Børsdagen

XXL steg kraftig på positiv Oslo Børs

Oppgang i oljeprisen og på verdens børser bidro til å løfte Hovedindeksen. XXL og Norwegian gikk hver sin vei på Børsen.

Håkon Mosvold Larsen
 • Anders Nybakken Kvale
 • Hanna Ghaderi
 • Ine Brunborg
Publisert:

Oslo Børs startet uken med oppgang, etter en positiv børsmorgen i Asia. Også de europeiske børsene er på vei oppover på ettermiddagen og Wall Street stiger markant.

Hovedindeksen endte med en oppgang på 2,38 prosent til 771,59 poeng. Det er beste børsdag siden 17. april.

XXL-aksjen klatret 18,55 prosent til 11,63 kroner. Oppgangen kommer samme dag som selskapet meldte om et nytt incentivprogram for ledelsen.

XXL-gründer Øivind Tidemandsen har for øvrig tegnet seg for aksjer verdt 80 millioner kroner etter å ha solgt seg kraftig ned før emisjonen.

Les på E24+

Børskommentar: XXL-toppene får ny gullkantet lønnsordning, men tar de så mye risiko som de sier?

Norwegian falt tungt fra start mandag morgen. På det meste var aksjen ned rundt 48 prosent, men hentet seg siden noe inn og endte med en nedgang på 22,29 prosent. Aksjekursen sto ved stenging i 3,96 kroner.

Like etter børsåpning kom Norwegian med en oversikt som viser fordelingen av aksjene i emisjonen, som ble gjort med en kurs på én krone per aksje.

Samtidig fortsatteoppturen for ferskingen Pexip, som steg 12,72 prosent som Børsens fjerde mest omsatte. IT-selskapet hadde sin første børsdag forrige torsdag, etter å ha gjennomført en emisjon på kurs 63 kroner. Mandag ble aksjen handlet for 103,7 kroner per stykk.

Det var likevel tungvekterne DNB og Equinor som bidro mest til oppgangen på Børsen mandag. De to aksjene steg henholdsvis 5,88 og 3,92 prosent.

Løftes av oljeprishopp

Et hopp i oljeprisen løftet Oslo Børs. I skrivende stund handles ett fat med nordsjøolje (Brent) for 34,9 dollar fatet i spotmarkedet, opp 6,08 prosent for dagen.

Prisoppgangen kommer i takt med at verden åpner opp etter corona-stenging og med produksjonskutt.

Før åpningstid på Wall Street har det amerikanske bioteknologiselskapet Moderna varslet om «positive» resultater fra en studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset, melder CNBC. Aksjene i selskapet hopper 26 prosent rett etter åpning. Det bidrar til positiv stemning i markedene.

Powell løfter stemningen

Dagens oppgang på verdens børser kommer dagen etter at Jerome Powell deltok på CBS-programmet 60 Minutes, der han uttalte seg om utsiktene for den amerikanske økonomien.

Her understreket sentralbanksjefen at den amerikanske økonomien vil hente seg inn, men at det vil være avhengig av en vaksine mot coronaviruset.

– På lang sikt, og til og med på mellomlang sikt, ville du ikke ha veddet mot den amerikanske økonomien. Den amerikanske økonomien vil hente seg inn, sa Powell i intervjuet, gjengitt av CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Aksjelive
 3. Oslo Børs
 4. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

 1. Oslo Børs stengte i pluss - steg etter vaksinenyheter

 2. Oslo Børs avsluttet i pluss: Norwegian-aksjen falt nær ti prosent

 3. Kraftig oppgang på Wall Street

 4. Asia-børsene stiger tirsdag

 5. Kraftig Pepix-hopp på negativ Oslo Børs