Børsdagen

Scatec Solar-aksjen steg til ny rekord etter økte vekstmål

Scatec Solar-aksjen bykset over seks prosent til det høyeste nivået noensinne etter selskapets oppjustering av vekstmålene. – I sum så øker Scatec både kortsiktige og langsiktige vekstambisjoner mer enn forventet, sier analytiker.

Scatec Solar
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Ved stenging var oppgangen på 6,1 prosent til kursen 113 kroner.

Det norske solenergiselskapet Scatec Solar oppjusterte torsdag sine vekstmål med 1 GW til 4,5 GW innen 2021, og venter betydelig vekst også i tiden etter det.

Ved 13-tiden var aksjen opp nær syv prosent til 113,7 kroner, som var ny rekord for selskapet.

– I sum så øker Scatec Solar både kortsiktige og langsiktige vekstambisjoner mer enn forventet, sier Sparebank 1-analytiker Jonas Meyer, som ikke er overrasket over at aksjen stiger.

Meyer mener det «åpenbart er positivt» med oppjusteringen av vekstutsiktene. Med utgangspunkt i det nye målet om en vekst på 1,5 GW fra 2022, ligger det an til en økning i meglerhusets totale verdsettelse av Scatec Solar til 169 kroner per aksje.

Før dagens nyheter hadde Sparebank 1 en kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 120kr.

Norne Securities planlegger å løfte sitt kursmål på aksjen til rundt 100 kroner fra 88 kroner etter dagens nyheter, men opprettholder sin salgsanbefaling.

– Scatec Solar er et flott selskap med god vekst, men det er viktig å huske på at dette er et selskap som vokser lineært ved å bygge ut og drive solparker i utviklingsmarkeder, sier Nornes analysesjef Karl-Johan Molnes.

– Det er lett å vokse i disse landene, men det er lettere å investere i utviklingsland enn å samle inn utbytter derfra, legger han til.

– Ikke låst til eierskapet

Scatec Solar både bygger, eier og driver solkraftanlegg. Det er for tiden stor etterspørsel etter grønne investeringer, noe også Scatec Solar-sjef Raymond Carlsen har merket.

– Det er masse, masse kjøpere dere ute, understreker han.

Eierskapet i solkraftanleggene representerer derfor betydelig verdier, og selskapet utelukker ikke eventuelle nedsalg. Det kan potensielt brukes til å finansiere ytterligere vekst, eller betales ut til aksjonærer.

– Det er et tema som kan bli aktuelt i fremtiden, men det må vi komme tilbake til, sier finansdirektør Mikkel Tørud.

Scatec Solar-sjef Carlsen presiserer også at de ikke er låst til eierskapet.

– Det kan være at når en portefølje blir såpass stor, at vi kan selge oss delvis ned eller ta noe på børs, så vi er ikke låst, sier han, men legger til at de får veldig godt betalt for anleggene som situasjonen er i dag.

Scatec-sjef Raymond Carlsen

Ingar Sørensen, Scatec Solar

Risiko

Risikoen knyttet til virksomhet i fremvoksende økonomier i Afrika og Asia er imidlertid ikke ubetydelig, men her har Carlsen sett en endring både hos investorer og egne aksjonærer.

– Det virker som aksjonærene våre nå har deriska (ser lavere risiko, journ.anm.) en del av disse prosjektene som tidligere var litt skumle, sier Carlsen.

Korrupsjonsrisikoen er stort sett ikke er noe problem: – Vi er veldig påpasselige og har solide partnere, som for eksempel Verdensbanken. Da er det ikke mange som tør å prøve seg, sier han.

Les på E24+ (for abonnenter)

Scatec-historien er nesten for god til å være sann

Finansielle mål

Mens selskapet ved fjorårets kapitalmarkedsdag oppga detaljerte finansielle mål, er det lite av dette i årets presentasjoner. Scatec Solar-sjefen sier selv at selskapet nå ser så store muligheter at han ikke vil binde seg til enkelttall.

Men målet for IRR (internal rate of return), eller avkastning på selskapets investeringer, senkes marginalt til 12–14 prosent fra tidligere 15 prosent.

– Det er en liten nedjustering, men vi ser at det nivået fortsatt er veldig attraktivt for oss. Gjennom det kan vi sikre høyere vekst enn vi ellers kunne gjort, så det er ikke noe negativt i det, forklarer finansdirektøren.

Les også

Solenergiselskapet Scatec Solar øker vekstmål

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Scatec Solar
 3. Solar
 4. Grønn energi
 5. energi
 6. Solenergi

Flere artikler

 1. Solenergiselskapet Scatec Solar øker vekstmål

 2. Norwegian-aksjen dundret i bakken

 3. Oslo Børs raste over fire prosent: – Går et ruglete aksjemarked i møte

 4. Annonsørinnhold

 5. Pål Wibes jobbytte sender Europris og XXL hver sin vei på Børsen

 6. Milliardras i Atlantic Sapphire etter fiskedød: – Det finansielle tapet er ikke problemet