Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig

Virusfrykt senker aksjemarkedene, men så langt ser ikke Oljefondets direktør Yngve Slyngstad på dette som en kjøpsmulighet. – Vi bare iakttar det som skjer, sier han.

VIRUSFRYKT RAMMER: Aksjemarkedene har falt den siste uken, og det rammer også Oljefondet.

Heiko Junge
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondet legger frem sine 2019-tall midt i det som har blitt en dramatisk uke for globale aksjemarkeder.

Fondets verdi har falt med rundt 400 milliarder kroner fra en topp på rundt 10.800 milliarder kroner før den globale børsuroen startet for alvor, etter at virusfrykten tiltok i kjølvannet av spredning i land som Italia.

– Vi er et fond med 30 års horisont som tar det rolig når det er urolig, sier Slyngstad på en pressekonferanse torsdag.

– Nå er det selvsagt slik at vi likevel følger nøye med på de markedsbevegelsene vi ser, legger han til.

Fondet gjør ifølge Slyngstad ikke noen store grep knyttet til viruset nå, for situasjonen er vanskelig å analysere. Utvikling knyttet til faktorer som pandemier eller politisk risiko er ikke analyserbare med Oljefondets apparat, påpeker Slyngstad.

– Vi bare iakttar det som skjer, sier han.

– Ikke kjøpsmulighet

Fondet bruker ofte nedturer i aksjemarkedet som en kjøpsmulighet, men det er ikke tilfelle denne gangen, sier Oljefondets sjef.

– Det er riktig. Vi ser ikke dette som en mulighet til å gå mot markedet, sier han.

Overfor E24 utdyper Oljefondets sjef hvorfor han nøler med å benytte muligheten til å kjøpe aksjer som faller mye i verdi:

– Dette er jo en risiko som det er ukjent størrelse på, ukjent konsekvens av, og ikke noe som ikke andre investorer ser like godt som oss. Derfor har vi ikke noe konkurransemessig fortrinn med hensyn til å ha noe synspunkt på hvilken vei dette går, sier Slyngstad.

– Vi ser på dette som risiko som vi er nødt til å observere, ikke noe som vi er nødt til å agere på investeringsmessig, legger han til.

Venter lavere vekst

Under torsdagens pressekonferanse fikk Slyngstad også spørsmål om han venter lavere global vekst etter forstyrrelsene i globale leverandørkjeder i kjølvannet av spredningen av coronaviruset.

– Det er ganske klart at forstyrrelser vil gi lavere vekst. Spørsmålet er om du vil få en oppgang senere, og i hvilken grad, sier han.

– Jeg er enig, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sentralbanksjefen mener det ikke er lett å anslå hvor stor betydning viruset vil få for Kinas økonomi og global økonomi, og viser til anslag fra store banker og IMF.

– Omfanget vil avhenge av hvor lenge dette varer, sier Olsen, som vil legge frem nærmere vurderinger av dette i neste pengepolitiske rapport i mars.

Styrte skuta gjennom finanskrisen

Oljefondets leder har erfaring med å håndtere fondets kraftigste nedtur noensinne. Da han tok over rattet i Oljefondet i 2008 var noe av det første han måtte gjøre å styre fondet gjennom den kraftige børsnedturen i kjølvannet av finanskrisen.

I 2008 fikk fondets aksjer tidenes svakeste avkastning på minus 633 milliarder kroner. Dette var likevel ikke nok til å senke fondets verdi, fordi regjeringen i dette året hadde fått inn store oljeinntekter og sparte 384 milliarder kroner i fondet, og fordi den norske kronen svekket seg så mye etter krisen at det løftet fondets verdi med 506 milliarder kroner.

Dermed endte fondet på 2.275 milliarder kroner etter tidenes kriseår i 2008, opp fra 2.019 milliarder kroner året før. Året etter vendte markedene oppover igjen, og fondet tjente nesten inn alt det tapte, med en avkastning på 613 milliarder kroner.

Siden har fondets verdi fortsatt å stige i takt med verdens børser, og i 2020 er verdien femdoblet til over 10.000 milliarder kroner.

Les også

Regjeringen om oljepengebruken: – Vi er inne i en ny fase

Aksjene falt nær 41 prosent

2008-krisen ga viktige lærepenger for fondet.

Den viste at verdien kan svinge mye fra år til år, noe fondets ledelse har understreket gang på gang. Krisen viste også at en nedtur kunne være en god kjøpsmulighet. Fondet brukte tilførselen av penger til å kjøpe aksjer øke sin andel av verdens børser, noe det fikk godt betalt for da børsene steg igjen.

Avkastningen på fondets aksjer ble på minus 40,7 prosent i 2008, men oppsvinget året etter ga fondet en aksjeavkastning på 34,3 prosent.

Hadde et lignende fall inntruffet nå, ville fondets aksjeandel ha falt i verdi fra et nivå på rundt 7.000 milliarder kroner til noe over 4.000 milliarder kroner. Hadde året etter gitt et lignende oppsving som 2009, ville aksjepostenes verdi ha steget til rundt 5.500 milliarder kroner igjen.

Verdien kan svinge mye

Selv om faren for nye korreksjoner ikke har blitt noe mindre, spiller Oljefondet en langt viktigere rolle for norsk økonomi enn tidligere. Et varig fall i fondets verdi vil over tid kunne begrense regjeringens oljepengebruk over statsbudsjettet.

Regjeringen skal bruke 2,6 prosent av Oljefondet i år, noe som tilsvarer 243,6 milliarder kroner. Dette er rundt 40 milliarder mindre enn det regjeringen kunne ha tatt ut etter handlingsregelen, som setter «taket» på tre prosent. Ifølge regjeringen ville et aksjefall på 25 prosent ha ført til at pengebruken brøt med denne regelen.

– Dersom aksjene i fondet skulle falle med 25 prosent og vi bruker like mye oljepenger som i regjeringens budsjettforslag, vil uttaket fra fondet bli 3,1 prosent i stedet for 2,6, skrev regjeringen i statsbudsjettet for 2020.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oljepenger
 3. Oljefondet
 4. Yngve Slyngstad
 5. Norges Bank

Flere artikler

 1. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

 2. Viruset herjer i markedene: Oljefondet barbert med 500 milliarder

 3. Oljefondet barbert med over 700 milliarder på en uke

 4. Oljefondets verdi ned 1.280 milliarder på 20 dager

 5. Tidenes år for Oljefondet i 2019

 6. Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet