Resultatsesongen står for døren: Venter inntjeningsfall på Oslo Børs
Børsgigantene Telenor og Hydro senker den forventede inntjeningsveksten på Oslo Børs i årets første kvartal, ifølge aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.
Onsdag morgen sparker sportsutstyrskjeden XXL resultatsesongen for alvor i gang på Oslo Børs.
I over en måned strømmer det inn med resultater fra børsnoterte selskaper for årets tre første måneder.
Torsdag skal Bjørn Kjos' flyselskap Norwegian i ilden, og neste uke venter tungvektere som Aker BP, Yara, Equinor, DNB og Telenor.
Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets har hentet inn estimater fra Bloomberg og regnet på markedets forventninger.
Han skriver i en rapport at Oslo Børs-selskapenes inntjening er forventet å falle med fem prosent fra fjorårets første kvartal.
Senket av Telenor og Hydro
Harper påpeker imidlertid at det er to børskjemper som bidrar sterkt til fallet.
– Hydro og Telenor gir et veldig negativt bidrag. Hydro på grunn av problemene i Brasil spesielt, mens det i Telenor blir lavere inntjening etter salget av virksomheten i Øst-Europa, i tillegg til at Telenor hadde noen positive engangseffekter i fjorårets første kvartal, sier Harper til E24.
Sett bort ifra Telenor og Hydro hadde den forventede inntjeningsveksten til Oslo Børs-selskapene vært positiv med ni prosent, ifølge Harper.
– Det er relativt bra, sier aksjestrategen.
Han påpeker også at det er mye «støy» i estimatene ettersom selskapene i første kvartal har gått over til en ny måte å føre regnskapene sine på.
«Vanskeligere å få positiv reaksjon»
Aksjestrategen mener det kan bli vanskelig for resultatsesongen å sende Oslo Børs oppover, og viser til at hovedindeksen har steget over 11 prosent så langt i år.
Dermed er mye av fjorårets korreksjon nær hentet inn.
– Hvis tallene skuffer kan man nok forvente at mange trygger litt gevinstsikring. Har markedet vært sterkt i forkant av resultatene blir det vanskeligere å få en positiv reaksjon, sier Harper.
Børs-bykset i første kvartal skyldes i hovedsak en oljepris som steg 28 prosent til over 70 dollar fatet i perioden, opp fra en bunn på rundt 50 dollar fatet ved slutten av fjoråret.
Oljeprisen i første kvartal var imidlertid fortsatt fem prosent lavere enn den var på samme tid året før.
– Det gir en liten negativ effekt for Equinor, sier aksjestrateg Harper.
Han trekker frem sjømat som den mest interessante sektoren å følge med på den neste måneden.
– Sektoren har vært svak i en periode, så det blir spennende til hvilken grad tallene bidrar til å skape ytterligere salgspress eller om de blir bra nok til at det tar en pause.