Equinor kutter utbyttet, men dropper grepet fra forrige oljekrise: – Noe overraskende

Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen Nilsen er ikke overrasket over at Equinor barberer utbyttet, og spår at Aker BP følger etter snarlig. Han trodde imidlertid at oljegiganten ville tilby utbytte i form av aksjer.

SELG: Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets anbefaler kundene å kvitte seg med Equinor-aksjen.
Publisert: Publisert:

Torsdag morgen meldte Equinor at det kutter utbyttet for første kvartal med 67 prosent sammenlignet med siste kvartal i fjor.

Nå ligger utbyttet på 0,09 dollar per aksje, ned fra 0,27 dollar per aksje i fjor.

– Dette er høyst ventet, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets til E24.

Han gjentar torsdag en salgsanbefaling på Equinor-aksjen, med et kursmål på 130 kroner per aksje, to kroner under hva aksjen ligger på kort tid etter børsåpning. Meglerhuset ser risiko for nedside dersom olje- og gassprisene ikke henter seg inn betydelig i løpet av andre kvartal.

– Uholdbart

Utbyttebarberingen skjer i kjølvannet av viruskrisen, som har senket oljeprisen.

– Oljeprisen var nede i 16 dollar i går, og er på 22 dollar i dag. Hvor dramatisk er dette for Equinor og oljebransjen?

– Det er ikke så mange fat som selges på dagens pris. Men hvis oljeprisen blir her så er det uholdbart, produksjonen vil falle dramatisk slik at du får en skvis i oljemarkedet om ett til tre år, svarer Sveen-Nilsen.

Han mener en dobling av oljeprisen fra dagens nivå fortsatt vil være smertefullt for oljeselskapene.

– Det er nok også mindre å skalle av i kostnader enn tidligere, etter kutt de siste årene, påpeker analytikeren.

Les også

– Nå kjenner Equinor-ansatte på en stor usikkerhet

Overrasket over at det ikke tilbys utbytteaksjer

Sveen-Nilsen fremhever at Equinor ikke tilbyr såkalt «scrip dividend», der man betaler ut utbytter i form av aksjer i stedet for kontanter.

– Det er noe overraskende, men veldig fornuftig.

Et slikt grep gjorde Equinor under oljenedturen i 2015–2016, noe som sparte selskapet for kontantutlegg på rundt to milliarder dollar.

Sparebank 1 Markets tror Equinor droppet dette i denne omgang på grunn av tilbakemeldinger fra sentrale aksjonærer og/eller hva det koster å gjennomføre.

Meglerhuset jekker nå ned utbytteestimatet sitt for 2020 til 0,39 dollar per aksje, ned fra tidligere 1,08 dollar per aksje, ifølge en oppdatering.

– Å kutte utbyttet i det nåværende markedet er det eneste fornuftige å gjøre. Vi forventer at Aker BP gjør det samme snart, skriver Sveen-Nilsen.

Krisegrep

Fra før har Equinor svart på viruskrisen ved å stanse tilbakekjøpsprogrammet av egne aksjer.

Det har også satt i gang en handlingsplan verdt tre milliarder dollar, som inkluderer reduserte investeringer, leteutgifter og kostnader. Selskapet har også utestedet obligasjoner på fem milliarder dollar.

Med disse tiltakene kan Equinor, som tidligere uttalt, klare seg med en oljepris på omtrent 25 dollar resten av året for å ha en «nøytral organisk kontantstrøm før kapitaldistribusjon».

Altså tåler Equinor en oljepris på 25 dollar per fat i 2020 før utbytte og tilbakekjøp av aksjer.

E24 skriver torsdag at mange i Equinor nå kjenner på en stor usikkerhet. Det gjelder både hva som skjer med oljeprisen og hva som skjer med coronaviruset.

Publisert:
Gå til e24.no