombinasjonen av stigende renter og og utsikter til redusert vekst førte til en nedgang i transaksjonsvolumer, ifølge Heimstaden.

Blant Norges rikeste

Heimstaden eier rundt 154.000 boliger på tvers av ni land i Europa. Samlet sett har disse en verdi på rundt 337 milliarder svenske kroner.

Helge Krogsbøl tok over som sjef i selskapet etter Patrik Hall 1. januar 2023. Sammen med fremleggelsen av tall for tredje kvartal i fjor kom det frem at Hall går av som toppsjef etter over 20 år i stillingen.

Ivar Erik Tollefsen er registrert på 5. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer. Bladet har beregnet formuen hans til over 50 milliarder kroner i 2022.

Investeringsselskapet hans Fredensborg (som kontrollerer Heimstaden) satt i 2019 på eiendommer for 76 milliarder kroner – nesten like mye som Statsbygg.

Samtidig er Tollefsen selverklært sosialist. Fredensborg skriver på sine nettsider at de jobber for «et trygt, inkluderende, likeverdig og forskjellsreduserende samfunn, frikoblet fra om det lønner seg omdømmemessig eller økonomisk».

Publisert:

Her kan du lese mer om