Kjempefondet om krisepakken fra USAs sentralbank: – Så nært man kommer «hva som trengs»

Krisepakken fra USAs sentralbank er så nært man kommer et løfte om «hva som trengs», sier rådgiver Joachim Fels i kjempefondet Pimco. Målet nå er å sikre at coronakrisen blir kortvarig og ikke en ny finanskrise, mener han.

Pimcos globale rådgiver Joachim Fels.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Regjeringer og sentralbanker må ta i bruk de mest drastiske tiltakene de kan for å unngå at den økonomiske nedturen etter coronaviruset blir til en dyp depresjon, og at en nedtur i markedene blir en nedsmelting, påpeker Pimco-rådgiver Joachim Fels.

«En global resesjon (økonomisk nedtur, journ.anm.), som resultat av kombinasjonen av forstyrrelser på tilbudssiden og en bråstopp i etterspørselen for (særlig) tjenester kan nærmest tas for gitt», skriver Fels i et notat.

Han mener at de drastiske rentekuttene og redningspakkene fra sentralbanker og regjeringer er nødvendige for å motvirke effekten av nedstengningene av store deler av samfunnet grunnet coronaviruset (covid-19).

«Mot dette bakteppet er og blir oppgaven for regjeringer og sentralbanker å sikre at resesjonen blir ganske kortlivet og ikke utvikler seg til en økonomisk depresjon – løst definert som en kombinasjon av en forlenget nedgang i aktiviteten som varer i mer enn noen kvartaler, en veldig betydelig oppgang i arbeidsløshetem, massekonkurser og banker som går overende», skriver Fels.

– Svarer mer kraftfullt

Pimco-rådgiveren omtaler spredningen av coronaviruset som den mest alvorlige globale helsekrisen på mer enn 100 år.

«De gode nyhetene er at regjeringer og sentralbanker er på ballen og har begynt å svare mer kraftfullt denne siste uken», skriver Fels.

«Noe av det viktigste er at Fed for å støtte opp under markedene og dermed økonomien, kunngjorde en omfattende pakke med lettelser inkludert renter nær null, kvantitative lettelser i stor skala i statsobligasjoner og boligsikrede obligasjoner, lavere renter på valutaswaper og lettelser i bankreglene», skriver Fels.

«Dette er så nært man kommer «hva som trengs», legger Pimco-rådgiveren til.

Her viser han trolig til Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghis tale 26. juli 2012, da Draghi lovet å gjøre «alt som trengs» for å redde euroen. Den gang var dette nok til å berolige investorer som fryktet å tape pengene sine.

Statsminister Erna Solberg sa også søndag at hun ville gjøre «det som trengs» og bruke de pengene som er nødvendig «for å sikre norsk næringsliv», og la på bordet 50 milliarder kroner i lånegarantier til små og mellomstore bedrifter og 50 milliarder som skal lånes ut til større bedrifter gjennom obligasjonsmarkedet.

Nordea Markets tror Norges Bank også kommer til å delta i koret som vil gjøre «hva som trengs», og kutte renten til null denne uken.

Les også

Tidenes svakeste krone: – Det finnes ikke noen bunn

Tror det kommer mer

Pimco-rådgiveren mener at krisen bør motvirkes med veldig kraftfulle tiltak fra regjeringer for å støtte enkeltindivider og selskaper som rammes hardt.

«Slike tiltak er på vei i mange land. Skattelettelser, overføringer til individer og subsidier til selskaper vil øke dagens budsjettunderskudd betydelig. Statsgarantier til selskaper for banklån som flere europeiske regjeringer har kunngjort de siste dagene vil øke statenes utestående og kan gi høyere underskudd i tilfelle tap», skriver Fels.

«Dermed kan en konsekvens av krisen bli (enda) høyere offentlig gjeld i fremtiden», legger han til.

Dette bør likevel være håndterlig, siden renten er svært lav og nå faller videre i tråd med sentralbankenes rentekutt og stimulanser.

«Men sentralbankene vil ha en viktig rolle å spille for å sikre at lånekostnadene forblir lave, slik at regjeringene kan gjøre hva som trengs for å komme over både helsekrisen og den økonomiske krisen. De siste dagene har Den europeiske sentralbanken, Bank of England, Bank of Canada, Fed og mange andre gjort akkurat det,», skriver Fels.

Nå har det skjedd, det som mange sentralbanksjefer har bedt om: at statene tar over og begynner å bruke penger for å få fart på økonomiene sine, fordi rentevåpenet begynner å bli oppbrukt.

Men fortsatt er det usikkerhet, og Fels tror derfor at både sentralbankene og regjeringene vil trekke frem hele arsenalet av virkemidler i håp om å unngå en total nedsmelting og en ny, langvarig finanskrise.

«Mer trengs, og mer vil komme», skriver Fels.

Les også

Venter nullrente og «hva som trengs» fra Norges Bank

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Coronaviruset
 3. Finanskrise
 4. Mario Draghi
 5. Norges Bank
 6. Resesjon
 7. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Pimco venter U-formet opptur: – Kan bli den dypeste, men korteste nedturen i moderne tid

 2. Feds milliardnedtrapping: – Skal mye til for å være mer aggressiv enn markedet venter nå

 3. Olsen om rentegrep i USA: – Det er et markant kutt

 4. Ekspertene venter flere virusgrep: Tror regjeringene vil bla opp

 5. Fed holder renten nær null til 2022