Spetalen-selskap endret oljeveddemål: Fikk saftig corona-smell

Øystein Stray Spetalen-selskapet Vistin Pharma endret halvparten av sine oljekontrakter etter at trader Torbjørn Kjus sluttet. Nå taper selskapet over 40 millioner kroner. – Har ikke lenger den samme oppsiden, sier Kjus.

UENIG: Vistin Pharmas storaksjonær Øystein Stray Spetalen var uenig med selskapets tidligere oljetrader Torbjørn Kjus, som sluttet i jobben etter kort tid.

Mattis Sandblad / VG
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Onsdag kveld meldte børsnoterte Vistin Pharma om tap på totalt 43,6 millioner kroner på noen av sine oljederivater.

Kontraktene som nå gir store tap, ble flyttet frem i tid etter at oljeekspert Torbjørn Kjus forlot selskapet.

De opprinnelige kontraktene utløp alle i desember 2020, men halvparten av volumet ble senere flyttet til perioden mellom desember 2019 og april 2020.

Storaksjonær og styremedlem Øystein Stray Spetalen har tidligere sagt til E24 at han og Kjus hadde «ulike oppfatninger om posisjonene». Spetalen har ikke besvart E24s henvendelser.

Kjus, som nå er sjeføkonom i Aker, sier at veddemålet har hatt en «katastrofal utvikling» i første kvartal.

– Ingen kunne forutse en «black swan» som coronaviruset. Det sto ikke i en eneste månedsrapport. Men det var en grunn til at vi la kontraktene til slutten av 2020, for å gi effektene tid til å spille seg ut. Det er usannsynlig at viruset varer gjennom hele 2020.

– Jeg konstaterer at Vistins kontrakter ble flyttet frem i tid. Det gjør dessverre at de ikke lenger har den samme oppsiden, sier Kjus.

Les på E24+

Et merkverdig drama har gjort Vistin Pharma til et helt unikt veddemål

TIDLIGERE DNB-PROFIL: Torbjørn Kjus gikk fra jobben som oljeanalytiker i DNB Markets til Vistin Pharmas nyopprettede Energy Trading-avdeling, men valgte å slutte i jobben etter kort tid. I dag er han sjeføkonom i Kjell Inge Røkkes Aker.

Thomas Winje Øijord / Scanpix

Kjus kjøpte selv Vistin-aksjer etter at han sluttet i selskapet for å kunne være med på veddemålet sitt, men sier at han har solgt store deler av aksjene.

– Jeg kjøpte noen Vistin-aksjer på 7 kroner, men tok gevinst på nærmere 11 kroner. Da jeg kjøpte dem, mente jeg at aksjen var for billig, men nå ser ting litt annerledes ut.

Vistin havnet midt i corona-stormen

Oljekontraktene som ble fremskyndet har blitt hardt rammet av både coronaviruset og en rekke andre faktorer.

Kontraktene veddet på at prisforskjellene mellom to oljeprodukter med lavt og høyt svovelinnhold – ICE Low Sulphur Gasoil og Singapore Fuel Oil 380 – skulle øke som følge av strengere miljøregler i skipsfarten.

Siden nyttår har imidlertid denne prisforskjellen falt kraftig. I begynnelsen av januar skrev E24 at prisforskjellen lå på godt over 300 dollar, men siden den gang har den falt til nærmere 200 dollar.

SORT SVANE: Indonesere sprayes av helsepersonell etter at de har ankommet fra Wuhan i Kina, der coronaviruset begynte å spre seg. Viruset har hatt stor påvirkning på oljemarkedet og Vistin Pharmas veddemål.

Antara Foto / Reuters

Paretos oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen, som denne uken måtte nedjustere sine oljeanslag kraftig på grunn av coronaviruset, forklarer at begge produktene i Vistins veddemål har gått i feil retning.

– Prisen på destillater som marin gassolje har ikke økt så mye som markedet trodde. Det er flere grunner til dette, forklarer Wiggen.

– For det første har bunkersolje med veldig lite svovel, særlig fra selskaper som Repsol og Preem, stjålet deler av etterspørselen. Etterspørselen etter dette produktet, som overholder IMO 2020-reglene, har vært høyere enn forventet, til tross for at det er et nytt drivstoff som skip skipsfarten var mer skeptisk til fordi den fryktet av at den kunne være ustabil og skade skip.

– For det andre har vinteren i Europa vært ekstremt varm, noe som har resultert i lavere etterspørsel etter gassolje.

– For det tredje har coronaviruset truffet etterspørselen etter flybensin og ødelagt festen.

Paretos olje- og gassanalytiker Nadia Martin Wiggen.

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Samtidig har etterspørselen etter bunkersolje med mye svovel vært høyere enn markedet forventet.

– Etterspørsel etter høysvovel bunkersolje, som lages av biprodukter fra tyngre råoljer, var ment å kollapse, men det har heller ikke skjedd av flere grunner, sier Wiggen.

Hun forklarer at tilbudet av tyngre råoljer har falt fordi produsenter som Saudi-Arabia, Iran og Russland alle var involvert i kutt.

Samtidig har etterspørselen etter bunkersolje økt fordi amerikanske raffinerier på Gulfkysten kjøper russisk bunkersolje istedenfor tung råolje. Wiggen sier at sistnevnte skyldes lite eksportkapasitet i rørledninger ut av Canada samt svært strenge regler mot eksportørene Venezuela og Iran.

Vistin sitter fortsatt på kontrakter

Det vakte oppsikt da legemiddelselskapet Vistin Pharma, som produserer diabetes-medisin til hele verden fra sin fabrikk i Kragerø, plutselig begynte med oljetrading i 2018.

Men det vakte enda mer oppsikt da oljetradingen ble lagt ned etter kort tid, DNBs tidligere oljeduo sluttet, og legemiddelselskapet ble sittende på oljekontrakter på totalt 150.000 tonn.

Kontraktene førte lenge til store papirtap for Vistin, men i fjor høst snudde i trenden, slik at Spetalen og resten av aksjonærene kunne ta gevinst på 2,6 millioner kroner ved å lukke kontrakter på 15.000 tonn.

Men denne uken lukket altså selskapet kontrakter på til sammen 45.000 tonn med et samlet tap på 43,6 millioner kroner.

Etter denne ukens realiserte tap sitter Vistin igjen med åpne kontrakter på totalt 90.000 tonn med følgende forfall:

 • 12.400 tonn i februar 2020
 • 11.100 tonn i mars 2020
 • 11.100 tonn i april 2020
 • 55.400 tonn i desember 2020

Vistin har sagt at de skal børsmelde eventuelle endringer i volumet.

Les også

Oljeanalytiker skal kopiere Vistin Pharma-strategi for hedgefond i London

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vistins energisatsing
 2. Vistin Pharma
 3. Øystein Stray Spetalen
 4. Torbjørn Kjus
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Drivstoffgapet som kan avgjøre det nye shippingspillet

 2. Spetalen-selskap tar oljetap på 46,5 millioner

 3. Spetalen-selskap tapte 184 mill. på oljeveddemål

 4. Annonsørinnhold

 5. Høyeste gullpris på syv år etter virusfrykt

 6. Finnair-sjefen frykter ikke Corona-smell før april