Resultatsesongen står for døren: Venter inntjeningsfall på Oslo Børs

Børsgigantene Telenor og Hydro senker den forventede inntjeningsveksten på Oslo Børs i årets første kvartal, ifølge aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. 

RESULTATRUSH: En stor andel av årsveksten i resultat per aksje på Oslo Børs skyldes lite knippe av disse selskapene. I første kvartal er det ventet at Telenor og Hydro vil bidra negativt.
Publisert: Publisert:

Onsdag morgen sparker sportsutstyrskjeden XXL resultatsesongen for alvor i gang på Oslo Børs.

I over en måned strømmer det inn med resultater fra børsnoterte selskaper for årets tre første måneder.

Torsdag skal Bjørn Kjos' flyselskap Norwegian i ilden, og neste uke venter tungvektere som Aker BP, Yara, Equinor, DNB og Telenor.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets har hentet inn estimater fra Bloomberg og regnet på markedets forventninger.

Han skriver i en rapport at Oslo Børs-selskapenes inntjening er forventet å falle med fem prosent fra fjorårets første kvartal.

Senket av Telenor og Hydro

Harper påpeker imidlertid at det er to børskjemper som bidrar sterkt til fallet.

– Hydro og Telenor gir et veldig negativt bidrag. Hydro på grunn av problemene i Brasil spesielt, mens det i Telenor blir lavere inntjening etter salget av virksomheten i Øst-Europa, i tillegg til at Telenor hadde noen positive engangseffekter i fjorårets første kvartal, sier Harper til E24.

Sett bort ifra Telenor og Hydro hadde den forventede inntjeningsveksten til Oslo Børs-selskapene vært positiv med ni prosent, ifølge Harper.

– Det er relativt bra, sier aksjestrategen.

Han påpeker også at det er mye «støy» i estimatene ettersom selskapene i første kvartal har gått over til en ny måte å føre regnskapene sine på.

«Vanskeligere å få positiv reaksjon»

Aksjestrategen mener det kan bli vanskelig for resultatsesongen å sende Oslo Børs oppover, og viser til at hovedindeksen har steget over 11 prosent så langt i år.

Dermed er mye av fjorårets korreksjon nær hentet inn.

– Hvis tallene skuffer kan man nok forvente at mange trygger litt gevinstsikring. Har markedet vært sterkt i forkant av resultatene blir det vanskeligere å få en positiv reaksjon, sier Harper.

Børs-bykset i første kvartal skyldes i hovedsak en oljepris som steg 28 prosent til over 70 dollar fatet i perioden, opp fra en bunn på rundt 50 dollar fatet ved slutten av fjoråret.

Oljeprisen i første kvartal var imidlertid fortsatt fem prosent lavere enn den var på samme tid året før.

– Det gir en liten negativ effekt for Equinor, sier aksjestrateg Harper.

Han trekker frem sjømat som den mest interessante sektoren å følge med på den neste måneden.

– Sektoren har vært svak i en periode, så det blir spennende til hvilken grad tallene bidrar til å skape ytterligere salgspress eller om de blir bra nok til at det tar en pause.

Publisert: