Storebrand utfordrer Oljefondet: Kaster ut flere kullgiganter

Storebrand dropper ti nye kullselskaper, inkludert den tyske kraftgiganten RWE. Selskapet utfordrer finanssektoren og Oljefondet til å bli tøffere mot kullkraften.

STENGES UTE: Dampen stiger fra kjøletårnene til kullkraftverket til RWE i Köln i Tyskland. Selskapet er ett av dem som nå utestenges fra Storebrands portefølje.

Foto: Wolfgang Rattay Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Norske Storebrand tar nye klimagrep, samme uke som det 23. klimatoppmøtet starter i Bonn.

Advarslene fra FN er klare: verden kan bli i snitt tre grader varmere sammenlignet med førindustrielt nivå, mens verdens land ble enige gjennom Parisavtalen om å begrense oppvarmingen til under to grader og helst ned mot 1,5 grader.

Nå ber Storebrand andre investorer om å stramme grepet om kullindustrien, og kaster selv ut ytterligere ti kullselskaper fra sin portefølje, inkludert de tyske kraftgigantene RWE og Uniper, som nylig ble splittet ut av E.On.

Selskapet sier nå at det selger seg ut av ytterligere 145,6 millioner kroner i kulleksponerte aksjer.

– I dag kaster vi hansken til finanssektoren, inkludert Oljefondet som nå er på 1.000 milliarder dollar, til å utfordre flere selskaper med bånd til kullindustrien, inkludert tyske kraftgiganter, sier konsernsjef Jan Erik Saugestad i Storebrand Asset Management.

Les også

Fersk IEA-rapport: Kan nå nullutslipp i 2060

– Må stoppe kull

Konkret oppfordrer Storebrand andre investorer til å bli enda tøffere enn på å utfordre kraftselskaper til ikke å investere i nye kullkraftverk.

– Hvis vi skal nå Parisavtalen så må verdens kullindustri stoppes, rett og slett, sier bærekraftssjef Harald Bjugstad Holm i Storebrand til E24.

– Vår tydelige oppfordring både til Oljefondet og andre nordiske investorer er å gå i denne retningen. Nå går vi foran og viser noen nye kriterier. Vi vil gjerne ha med oss andre store investorer på dette, sier han.

Det er fire år siden Storebrand begynte å kaste ut kullselskaper, og totalt er 40 selskaper utelukket på grunn av kullkraft. Storebrand har utelukket 187 selskaper totalt, eller rundt fem prosent av selskapets investeringsunivers.

DROPPER KULL: Storebrand kaster ut ytterligere kullselskaper, inkludert den tyske kraftgiganten RWE. Konsernsjef Jan Erik Saugestad i Storebrand Asset Management ønsker å sende et tydelig signal om at det ikke må bygges flere kullkraftverk.

Foto: Storebrand Asset Management

Oljefondet har riktignok også kastet ut kullselskaper, til sammen 69 selskaper i tre omganger.

Men Oljefondet har en portefølje på 8.300 milliarder kroner og rundt 9.000 selskaper, og er fortsatt inne i noen kulleksponerte selskaper, inkludert RWE, ifølge miljøvernorganisasjonene Urgewald, Greenpeace og Framtiden i våre hender.

Les også

Verdens kullproduksjon med rekordfall

– Vi var spesielt sjokkerte over at Statens Pensjonsfond Utland fortsatt er investert i RWE, et selskap som produserer rundt 60 prosent av kraften sin fra kullkraftverk og har Europas største CO₂-utslipp, sa Urgewalds direktør Heffa Schucking i mars.

Vil nekte nye kullkraftverk

Storebrand forvalter rundt 620 milliarder kroner, og advarer kraftselskaper mot å bruke mer penger på kullkraftverk.

Selskapene som nå er utelukket av Storebrand bygger for tiden 14.300 megawatt kullkraft, men verden bør heller satse på sol og vind, mener forvalteren.

– Til kraftprodusentene, rensk opp energikildene dine eller mist kunder og investorer, sier Saugestad.

Selskapet RWE ryker fra Storebrands portefølje fordi en stor andel av selskapets strøm kommer fra kullkraft. I tillegg er det en del selskaper som ryker ut fordi de har kullkraftverk under bygging.

En mengde selskaper har lagt bort kullkraftprosjekter de siste årene, til en total verdi av 432 milliarder dollar de siste syv årene, ifølge Endcoal-kampanjen.

Av 1.675 selskaper som eide eller planla kullkraft i 2010 har 448 selskaper solgt seg helt ut av kullkraft, ifølge Endcoal.

Les også

Sol vokser mye mer enn ventet

– Finnes ikke rent kull

Denne trenden vil Storebrand videreføre, ved å legge press på kraftselskapene om å legge bort enda flere planer.

– Det finnes ikke noe som heter rent kull, men det finnes rene og lønnsomme alternativer som sol og vind. Siden april 2016 har vårt fossilfrie fond gitt avkastning på 32 prosent, og vi investerer i sol og vind fra Tyskland og Hong Kong til USA og Australia, sier Saugestad.

Storebrands fornybarfond investerer blant annet i selskapet som den danske turbinprodusenten Vestas, det norske solenergiselskapet Scatec Solar og det franske strømkabelselskapet Nexans.

Her kan du lese mer om

 1. Storebrand
 2. Klima
 3. Fornybar energi
 4. Solenergi
 5. Strømpriser
 6. Teknologi
 7. Vindkraft

Flere artikler

 1. Storebrand vil «kvele» kullinvesteringene: – Kullfri i 2026

 2. IEA: Flatt tiår for kullbransjen

 3. Stortinget skjerper Oljefondets kullkrav: Storebrand vil gå lenger

 4. Annonsørinnhold

 5. Fransk finanskjempe setter sluttdato for kull

 6. Oljefondet om strengere kullkrav: Kan gi økte kostnader