Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

Det norske aksjemarkedets sterke eksponering mot råvarer er et problem dersom virusfrykten fortsetter å spre seg, ifølge DNB Markets’ Paul Harper.

Paul Harper i DNB Markets følger med på utviklingen i coronaviruset, som nå har spredd seg til flere land.

Foto: Stig B. Fiksdal
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Noe av problemet er at markedet har hatt en sterk periode, og da trenger man ikke nødvendigvis en veldig stor katalysator for å få investorene til å ta gevinst, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets etter at Oslo Børs torsdag opplevde sitt tyngste fall siden oktober i fjor.

Hovedindeksen på Oslo Børs nådde tidligere i januar nytt rekordnivå etter et sterkt fjorår, men torsdag senket virusfrykt det norske aksjemarkedet.

Ekspertene peker på at investorene er urolig for det såkalte coronavirusets konsekvenser.

– Slår mye ut på Oslo Børs

Harper mener Oslo Børs er blant børsene som vil få det tyngst dersom situasjonen eskalerer.

Torsdag var merkevareselskapet Orkla den eneste aksjen i OBX-indeksen, som består av børsens 25 mest omsatte aksjer, som ikke falt.

– Det slår mye ut på Oslo Børs, og noe mer negativt her enn andre markeder fordi Oslo Børs har mer råvareeksponering. Og når dette skjer i Kina, der den største råvaretterspørselen er, så får det en stor effekt i aksjer som Hydro, shippingrelaterte aksjer og oljeaksjer.

Torsdag falt aluminiumsgiganten Hydro nær fire prosent, tankrederiet Frontline over seks prosent og Equinor nærmere en prosent.

Oljeprisen, som i stor grad påvirker Oslo Børs, har falt rundt fem prosent denne uken.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets peker samtidig på at flyaksjer er utsatt dersom viruset fortsetter å spre seg.

– Det vil bli redusert flyreising om dette sprer seg, forklarer han.

Flyselskapet Norwegian falt torsdag i overkant av fire prosent.

Les også

Norske privatinvestorer har tjent 145 millioner på Tesla-aksjen i år

– Setter enda mer press på industrien

Harper i DNB Markets mener mye av børsutviklingen fremover står og faller på hvordan virussituasjonen påvirker den globale industrien, som gjennom fjoråret viste store svakhetstegn.

– En bekymring som har ligget i markedet en stund er i hvilken grad den globale industrien skal ta seg opp igjen. Tallene har vært svake over en lengre periode, mens tjenestesektoren har holdt seg forholdsvis bra. Når vi får noe som setter enda mer press på industrien, så er det en viss fare for at det isteden smitter over på tjenestesektoren og drar ned det, enn at tjenestesektoren drar opp industrien. 

Han mener et slikt scenario vil svekke den nåværende optimismen om sterkere makroutvikling utover våren.

– Mindre robust

DNB Markets har siden slutten av sommeren i fjor vært såkalt undervektet i aksjer.

– Det er fortsatt for tidlig å konkludere noe særlig. Man må bare følge med og gjøre de nødvendig tilpassingene når det gjelder risiko. Vi er fortsatt forsiktig undervektet i markedet da vi synes det har vært sårbart for negative nyheter. 

– Når markedet har gått så mye uten at inntjeningen har holdt følge blir det mindre robust og ekstra sårbart for negative nyheter. Og så ble det dette som utløste et fall, sier Harper.

Inntjeningen til Oslo Børs-selskapene var i fjor svak og aksjestrategen tror et motsatt scenario kunne reddet Oslo Børs fra den verste virus-uroen.

– Hadde inntjeningen vært sterk i en periode så kunne markedet kanskje ha tatt negative nyheter noe bedre, påpeker Harper.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oslo Børs
 3. DNB Markets
 4. Peter Hermanrud

Flere artikler

 1. Dyreste nordiske aksjer på 20 år: – Markedet er sårbart

 2. Betalt innhold

  De trygge havnene som kan klare seg i coronakaoset

 3. Wall Street snudde ned etter bekreftet coronatilfelle i USA

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs legger coronakrisen bak seg: – 2021 kan bli virkelig bra

 6. Oslo Børs opp over ti prosent på en uke: – Tegn på at realitetene ikke har sunket helt inn