Kan selge Det norske

DNO vil maksimere utbyttet av aksjeposten i Det norske oljeselskap.

KONSERNSJEF: Helge Eide i DNO International.
Publisert:

- Vi vil utnytte aksjeposten vår i Det norske så godt vi kan, planen var i utgangspunktet å selge oss ned til 25 prosent som vi uansett må gjøre innen mars 2009. Men med de utfordrende tidene vi har foran oss utelukker jeg ingenting, sier konsernsjef Helge Eide i DNO til E24.

DNO har 36,9 prosent av aksjene i Det norske oljeselskap. Fordi DNO har en så stor aksjepost i Det norske må de selge seg ned til 25 prosent med mindre de vil by for hele selskapet.

Hvis DNO selger hele 36,9 prosent aksjeposten til en strategisk investor kan de få bedre pris (premium) enn hvis de selger seg ned i markedet.

Frist til mars

- Vi har ikke bestemt oss for om vi vil selge helt ned eller bare ned til 25 prosent. Vi har til mars å avgjøre dette på, men det er ingen tvil om at vi vil utnytte situasjonen og få så godt utbytte vi kan, sier Eide.

Oljeselskapet DNO

OSE

DNO

leverer et resultat på linje med hva som var ventet, men resultatet er ikke nærheten av fjorårets resultat:

Oslo Børs sender DNO-kursen opp 1,3 prosent i morgenhandelen onsdag.

Følg DNO-kursen minutt for minutt på E24 Børs

Det norske oljeselskap leverte tredjekvartalsresultater på tirsdag på linje med forventingene

Les mer:

Førnøyd

Finansdirektør Haakon Sandborg i DNO sa under tredjekvartalspresentasjonen at resultatet var skuffende i forhold til de første 2 kvartalene i 2008. Konsernsjef Helge Eide var ikke så negativ innstilt til tross for at driftsinntektene er ned 79 prosent fra andrekvartal.

- Er du fornøyd med resultatet?

- Det er påvirket av lavere inntjening på produksjonen, men som helhet er vi fornøyd og det er på linje med våre forventninger.

Kurdistan i sin tid

DNO har ved flere anledninger annonsert at eksporten fra feltene i Kurdistan er nært forestående. Nå vil ikke konsernsjefen love noe.

Les mer:

- Eksporten ut av kurdistan vil starte når den starter, jeg kan ikke love noe. Vi er klare når vi får lov til å eksportere. Vi har gjort store tekniske fremskritt og venter bare på å få tillatelse til eksport. Men det er KRG (Kurdish Regional Goverment jour. anm.) som forhandler med sentralstyremyndighetene i Irak, og vi kan ikke influere den prosessen.

Konsernsjefen vil ikke uttale seg i detalj men fraråder investorer fra å tro på det som skrives i pressen.

- Det står mange steder at det ikke vil bli lov å eksportere olje ut Kurdistan og at vi ikke vil få tillatelse. Jeg ville ikke tro på alt som skrives om dette hvis jeg var dere. Faktum er at vi forbereder oss på å eksportere. Men den politiske prosessen blir gjort av KRG, vi gjør kun det operative, og forbereder oss på å eksportere.

Underskudd

DNO leverte underskudd etter skatt på 2,6 millioner for tredjekvartal. Det er første gang de siste 6 kvartalene bunnlinjen viser rødt. Selskapet har 27 millioner i driftsinntekter, nesten 100 millioner lavere enn andrekvartal 2008.

- Er det første gang dere leverer et underskudd etter skatt?

- Nei, men vi er uansett mest opptatt av det vi kaller netback, altså kontantstrøm etter skatt. Den var på 64 millioner (ned fra 185 millioner i andrekvartal jour. anm.). Det er leteinvesteringer og utgifter som er viktige og de vil reduseres fremover.

- Mesteparten av gjelden vår skal ikke nedbetales før 2012 og vi har ingen store investeringer eller kostbare leteprogrammer fremover.

Økt produksjon

Konsernsjef Eide annonserte på tredjekvartalspresentasjonen at selskapet nå vil fokusere mer på produksjon og mindre på leting. Samtidig har oljeprisen falt fra 150 dollar fatet til i juli til 55 dollar som den handles til onsdag morgen.

- Er det dårlig timing å skifte fokus fra leting til produksjon nå som oljeprisen er så lav?

- Det er klart at markedssituasjonen gjør det viktigere å bedre kontantstrømmen, og det gjør man ved å øke produksjonen. Det er klart det hadde vært bedre hvis oljeprisen var høyere nå som vi vil fokusere på produksjon. Vi ville nok ha økt produksjonen uansett marked og oljepris, men de utfordrende tidene vi har foran oss gjør det enda viktigere å øke kontantstrømmen og dermed produksjonen. Dette er ikke et nytt segment for oss. Da vi startet opp i 1996 drev vi nesten utelukkende med produksjon. Vi skiftet fokus og har vært i en periode med høy leteaktivitet i 3 år. Nå vil vi ha mer balanse mellom produksjon og leting.

Oljepris påvirker kontantstrømmen

- Hva tror du om oljeprisen fremover?

- Jeg mener en oljepris mellom 60 og 80 dollar fatet er et godt nivå som både produsenter og konsumenter er tjent med. En oljepris mellom 60 og 80 dollar fatet er en pris som verdensmarkedet kan leve godt med og som vi produsenter tjener penger på.

- Blir noe av deres produksjon påvirket eller stanset av den lave oljeprisen?

- Det er klart det blir mindre kontantstrøm, men vi har lave produksjonskostnader og tjener penger også på disse nivåene.

DNO eier 36,9 prosent i Det norske oljeselskap. Det norske annonserte under tredjekvartalspresentasjonen tirsdag at de vil bruke 2,6 milliarder på leting de neste 2 årene.

Les mer:

Det norske fornuftig

- Det virker som Det norske øker letingen og går motsatt vei av det DNO gjør, hva synes du om at de setter av så mye til leting?

- Jeg håper de finner mye olje! Det er sikkert en fornuftig vurdering og de har gode leteprogrammer. De har også tatt ut en del kontanter av fremtidig produksjon, så jeg har troen på at de gjør det riktige.

Flere økonominyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om